Siljan News logo
Annons
Robin Bengtsson får ärofyllt stipendium. Foto: Privat.

Robin från Smedjebacken får ärofyllt stipendium: ”Ett stort steg för mig”

Två gånger om året delar Sveriges bryggerier stora och lilla Franz Heiss-stipendiet ut. Ett stort och ett litet. Livsmedelsmikrobiologen Robin Bengtsson från Smedjebacken, som arbetar som laborant på Spendrups labb i Grängesberg, får det stora stipendiet på 50 000 kronor.

Stipendiet är ämnat för utbildning och syftar till att stödja branschens kompetenshöjande arbete.

— Jag ser utbildningen som ett stort steg för mig, säger Robin Bengtsson.

Annons

Robin Bengtsson sysslar alltså med livsmedelsmikrobiologi på Spendrups labb i Grängesberg, plus sensoriska analyser. Vilket givetvis indikerar att han redan har en hel del utbildning i bagaget, så som bryggeriteknisk utbildning från Ludvika.

Detta har han byggt på med utbildning inom livsmedelsmikrobiologi, utökad bryggeriteknik samt kurser hos VLB Berlin och även Rise i Göteborg.

Med stipendiet i hamn laddar han nu för en ny utbildningsresa. Siktet är inställt på Master Brewery-kursen på UC Davis i USA, som han hoppas kunna genomföra online parallellt med jobbet på Spendrups.

— Jag ser utbildningen som ett stort steg för mig där jag kommer öka min kunskap inom bryggeribranschen och göra vårt arbete tillsammans på labbet på Spendrups lättare. Jag gillar att dela med mig av kunskap och bli en del i våra problemlösningar.

— Jag hoppas även i framtiden kunna bidra och utveckla både mig och de runt omkring mig, säger Robin Bengtsson.

En som sätter värde på Robin Bengtssons kunnande och vilja att utvecklas inom branschen är Svenska bryggeriers VD Anna-Karin Fondberg.

— Vår omvärld förändras snabbt, liksom tekniken och konsumenternas preferenser. Det är viktigt att vi fortsätter att ligga i framkant. Här är kunskap kring livsmedelsteknik och mikrobiologi ovärderliga baskunskaper.

— Det känns roligt och viktigt att kunna stötta medarbetare i branschen som arbetar med detta och hjälpa dem att bygga på sin kompetens ytterligare genom utbildningsstipendier från Franz Heiss fond, säger Anna-Karin Fondberg.