
Bra sommar för renkalvarna: ”Ovanligt stora och fina kalvar”
Nu pågår renslakten för fullt och i det moderna renslakteriet norr om Foskros har hittills omkring 1000 djur slaktats.
— Vi har haft en väldigt bra sommar när det gäller renkalvarnas tillväxt, säger Mattias Jonsson som basar för det stora slakteriet.
Redan när renarna samlades in för renskiljning så syntes det att det var ovanligt stora och fina renar och då framförallt kalvarna.
När de släpptes in för renskiljning, där en av portarna ledde ut till friheten och de andra portarna för att gå vidare till slakt, så stod det klart att det var större kalvar än vanligt.

Erika Jonsson vägde familjens alla kalvar.
— Vi har statistik och kan se att kalvar i år är ett par kilo större än vad de brukar vara och de är riktigt fina, säger Erika.
Erikas uppfattning bekräftades också av Mattias när kalvarna gick vidare till slakt.
— Vi ser att de i snitt är 1,5 kilo tyngre om vi jämför med i fjol då vi också tog in dem ungefär samma tid på året.
— Nu är snittvikten på kalv runt 25 kilo mot knappt 24 kilo ifjol, säger Mattias.
En bra sommar med sen snö är en orsak, en annan orsak är att i år renarna klarat sig från ett större rovdjurstryck.
— Vi har inte haft varg i området och det märks för vargen stressar djuren och splittrar hjorden så vajorna tappar sina kalvar, säger Peter Andersson som ordförande i Idre Nya Sameby.
När vargen härjar bland renarna brukar många av renarna komma in rejält sönderrivna från vargangrepp.
— Nu har det haft en lugnare sommar och höst och det är det resultatet vi ser nu när renarna är väldigt fina, säger Peter medan han följer renarna med blicken och söker efter familjens renar.
Där i det mindre renskiljningsgärdet samlas grupper med renar på ett femtiotal renar åt gången. Sedan söker renskötarnas vana ögon upp sina egna renar, det genom att identifiera renmärket som renarna fått vid kalvmärkningen efter midsommar. Även större djur väljs ut för slakt.

För att klar av både renskiljningen och slakten krävs att större delen av samebyns aktiva medlemmar, men ofta också anhöriga måste hjälpa till.
— Nu väntar ett nytt intag för slakt efter nästa renskiljning som brukar ske i januari, säger Mattias.
Efter slakten ska renhjorden ha krympt till de 2700 djur som samebyn tillåts att ha.
De djur som slaktas säljs dels till stora grossister, en del där de förädlats vidare och de bästa bitarna går krogar och butiker. Sedan säljs en del direkt till privatpersoner.
