
91 425 kronor i VA-avgift för en entré utan vatten
Mikael Persson är en av Älvdalens unga, men samtidigt större entreprenörer med ett flertal verksamheter. En stor del handlar om att bygga om bilar till A-traktorer i den stora verkstad som Mikael köpt.
Till verkstadens kontorsdel har han också flyttat sin butik, men det är trångt och vägen in i butiken går genom verkstaden.
— Det är allt annat än bra. Dels är det trångt och kunderna passerar genom ett arbetsutrymme där vi har andra kunders fordon, säger Mikael.
— Jag ser en möjlighet att bygga en ny entre genom att sätta upp tre väggar och ett tak och utnyttja de befintliga väggarna, säger Mikael, från det överfulla kontorsutrymmet.
En dörr i väggen bakom hans skrivbord och en ny nya entrédel som också skulle rymma två arbetsplatser.

— Vi har fått ett pris från ett byggföretag på ungefär 200 000 kronor.
Därmed såg Mikael en bra lösning till ett pris han kunde acceptera.
Då kom beskedet från Nodava och Älvdalens Vatten och avfall AB, en lägenhetsavgift på 91 425 kronor skulle betalas när startbesked för bygglovet meddelas.
— 91 425 kronor, jag ska ju bara bygga en entré och inte ett vattenland, suckar Micke, med beslutet på datorskärmen.
Nodava som jobbar på uppdrag av Älvdalen Vatten och Avfall, lämnar sitt besked i ett yttrande angående bygglov och anslutning till vattenbolagets ledningar.
— Byggnaden är ju redan ansluten sedan tidigare. Nu ska vi bara bygga en entré så vi kan fortsätta att bedriva verksamhet. Jag har ju ändå 20 personer anställda, suckar Micke.
Utbyggnaden som verkligen behövs, inte minst för att skaffa bättre kontorsarbetsplatser åt honom och Jennie Tegnér.

— Men framförallt får vi då en fungerande entré in till butiken, säger Micke.
Jennie Tegnér har hamnat mitt i papperssvängen och snabbt satt sig in i VA-frågorna i kommunen.
— Jag har haft bra samtal med Marilou Hamilton Levin som är VD på Nodava. Jag har full respekt för hennes kunskap och hon har förklarat hanteringen och besluten bakom avgiften, säger Jennie.
— Det är inte där felet ligger utan det är den helt orimliga situationen för en mindre företagare. Här finns inget sunt förnuft mellan avgiften och verkligheten.

Micke Persson tvekar nu hur han ska gå vidare.
— Egentligen borde man byta kommun, det här är helt enkelt inte rimligt. Nu får jag se om det går att gå runt det hela med en annan lösning, men jag vill ju ändå göra rätt, suckar Micke.
— I nuläget har vi satt utbyggnaden på paus, det är ju inte rimligt att betala 91 000 kronor för en lägenhetsavgift när jag bara ska bygga en entré utan vatten eller avlopp.
— Inte ens kommunens tjänstemän trodde på uppgiften, men när de kontrollerade den så fick de bekräftat att en utbyggnad på 30 kvadrat kostar 91 425 kronor, säger Micke
— Jag har kollat med andra kommuner och där ligger ofta avgiften runt 20 000 kronor, men 91 000, det är inte rimligt, säger Jennie.
Efter samtalet med Marielou Hamilton Ledin har Jennie läst på om VA-avgifter och taxor.
— Det här är Älvdalens vattens möjlighet att få in pengar på ett lagligt sätt och taxorna som ligger är beslutade.
Nu finns det förvisso ett förslag till att förändra taxorna, men de hjälper inte Micke och hans entrébyggnad.

— Då höjs gränsen för hur stor lokalen får vara. Vi har då tillgodo om vi skulle bygga mer, men det ska vi ju inte. Vi behöver bara den här lilla utbyggnaden utan vatten, säger Jennie.
— Nu har jag engagerat mig politiskt och har författat en interpellation som ska komma upp på fullmäktige på måndag, för som taxorna nu är drabbar det mindre företag som vill etablera sig eller växa. Det är ju inget hotell som ska byggas, säger Jennie Tegnér.
Det finns dock ett kryphål och det är en paragraf i regelverket som kallas ”skälighetsprincipen”. Den säger att är det inte skäligt att för viss fastighet beräkna avgiften som Nodava gjort. Då går det att träffa ett avtal mellan huvudmannen och fastighetsägaren om avgiftens storlek.
— Så står det, men enligt Nodava gäller inte den paragrafen trots att det här om något visar på en oskälig avgift.
— För den här fastigheten har ju redan lägenhetsavgiften betalats en gång, men de uppgifterna finns inte kvar på kommunen. Det är väl också en del som bör beaktas utifrån skälighetsprincipen, menar Jennie Tegnér.
Siljan News har sökt Nodavas VD och Älvdalen vattens ordförande för en kommentar.