Siljan News logo
Annons
Ulf Arkeberg visar den nya musteriutrustningen. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

”Nu mustas det för kung och fosterland”

I decennier har äpplen mustats vid Rasjön i Gustafs. Nu har verksamheten fått nytt liv på en ny plats. Familjen Arkeberg på Vretens Gårdsgris och Musteri i Arkhyttan har tagit över och flyttat hem hela verksamheten till gården.

— Vi köpte alltihop och nu mustas det för kung och fosterland här, säger Wera Arkeberg med ett skratt.

Att starta musteriet på gården var inte självklart. Verksamheten var redan fullbelagd med grisar, köttproduktion och den nyöppnade gårdsbutiken. Ändå lockade möjligheten att bredda utbudet.

— Det kändes som ett bra komplement. Folk som kommer hit och mustar handlar ofta fläsk också. Och kommer det 250 kunder som annars inte varit här är det väldigt positivt, säger Ulf.

Han erkänner att han först undrade om tiden skulle räcka, men erbjudandet var för intressant för att tacka nej.

— Det är en once in a lifetime-grej, fortsätter Ulf.

Annons
Wera, Joel och Ulf Arkeberg tillsammans med Fia Eriksson är nöjda med den nya musteriverksamheten. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

I år har det inte varit något riktigt äppelår, och skörden är mindre än vanligt. Ändå har omkring 100 kunder redan besökt musteriet, något familjen Arkeberg är nöjda med. Ett normalt år kan antalet kunder nå upp till 500.

I den nyinredda musterilokalen, som tidigare var ett garage, finns nu alltså  både fläsk från den egna gården och möjlighet att musta äpplen.

— Vi pressar ungefär 50 kilo på 20 minuter, berättar Wera. Minimum är 30 kilo, och kunden får alltid must från sina egna äpplen.

Under tiden kan besökarna ta en kopp kaffe i kaffehörnan eller titta i gårdsbutiken, där gårdens egna produkter – från färskt fläsk till rökta delikatesser – finns till försäljning.

Annons
Sedan i somras finns gårdsbutiken öppen med både fläsk, delikatesser och numera även äppelmustning. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

Musten innehåller inga tillsatser, och kunden väljer själv om den ska steriliseras eller frysas.

— Det är något speciellt med att dricka must från sina egna äpplen. Man vet precis var den kommer ifrån.

Att ta fram en egen must har förstås gått genom de nyblivna musteriägarnas tankar, men än så länge är det inte något som blivit verklighet.

— Nej, vi insåg att då skulle vi inte få göra annat än plocka äpplen, skrattar Ulf.