Siljan News logo
Annons
Bina trivs hos Tina Abrahamsson och Äppelboden. Foto: Tina Abrahamsson

”När jag jobbar som biodlare då är det lugn och ro bara här och nu”

Sedan 2020 driver Tina Abrahamsson gårdsbutiken Äppelboden, hemma i Äppelbo.

Mycket har hänt sedan starten och Tina fortsätter att leverera välsmakande produkter från naturens eget skafferi och så klart från den egna biodlingen.

Det började med en bikupa som nu har blivit hela tolv stycken. Biodlingen och produkterna därifrån är grunden i verksamheten även om Tina också producerar en hel del annat så som sylt och saft.

Pandemin har dock påverkat Tina och verksamheten ordentligt. Efter att själv ha varit sjuk i covid-19 har hon förlorat lukt och smak.

— Alla produkter jag gör, gör jag ju på känsla. Nu får min man provsmaka, berättar Tina.

Smaken av honung och doften från vaxet kan Tina som tur är fortfarande känna och produkterna från biodlingen kommer alltid att stå i centrum i butiken.

— Biodlingen är ett hantverk och en vetenskap, den utmanar mig varje dag och jag lär mig hela tiden något nytt, berättar Tina Abrahamsson.

Hon är medlem i biodlarföreningen i Nås och hyllar den goda stämningen och möjligheten att få hjälp från andra biodlare.

— Man kan alltid ringa en biodlare, de är så öppna för att hjälpa till. Det finns en mycket fin gemenskap, menar Tina.

Annons
Full verksamhet i bikupan. Foto: Tina Abrahamsson

Även om Tina nu har några år på nacken som biodlare kan det ibland behövas hjälp.

— Som till exempel den dagen när bina sitter i skorstenen till bystugan, skrattar Tina.

En hel svärm hade letat sig in i bystugans skorsten, vilket uppmärksammats då de hittats bin på golvet inne i bystugan.

— Vi har så fin grannsamverkan här. Det tog bara en timme så hade vi en skylift på plats och med hjälp av en mentor kunde bina i skorstenen hämtas hem, berättar Tina Abrahamsson.

Tina driver verksamheten på gården som en sidoverksamhet till arbetet som förskolelärare. Kunskapen om hållbar utveckling och naturens skafferi delar hon med sig av till förskolebarnen.

— Jag älskar arbetet i förskolan, just nu fungerar det jättebra att driva Äppelboden i lite mindre skala, berättar Tina.

Tina Abrahamsson i full gång med arbetet.

Stigande priser gör att ekonomin är ännu mer krävande nu än annars och Tina vill inte höja priserna för mycket ut till kund. Därför är det skönt att inte vara beroende av inkomsterna från verksamheten på gården.

— När jag jobbar som biodlare, då är det lugn och ro, bara här och nu. Tiden försvinner och jag kan ladda batterierna. Det finns inget som är betungande, menar Tina.

Nu har hon boden öppen när kunden vill komma och det finns möjlighet att boka tid. Ibland ställer hon ut skylten och kunderna kommer när de kommer.

— Ibland kommer jag ut i morgonrock eller skickar ut sonen, men det brukar gå bra, skrattar Tina.

Kunderna trivs alltid i den vackra butiken. I närområdet är man van att sylta och safta på egen hand, men långväga kunder kan betala rejält för en flaska saft på naturliga råvaror, berättar Tina.

Många är också nyfikna på biodlandet och ställer frågor om möjligheten att själv ha kupor hemma.

Ramar fyllda med honung. Foto: Tina Abrahamsson

Att leva i samklang med naturen och ta tillvara på det den har att erbjuda är viktigt och något som faller sig naturligt för Tina.

— Det finns med sedan barnsben. Mamma gjorde alltid så och under kriget hade faktiskt min morfar en biodling, berättar Tina.

I sommar har vädret skiftat mellan varmt och kallt och Tina har sett en minskad aktivitet bland bin och insekter på gården.

Annons

— Det har varit ett konstigt år, men det är svårt att säga vad det beror på, menar Tina och understryker att verksamheten kring bin och pollinering är viktig. Både hos Tina och hennes grannar levererar hallon och vinbärsbuskar extra mycket bär. På hennes altan, bredvid äppellunden, kan hon höra bina surra.

Just nu mustas äpplen som Tina senare ska koka glögg på. Mot hösten kommer bivaxljus att finnas i butiken igen. Sylt och saft varvas med mer ovanliga produkter så som äppelketchup.

Butiken på gården är öppen året om även om verksamheten i bikuporna lugnar ner sig inför och under vintern och Tina Abrahamsson skickar med budskapet till alla om att gynna de lokala biodlarna.

— Vi är nog väldigt viktiga ändå, avslutar hon.

Godsaker från Äppelboden. Foto: Tina Abrahamsson