Siljan News logo
Annons
Foto: John Leander

”Upp och ner, runt och runt” – full ös för Kafé-Matilda sen starten

När Gamla Apoteket – hembageri och kafé slog upp dörrarna i centrala Smedjebacken var det med både förväntan och nervositet.

För Matilda Boström, som driver verksamheten tillsammans med sina föräldrar, blev starten allt annat än lugn.

— Det var full panik i början. Full satsning, fullt ös och jag visste inte alls hur det skulle gå, säger hon.

Kaféet öppnade i augusti 2024, i samband med Poker Run-helgen, och redan från första dagen blev trycket större än familjen vågat hoppas på. Köerna ringlade långa och bakverken tog slut i snabb takt.

— Vi trodde aldrig att det skulle komma så mycket folk. Det var hela tiden ”du måste göra mer, du måste göra mer”, säger Matilda.

Annons
Foto: John Leander

Samtidigt var mycket nytt. Ugnen hade knappt hunnit användas innan öppning och allt bakande blev ett slags skarpt testläge.

— Det var en del tårar i början, absolut. Men intresset var enormt från start.

Efter ett och ett halvt år beskriver hon resan som en berg-och-dalbana.

— Upp och ner, runt och runt. Highs and lows. Men mest har det varit jättekul.

I dag har verksamheten hittat en mer hållbar rytm. Från att ha haft öppet fem dagar i veckan kör Gamla Apoteket numera tre dagar.

— Vi behövde mer återhämtning. Tre dagar passar oss mycket bättre och kunderna har följt med oss, säger hon.

Annons

En del av kaféets identitet är att utbudet förändras från dag till dag. Här finns inga garantier för klassiska svenska bakverk.

— Jag gör inte vanliga svenska grejer, det är inte min grej. Menyn varierar hela tiden och man vet aldrig riktigt vad man får när man kommer hit. Vissa kunder fick vänja sig vid det, säger Matilda och skrattar.

Att hålla fast vid variationen är ett medvetet val.

— Min energi kommer från kreativitet. Jag måste få hitta på nya saker och testa nytt, annars känns det inte meningsfullt.

Arbetsdagarna är långa. Matilda börjar ofta redan vid två–tre på morgonen med degar och förberedelser. Föräldrarna ansluter tidigt för att baka bröd och göra smörgåsar inför öppning klockan nio.

— Vi stänger vid fyra, städar en timme och slutar runt fem. Det är långa dagar.

Familjen äger fastigheten och har även uthyrning i huset, vilket har varit viktigt för att få ekonomin att gå ihop.

— Det hjälper mycket att vi inte har vanlig hyra, men det är fortfarande tufft. Det rullar på, men vi måste jobba hårt.

Foto: John Leander

Att anställa fler är inget självklart nästa steg.

— Jag orkar inte riktigt just nu, med små barn och allt. För att kunna jobba som jag vill måste jag vara här väldigt tidigt, och i den här livssituationen får det vara som det är.

I stället satsar familjen på särskilda evenemang ibland, som afternoon tea eller extra helgöppet.

— Det har varit jättepopulärt.

Trots tröttheten är framtidstron kvar.

— Vi kör så länge vi orkar och så länge folk kommer. Det är energin från gästerna som gör att vi fortsätter.

Och några större investeringar, som att måla om fasaden, får vänta.

— Vi måste sälja några bullar till först, säger Matilda med ett leende.