
Nu drar Mat Runt Siljan i gång – här finns besöksmålen
I dag drar länets stora matfesten i länet i gång. I södra Dalarna är det skördefest och i de norra delarna vankas Mat Runt Siljan med 23 besöksmål utspridda i Mora, Orsa, Leksand och Rättvik.
— Det är några fler producenter i år, det kommer att vara gäster på flera gårdar än vad det brukar så det blir nog uppemot 30 olika matproducenter, säger Yvonne Björ som driver Björgårdens syltmakeri.
Det har nu gått 25 år sedan den första Mat Runt Siljan arrangerades som ett sätt att lyfta den lokala maten och skapa en mötesplats mellan producenter och konsumenter. Den här helgen öppnar lokala producenter och mathantverkare upp sina verksamheter för besökare vilket har blivit en betydelsefull tradition.

— Mat Runt Siljan är viktig så till vida att det skapar synligheten för lokalt producerad mat, både lite större och lite mindre företag, alla har en plats på matkartan i Dalarna och det tycker jag är viktigt och det behövs.
— I det här evenemanget har vi med både Leksands bröd och Rättviksbagarn och sedan har vi jättesmå gårdar som till exempel Bäcklundsgårdens grönsaker som är ny för i år och även Landgården/ Skallskogs fäbod i Leksand som också är nya för i år.
Under en sådan här helg brukar runt 8000 personer röra sig ute runt Siljan för att göra ett eller flera stopp längs vägen. I Rättvik finns 12 besöksmål att åka till, i Leksand 4, i Mora 3 och i Orsa 4.
— En del besöker många ställen medan andra åker till ett ställe och är där och tar det lugnt och njuter. Vi har ju ställen där det kommer andra producenter till, både på Ickholmen, Hansjö mejeri och lantgården och hos oss på Björgården kommer vi att ha gästproducenter, så det är spännande när det kan bli så.

— Det som är så härligt är att folk åker ut och minglar, äter och fikar så det blir inte bara så att man åker och handlar på ett ställe utan man åker för att uppleva maten, avslutar Yvonne Björ.
Här hittar du de gårdar som håller öppet i helgen: