
Äventyrsgymnasiet är ute och cyklar
– Cykelsporten är nu vad den alpina skidåkningen var för 50 år sedan!
Dennis Franzén är utbildningsansvarig för äventyrseleverna på Älvdalens Äventyrsgymnasium där eleverna får uppleva den ena utmaningen efter den andra. I Älvdalen utbildas de elever som i morgon ska möta besökarna i de stora skidanläggningarna eller som egna entreprenörer.

— Jag ska inte skryta, men det är inte många som kan slå oss på fingrarna när det gäller bredden på utbildningen, säger Dennis.
— Vi erbjuder våra elever möjlighet att ta 20 olika certifikat i utbildningen, säger Dennis och räkna upp röjsåg, motorsåg och snöskoterkort som några exempel.
I utbildningen handlar det den här dagen om att bygga vidare på den växande cykelbanan. En led som eleverna bygger på skoltid, men också på fritiden, för att kunna cykla när skoldagen är slut. För hur många får en chans att kombinera läxböcker med cykling, skidåkning eller konsten att paddla i forsar.

— Att bygga en crosscountry led handlar om många moment. Det viktiga är att alltid ha markägares tillåtelse. Här är vi ju inne på skolans egen mark och bygger. Sedan ska kurvor vara rätt doserade och banan ska vara snygg och passa in i terrängen. Vi använder inte impregnerat virke, bygget ska vara hållbart, förklarar Dennis.
Utöver konsten att bygga en bana så får eleverna också lära sig att cykla och instruera nya cyklister. De får också lära sig att meka med cyklar och ställa in dem.
Trenden med cross-country banor har växt stort de senaste åren där Idre Fjäll var en av pionjärerna.
— Vi var med och byggde där redan från början, men då tänkte vi fel. Då byggde vi för vårt eget intresse och då handlade det om svarta downhill-banor. Nu förstår vi att man ska börja med gröna och röda leder så alla kan vara med, det är då massorna kommer, säger Dennis.
I Älvdalen har nu cykelintresserade fått en perfekt bana att cykla tacka vare Äventyrsgymnasiets elever.
— Allmänheten är välkomna och det är många som är här och cyklar på kvällarna, säger Dennis.
Då är chansen stor att de får cykla med de elever som bygger banan.
Daniel Eriksson från Idre och Simon Winberg från Falun smiter ifrån byggandet där Tova Hjelm från Kalmar och Tuva Wallin från Idre är arbetsledare.

— Det är jättebra här, säger Simon Winberg som först tänkte gå vård- och omsorg i Falun, men hamnade i Älvdalen. Det är ett val jag inte ångrar. Det här är en spännande och rolig utbildning. Cykling och skidåkning lockade mig att söka, säger Daniel Eriksson från Idre. Det är riktigt roligt att få cykla på skoltid , men de tär också kul att vara med och bygga.
När cykelsporten, både cross country och downhill växer så finns de blivande banbyggarna och cykelguiderna redo.
— Det satsas stort i framförallt skidanläggningarna på cykelsporten och behovet av kunniga medarbetare är stort. De här eleverna kommer att kunna jobba vintertid som skidlärare och sommartid med rafting och cykel. Efterfrågan är stor och de som vill kommer också att få jobb, säger Dennis Franzén.
Det handlar inte bara om konsten att cykla eller åka skidor.
— Vi ska också fostra trevliga samhällsmedborgare. De är unga när de kommer hit, men de växer rejält som människor under utbildningen. Sedan har det ett stort värde att utbildningen också är högskoleförberedande, säger Dennis Franzén.