
All time high för Idre Fjäll
När Idre Fjäll fick sin nya gondol på plats för ett år sedan så var det den största enskilda satsningen som man gjort och basen för de satsningar som nu sker.
— Vi har aldrig haft så många skidåkare på fjället som vi haft den här vintern, men vi ser också att vi kan ta emot alla utan att det blir köer. Utrymmen i backar och liftsystem kan hantera betydligt fler gäster, summerar Christer Svärd, Idre Fjälls vd den säsong som just lagts till handlingarna.
— Den här vintersäsongen blev om vi bortser från fastighetsförsäljningar all time high. Vi kom igång tidigt och har haft många internationella gäster, inte då minst danskar, som betytt mycket för vårt resultat.
Det innebär en fortsatt satsning på en utländska marknaden.
— För vår del innebär det också att vi måste bli mer internationella i vårt bemötande av utländska gäster. Vi behöver till exempel menyer på flera språk och kommer att satsa på lokala råvaror.
I dagarna har Christer just gjort sitt första år som vd. Ett är med omsättningsrekord, men också med utmaningar.

— Utbyggnaden av nya bäddar måste ske på ett balanserat sätt. Det byggs på många platser i fjällvärlden och det är viktigt att det sker en balanserad utveckling.
I väntan på att kommunen kan bevilja en ny detaljplan för Syd, så är det förtätningarna inom de befintliga detaljplanerna som ligger närmast att komma igång.
— Projekt Syd är vår enskilt viktigaste framtidssatsning och det är den vi helst av allt vill komma igång med så fort som möjligt.
Projekt Syd har redan kommit igång med Sydgondolen som en första viktig pusselbit. På sikt ska man växa med utökad skidåkning och mer boende i både stugor och hotell på Slättvålen, söder om dagens Idre Fjäll.
Det som krävs för att arbetet med ”Idre Fjäll 2037 – en framtid närmare naturen”, ska kunna komma igång är att reningsverket i Idre by får den utökade kapacitet som krävs. Ett arbete som nu inletts men där bygglovet är överklagat.
Efter ett år som vd på Idre Fjäll har Christer lärt sig anläggningen bit för bit.
— Ett jätteroligt jobb och bit för bit har jag fått lära mig hur allt fungerat.
— Jag har också funnit de områden vi behöver fokusera på och där vi kan bli bättre. Det handlar till exempel om att vi måste marknadsföra oss mer och skapa fler intäktsströmmar, det är ett pågående arbete, betonar Christer.
Trots en vinter med omsättningsrekord är det tuffa ekonomiska tider just nu.
— Vi såg i vintras en ökning av antalet gästnätter med fem procent, men det är också viktigt att vi blir bättre på att hålla i våra kostnader. Kostnader kan man ha kontroll på, medan intäkter är något man hoppas på.
De stora investeringarna som skedde, med bland annat gondolbygget, förde också med sig stora kostnader. Den höjda räntan och högre kostnader än budgeterat gjorde gondolbygget betydligt dyrare.
— Vi har gjort ett bra resultat och det fortsätter att se bra ut omsättnings- och resultatmässigt.
—Vad som är skönt är att vi lagt de gamla bekymren bakom oss, de gamla skulderna är nu betalda, säger Christer, samtidigt som kostnaden för att fortsätta utveckla Idre Fjäll förstås blir en utmaning för stiftelsen.
Den sparade snön har etablerat Idre Fjäll som den anläggning i Sverige som öppnar först för både längdskidåkning och alpin åkning.
— Försäsongen i höstas är vi jättenöjda med, men där har vi ännu mer möjligheter att bli än bättre.
— Vi har många bra samarbeten med skidskytte, puckelpist och skicross men vi behöver också bli bättre när det gäller att också vara ännu mer attraktiva för rena alpina klubbar liksom längdlandslag- och klubbar.
För skicross sparas nu snö i egna högar i skicrossarenan. De stora hoppen är nu ihopschaktade och ska läggas ut i höst för att erbjuda världens skicrosslandslag en egen arena att träna i.

— Det vi nu fokuserar på är att vädersäkra våra liftar, så hård vind inte ska påverka liftarna i samma utsträckning som i år, säger Christer.
Det innebär en vindsäkring av gondolens mellanstation, så den tänkta funktionen med att kunna köra enbart den nedre delen av gondolen när det blåser för mycket på toppen ska fungera.
— Vi kommer också att titta hur vi ska kunna vädersäkra övriga liftar.
Med ett år i ryggen så välkomnar Christer också flera nya evenemang och events på fjället.
— Vi hade Cykelcross Snow Rhythm i vintras och i sommar kommer satsningen med tre konserter med bröderna Norén som något helt nytt. Det är exempel på nya events som vi hoppas tas emot väl av våra gäster.
— Dessutom var vi ytterst delaktiga i Skidskyttekampen på Stockholms Stadion, så vi är aktiva på flera ställen.
— Viktigt är också att vi hela tiden jobbar för att bli bättre, gästnöjdheten är något som ofta sitter i detaljerna.
När trycket med dagturister var som störst under sportloven så fick Christer och ledningen på fjället hoppa in och hjälpa besökare att hitta parkeringsplatser.
— Det är vid sådana tillfällen som det är lätt att inse de utmaningar som följer med när vi får väldigt många dagturister. I våra planer finns en ny infart och nya parkeringsytor för just daggästerna, men det får vänta tills vi fått in de pengar som behövs. I år handlar investeringarna framförallt om vädersäkring av skidliftar.
Den stora simbassängen i centrumanläggningen är också en utmaning.
— Vi tittar nu på hur vi ska hantera simhallen och inomhusbadet, men även hela centrumanläggningen måste ses över. Delar av den är över 50 år, säger Christer.
— Centrumanläggningen erbjuder både möjligheter, men också utmaningar.
Nu kommer sommaren med ett brett sommarprogram där Idre Fjäll alltid varit en föregångare när det gäller att erbjuda verksamhet nära nog året runt. Samtidigt har planeringen för nästa vinter inletts.
— När Sydprojektet förverkligas så kommer det också att ge förutsättning för en utbyggnad av vår bästa skidåkning på Ostsidan.
Då kan bytet av den gamla Ostfyran ske mot en modern lift.

— Det vi tittar på just nu är att glesa ut skogen på ostsidan för att kunna erbjuda en lättillgänglig och fin offpist.
En förhoppning finns också att kunna finna en långsiktig lösning med speedskibacken Chocken.
— Vi vill gärna kunna ha den öppen, men det är en väldigt kostsam nedfart hålla igång och det är väldigt få åk som sker i den backen.
För att hantera kostnaderna och få utrymme för kommande investeringar har man valt att sälja ut tomter. 70-talet tomter på Hjelmbacken och de stora tomtområdena som sålts på bada sidorna vid infarten är exempel på det liksom försäljningen av Städjans Fjällby. Även den stora fastigheten för gamla campingplatsen på fjällets bästa läge ligger ute till försäljning.
I dagarna är också ytterligare två försäljningar klara, dels området mellan Sporthallen och Pernilla Wiberg Hotel där vissa av de små timmerstugorna nu får ge plats för större fastigheter med fler bäddar.
— När det gäller tomterna på fjället så är det viktigt att vi finner bra samarbetspartners som vill utveckla området. Vi vill ju att de nya bäddarna också ska hyras ut.
Sedan vill vi att köparna fortsätter att utveckla fjäll i enlighet med vår gestaltningsplan.
I Idre by har även Bergsskolan nu sålts till Svante Tegnérs bolag som också bygger hotellet på Idrefjällens golfbana.
Kvar i Idre by har Idre Fjäll fortsatt Idregården utlagd till försäljning.
Vintern är över och med maj månad kom sommaren snabbare vän normalt.
— Visst hann jag åka lite skidor, men det blev mindre än vad jag planerat, konstaterar Christer Svärd, som ändå hann med en topptur med skinskidor på den sista bärande skaren upp till Städjans topp.
Inom kort kommer också Svenska skidanläggningars organisation, SLAO:s, branschrapport med siffror för alla de stora skidanläggningarna i landet. Siffror som ska vara positiva för Idre Fjäll, där nu cykling, golf och sommaraktiviteter ersatt vinterns skidåkning.