Annons
Siljan News logo
Annons
Foto: Brandkåren Norra Dalarna.

”Många har för sig att de ska värma ett helt hus med en kamin”

Det ökade intresset för vedeldning har lett till vedbrist och slutsålda kaminer, men för också med sig en hel del risker ur brandsäkerhetssynpunkt.

Magnus Lindberg, sotarmästare i Vansbro, är orolig för att ovana eldare, icke godkända skorstenar och kaminer kan komma att orsaka eldsvådor under vintern.

— Man kan lugnt säga att det är ett högre tryck nu än i vanliga fall. Det är många som hör av sig och vill få igång eldstäder som man i vanliga fall inte använder, säger Magnus Lindberg.

Magnus Lindberg är ensam inom sitt gebit i Vansbro kommun och har en hel del att göra.

— Den som bokar tid nu får faktiskt vänta ända tills början av november, säger Magnus Lindberg.

Trots att det innebär mycket arbete är  Magnus Lindberg  glad för de som hör av sig.

Jag hoppas verkligen att alla de som tänker börja elda hör av sig för att se till att skorstenen är i gott skick. Efter sex år får en skorsten nyttjandeförbud, det är viktigt att komma ihåg, menar Magnus Lindberg.

Annons

När väl skorsten och kamin är i ordning ser Magnus Lindberg ännu en risk.

— Nästa problem är att många har för sig att de ska värma ett helt hus med en kamin som egentligen är menad för ett rum. Risken är då att man eldar för mycket och för hårt. Det kan göra skorstenen överhettad eller området runt kaminen för varmt, berättar Magnus Lindberg.

Även Magnus Östlund, säkerhets- och räddningschef i Malung-Sälen ser en risk med att kaminer kommer att användas på fel sätt.

— Med varje kamin följer instruktioner om hur den ska användas och det kan vara så att den som börjar använda en kamin som inte använts på länge inte känner till det, säger Magnus Östlund.

Räddningschef i Malung-Sälen, Magnus Östlund Foto: Berit Djuse

Det viktigaste är, enligt Magnus Östlund, att inte överelda utan att hålla sig till de instruktioner om exempelvis hur många kilo ved som får användas. Även Magnus Östlund betonar vikten av att inte elda i icke godkända eldstäder utan att kontakta sotaren för provtryckning och brandsäkerhetskontroll. Dessutom ska man vara noga med att kontrollera att brandvarnare fungerar.

Risken med övereldning kan i värsta fall leda till soteld, en förekomst som minskat betydligt under de senaste åren då allt fler lämnat vedeldning och istället använder bergvärme eller andra sätt att värma upp sina hus.

— Vi tror att det kommer att eldas betydligt mer i år med tanke på den dyra elen och det finns risk att det leder till så kallad soteld och i värsta fall spridning till det vi kallar brand i byggnad, säger Magnus Östlund.

Han förklarar att soteld uppstår då det bildas en beläggning inuti skorstenen som om det vill sig illa fattar eld. Det kan leda till att muren spricker och elden sprider sig.

I Malung-Sälen planeras att följa många andra brandstationers exempel med extra information kring ämnet.

— Vi kommer att göra en kampanj ihop med sotaren kring den första advent. Då tror vi att vi når även stugägare i fjällmiljön. Men troligtvis behöver vi göra något eget även innan det, avslutar Magnus Östlund.

Annons
Läs även: