
Åsendag över – slut på souwattn – då kom regnet
— Nu är det slut på souwattn, så nu har folket gått hem!
Sofia Alfredsson sålde sina nya motorkalendrar och barnböcker på älvdalska, men en stund efter lunchen var det bara att börja packa ihop.
Souwattn var slut i serveringen och det samtidigt som Orsa Dragspelsklubb spelat färdigt.
Sofia hängde kvar och sålde ytterligare några motorkalendrar.
— Jag började med det här som ett examensarbete på fotoutbildningen jag gick, berättar Sofia.

Motivet i kalendern blev äldre bilar, blandade med stora amerikanska bilar.
— Det var det enklaste, i varje garage i Älvdalen finns det antingen veteranfordon eller stora jänkare, ler Sofia, som själv har en klassisk gammal Saab.
— Den fick inte plats i kalendern, som enbart innehåller bilar från Älvdalen.
Intill Sofia stod Karin Trapp och Ingegerd Nilsson och sålde Åsens 38:e upplaga av byns bibel ”Släkt och hembygd”.
— Den skulle varit klar till midsommar men nu är den rykande färsk till Åsendagen, säger Karin som snabbt sålde en låda.


”Släkt och hembygd” beskriver vad som hänt i Åsen och byarna runtomkring. Normalt under året som gått men i spåren av pandemin blev årets upplaga är rejält tjock då det inte kommit ut någon skrift om bygden sedan 2019.
Redaktionskommittén med Kerstin Sturmas har i stort sett samlat allt som hänt i bygden både om bybor som lämnat jordelivet, men också om de som flyttat till byarna. Likaså en rad artiklar om övergivna fäbodar, häxor och trolldomsväsendet men också en rad olika berättelser om bygden. Helt enkelt en bibel för de som bor eller bott i bygden och ett måste för den som vill få kunskap.
— Vi har tryckt 300 exemplar. De finns också att köpa på affärerna i Älvdalen och på Rots Skans men går också att beställa genom Karin Trapp, berättar Kerstin medan hon hoppas att hitta en efterträdare till henne i tidningskommittén där hon jobbat fram årets ”Släkt och hembygd” tillsammans med Karin Trapp, Sturmas Inger Nilsson och Britt Falk.
Det var inte bara Souwattn som saknades för de som inte var på plats i tid. Den lilla röda brandbilen lyste med sin frånvaro, utryckning eller mer troligt motorproblem skulle vara orsaken till en av Åsendagens traditionella inslag inte rullade genom byn.

När Souwattn tog slut så öppnades himlen och sköljde regnvatten över Åsen och då inte minst Gambudsloppet. Hällande ösregn spelade ingen roll när de yngsta löparna radade upp sig för start för att ta sig runt den 1 km långa banan för de yngsta.
En löptävling som många minns gamla löptävlingar, handtidtagning och klassiska nummerlappar från 60-talet.
Snabbast på långa banan var Mattias Argårds från IFK Mora.
— Jag blev ganska tidigt ensam, sedan hade jag målsättningen att ha bra fart på en lättköpta avslutningen, summerade Mattias sin seger i Gambudsloppet 2022.



Lilly Rytter Halvarsson spurtar mot målet i Gambudsloppet. Foto: Nisse Schmidt
Gambudsloppet. Foto: Nisse Schmidt



























