
Johan firar snart ett år som bagare – testar café i Gamla Snickeriet
Snart ett år efter starten fortsätter Johan Hjalmarsson att utveckla sitt microbageri i Säter. Nu tar han nästa steg och testar caféverksamhet, samtidigt som han lyfter kundmötet och det lokala samarbetet som drivkraft i jobbet.
Snart har Johan Hjalmarsson varit Säterföretagare i ett år. I våras slog han upp dörrarna till sitt microbageri i Gamla Snickeriets lokaler, då vägg i vägg med kafferosteriet. Sedan dess har verksamheten vuxit och hans paroller Galet gott och Tokig i bröd har blivit välkända bland kunderna.
Fokuset ligger på bröd och bakverk av hög kvalitet – från surdegslimpor till brownies som han just nu satsar lite extra på. Under året har Johan även inlett flera lokala samarbeten, bland annat med Älvbystrands pizzeria, och trots att privatpersoner är den huvudsakliga kundgruppen har även företag börjat boka runt högtider.

Det första året har varit både roligt, men stundom också tufft. I november kunde Johan utöka sina öppettider till fem dagar i veckan. Ett stort steg. Men det hårda arbetet i bageriet har satt sina spår.
— Det är balansgången mellan, vila, kreativitet och arbete som är det svåra, säger Johan och betonar att återhämtningen är avgörande för att kunna hålla kvaliteten uppe.
När han får vila märker också kunderna skillnaden:
— Då märker också kunderna att det finns kärlek i brödet.
Just kunderna lyfter han som årets absoluta höjdpunkt.
— Jag har jättefina kunder. Det bästa är ju när jag får träffa dem.

Och fler möten med kunderna är precis vad han hoppas på framöver. När grannen Jocke under hösten flyttade sin verksamhet till centrum, där han snart slår upp sina dörrar, blev kafferosteriets tidigare lokal ledig. Nu vill Johan testa att öppna för caféverksamhet där.
En testhelg blir under första advent, då besökare kan komma för fika, matiga mackor – och gratis kola till barnen.
— Jag stänger inga dörrar. Vi får se hur det här går. Blir det populärt kan det mycket väl bli mer av det här, säger Johan.
Samtidigt värnar han om sitt fortsatta samarbete med Joakim och kafferosteriet, även om de numera befinner sig på lite längre avstånd.
— Vi hjälps åt, vi lokala, och supportar varandra. Man gör det man tycker är kul och hjälper varandra att dra, säger Johan.
Med ett års erfarenhet i ryggen, utökade öppettider och nya planer på gång fortsätter han att utveckla sin plats i Säter – med både bröd och gemenskap i fokus.