Siljan News logo
Annons
Annekterade tomt i Älvdalen, kommunen får inget stöd från kronofogden med att avhysa den företagare som annekterat industritomten. Foto Nisse Schmidt

Annekterade kommunal industritomt – får stöd av kronofogden

I norra Dalarna finns en kommunal industritomt som en företagare lagt beslag på. Formellt kallas det för annektering av tomten.

Kommunen har en köpare av den aktuella tomten, men då tomten är fullproppad och belamrad med allt möjligt skrot är det inte möjligt att genomföra den planerade försäljningen. Nu har det gått tre år sedan frågan om försäljning av marken först väcktes, men än är tomten ostädad.

I vintras lovade företagen att börja städa tomten under våren för att den skulle vara ”någorlunda bra”. Han skulle även ha en auktion på det som fanns på tomten under maj månad. Det för att det ska se snyggt ut medan han och kommunen reder ut ägarfrågan och det köpekontrakt som företagen ska ha med kommunen.

Företagen hävdar också att kommunen har en skuld till honom på 250 000 kronor samt andra oklarheter där han menar att kommunen är skyldig honom ytterligare 51 700 kronor.

Nu har kommunen skärpt tonen mot den lokala företagen och kräver att tomten ska vara städad senast den sista maj. Sker inte det kommer kommunen att gå vidare med rättsliga åtgärder genom att begära handräckning för att få tomten städad.

Kommunen har sedan begärt in en offert för att få tomten städad av ett företag och ansökt om särskild handräkning av kronofogden, om tomten inte städas före sista maj.

Nu har kommunen fått svar av Kronofogdemyndigheten som i ett beslut avslår Älvdalens kommuns ansökan om särskild handräckning. Kommunen kan däremot lämna in en ansökan om vanlig handräckning.

Annons
Annekterade tomt som kommunen kräver ska städas för att kunna sälja. Företaget som använder tomten vill dock själv köpa den. Foto Nisse Schmidt

I sitt beslut skriver kronofogdemyndigheten att det uppenbart funnits ett avtal om att företaget skulle få köpa fastigheten 1982. Även om köpet inte gick igenom så har företaget ändå använt tomten i 40 år. Därför gör kronofogdemyndigheten bedömningen att det har funnits någon form av inledande nyttjanderätt för företaget av den aktuella fastigheten.

Markus Melin är mark- och exploateringsingenjör på Älvdalens kommun.

— Vi är lite förvånade över beslutet, men nu har vi istället begärt vanlig handräckning.

Företagaren har maj månad på sig att städa tomten. Om den då inte är städad så avser kommunen att hyra in ett företag som städar tomten.

— Det bästa är att han städar själv, annars städas tomten åt honom och då får han betala städningen, förklarar Markus Melin.

Siljan News når företagaren. Han är då inte medveten om att Kronofogdemyndigheten just påtalat att de anser att kommunens yrkande är uppenbart ogrundat och därför avslog begäran om särskild handräckning.

— Jag har ju en gång betalat en handpenning på tomten och har påskrivna köpehandlingar från kommunen. Jag är medveten om att priset på tomten bör vara högre än vad de var för över 40 år sedan, men jag vill fortfarande köpa tomten och är beredd att betala mer än vad som står i avtalet, säger företagaren.

— Jag kan också tänka mig att få köpa en mindre del av tomten så jag har plats för det som jag inte kommer att sälja och städa bort.

Företagaren avser att städa tomten under maj månad.

— Helt klart hinner det inte bli, man städar inte bort allt efter 40 år så snabbt, säger företagaren.

— Men jag ska börja att städa nu och räknar med att sälja bort en del av det som finns där idag.

Parallellt med tvisten om rätten till tomten har företagaren också ett krav mot kommunen.

— Jag vann en upphandling, men kommunen lät ett annat företag som klagade ta över mitt uppdrag. Därför har jag ett krav mot kommunen på 250 000 kronor och det finns det ett domslut på.

— Mitt företag har under alla år betalat in 256 miljoner kronor till kommunen i skatter och så hamnar man i den här situationen. Jag blir helt enkelt gråtfärdig och orkar inte längre.

Annons

Företagaren hävdar även att kommunen tagit inteckningar på hans fastigheter utan att informera honom.

Markus Melin bemöter mannens krav på gamla skulder med att det inte har att göra med kravet på att han ska lämna den tomt som annekterats.

— Har han ekonomiska krav så får han hantera dem genom att visa dokumentation som styrker de påståendena. Vad gäller inteckningar kan han döda dem. Han ska då vända sig till Lantmäteriet, säger Markus Melin.

När det gäller tomten så poängterar Melin att det är kommunen som äger den aktuella industritomten.

Den sista maj ska tomten vara städad och kommunen vill då kunna sälja tomten till ett företag som behöver expandera.

Läs även: