
”Vattnet tar med sig bryggor och förstör båthus”
Elva kilometer väster om Siljansnäs i Leksands kommun ligger det lugna Lundbjörkens fäbodar intill Siljans strand. Thomas Fagerholm möter upp vid gärdesgården till fruns släktgård som består av ett antal timrade hus längs byvägen. Han sitter med i byns strandkommitté och där oroas man över det höga vattenståndet i Siljan som drabbat byn de senaste åren. Han trycker att man saknar information och framförallt kommunikation om vilka nivåer den stora sjön kommer hamna på.
Thomas visar ner längs grusvägen mot Siljan. Där ligger det en flytbrygga som slitit sig ifrån piren, en i mängden av bryggor som slitits ifrån sin plats eller gått sönder när vattnet stigit förklarar han.
Hur många här drabbas när det vattennivån höjs på det här sättet?
— Här finns 140 hushåll och de flesta har båt, båthus eller brygga.

På andra sidan Siljan vid i Garsås har Madde Löhf och hennes släkt kämpat med bryggan till sommarhuset hela förra säsongen och även denna sommar. Ett tag var vattnet så högt att hon kunde simma ovanpå bryggan. Hon berättar att det är med andan i halsen familjen åker ner till stugan var och varannan dag för att kontrollera bryggan och att tusentals kronor har gått åt till renoveringar.
Under deras brygga ligger ett betongfundament som hennes morfar fick lov att bygga för många år sedan. Men nu har vattennivån stigit och börjat ruckat sönder den.

Vakthavande ingenjör på Vattenregleringsföretagen Per Andersson på svarar på frågor.
Är vattnet i Siljan högt nu?
— Det är inte onormala eller ovanliga nivåer i nuläget.
Vad råder du folk till?
— Att anpassa sina bryggor efter vattenståndet som kan uppstå. Kolla på vår hemsida hur mycket vatten det finns i sjöarna säger Per Andersson. Han förklarar vidare att det är vanligt förekommande med högt vatten vid vårflod och vid höstflöden. Dessutom är utloppet från Siljan ganska trångt.
Det är energibolaget Fortum som har kraftverken i både Trängslet i norr och Gråda i söder.
— Vårt uppdrag är att övervaka så att villkoren i vattendomen följs, vilket ligger i allas intresse. I Siljan finns ingen maxnivå och just nu är vattnet högt, men ligger inte på onormalt höga nivåer, berättade ingenjör Per Andersson på Vattenregleringsföretagen för Siljan News under slutet av förra veckan.
I Lundbjörken står Thomas och pekar ut mot piren. Man ser tydligt på trädstammarna var de senaste höga vattennivåerna stod.
— När vattnet är högt ser vi bara trädtopparna på piren. Han berättar att piren byggdes 1974 för vattenregleringsändamål, för att kunna ta sig ut till båtarna vid högt vattenstånd. Utmed den har man enkla bryggor, men vid högt vattnen går det inte att nyttja piren eller de bryggor som är fästa vid den då piren dränks helt. Nu söker man pengar för att kunna höja piren, men det behövs ett miljonbelopp och långt ifrån de dryga etthundra tusen kronorna strandkommittén har fått hittills.

Thomas berättar att de i byn önskar att det kommuniceras ut om man befarar höga vattennivåer, det måste väl ligga i kommunernas intresse också, med tanke på hur många brygg- och båthusägare runt Siljan som drabbas, menar han.
— Ett tag var det flera decimeter vatten i vårt båthus och vi hade tur som hann rädda saker genom att hissa upp dem, men för många andra har det blivit kostsamt. Vi har också svårt att hitta bra metoder att bygga bryggor som håller under rådande omständigheter.
Vad ser du för lösning?
— Jag förstår ju att vi människor är tvungna att anpassa oss till situationen, men det vore önskvärt om man kunde peka ut några riskzoner och att man tydligare kommunicerar ut när man fått indikation på att vattnet i Siljan kommer stiga mycket. Alla som drabbas här runt Siljan varken hinner eller har möjlighet att slänga sig i bilen och åka hit när vattnet stiger fort.