
Ett släktträd genom blommor och blader
Utställningen ”En glimt från en Säterbo, en familj och en plats” visas på Kulturhörnan, Säters Bibliotek 6 maj – 8 juni. Utställningen följer en familj med utgångspunkt från Bertil Bribert.
— Det är så kul och spännande, utbrister Sofia Ylinen, kultursekreterare som har jobbat med utställningen.
Det började med att Christer Jonsson hörde av sig och berättade att han hade flera tavlor av Bertil Bribert och frågade om kommunens kulturenhet ville göra en utställning av konsten, det ville kultursekreterarna Karin Hästö och Sofia Ylinen.
Så det är Christer som är initiativtagare till konstutställningen. Christer hade Jonssons klädaffär i Säter och köpte slutligen fastigheten på Östra Långgatan 8 av Briberts.

Karin och Sofia började leta bilder på huset där blomsterhandeln låg. Det var svårt att hitta några men så hittade de Ulla Widell som lagt ut bilder och information om Briberts familj och företagande på nätgruppen Klippingen.
— Vi blev alldeles till oss, det var så fantastiskt. Titta, titta, sa vi åt varandra.
Lyckan var total över allt fantastiskt material de hittade på nätet.
— Det här ligger helt i linje med vårt arbete med kulturmiljöplanen, det är så här vill vi ha in information och bilder, säger Karin G Hästö.
— Vi måste ju fråga Ulla om vi får låna bilden från blomsterhandeln. Så jag ringde upp Ulla och då sa hon ”kan du inte komma hit i stället” och det gjorde jag. Då förstod jag att det skull bli så mycket större, berättar Sofia med ett stort leende.
Ulla nickar instämmande när Sofia berättar om när de träffades och hur det hela utvecklades till en omfattande utställning.
Ulla ingår i familjen som utställningen handlar om, då hon är dotter till Erik och Elsa Jacobsson.


Bertil och Britta Bribert drev blomsteraffären Briberts blomsterhandel i Säter. Bertil målade naturmotiv och blommor för intresse och avkoppling och visade gärna sina målningar i affärens skyltfönster. Utställningen som nu visas på Kulturhörnan visar Bertils målningar samt gamla fotografier och släkthistorier.
Utställningen görs till minne av människorna som höll bygden levande med öppna affärer och den berättar även historien om kvarteret Hammaren 5 i Säter. Det var till detta kvarter Brittas morföräldrar kom 1906, inflyttade från Forsmark i Uppland. Under ett helt sekel drev familjen handelsträdgård i Säter. Många säterbor var anställda och arbetade i företaget.
Många Säterbor har säkert minnen från tiden och därför finns en gästbok där de kan dela med sig av minnen frånhandelsträdgårdens nästan 100 åriga historia.
Ulla har givetvis många minnen från sin ungdom och hon delar med sig av ett av dessa.
— Jag minns att jag tog en omväg hem från skolan för att träffa mamma, då satt hon ofta och skolade plantor när jag kom.
Ulla minns också att det var 18 växthus när handelsträdgården var som störst.

Men vi tar det från början.
Brittas morfar C.E Lindberg flyttade till Säter 1906, från Forsmark i Uppland. C.E Lindberg hade länge arbetat som trädgårdsmästare på Forsmarks Herrgård. På utställningen finns en högskoleuppsats (skriven av C.E Lindbergs barnbarns barnbarn Fredrik Jacobsson) att läsa om C.E Lindberg och hur det kom sig att han lämnade ett välbetalt arbete för att starta upp en trädgårdsrörelse från grunden i Säter.
I kvarteret Hammaren 5 i Säter restaurerar och bygger C.E Lindberg till ett befintligt bostadshus. I trädgården byggs växthus. På utställningen visas bilder på det gamla boningshuset och trädgården med de första växthusen. C.E Lindbergs svärson Gustaf Jacobsson lärde sig yrket bland annat i Frankrike. Innan giftermålet gick han som lärling hos Lindberg och fick sedan ett stipendium av densamme för sin utbildning.
Mellan 1912 och 1914 reste Gustaf i Frankrike, Tyskland och England för att fullborda sina studier. Att han utbildade sig till trädgårdsmästare var en förutsättning för att han skulle få gifta sig med Lindbergs dotter Lisen. Lindberg hade med resan även som avsikt att säkerställa att Gustaf verkligen var intresserad av Lisen.

På utställningen finns ett vykort Gustaf skickade från Frankrike hem till Lisen i Säter. Gustaf och Lisen gifte sig 1915 varefter Gustaf tog över och utvecklade verksamheten med handelsträdgård, växthus, frö, frukt- och blomsterhandel. Den fick då namnet Jacobssons Handelsträdgård. Affären i hörnet av Skolgränd och Östra Långgatan fick namnet Gust. Jacobssons Frö Frukt & Blomsterhandel. En större trädgård med många växthus började byggas 1918 i området Herråkern, Liljan 2. På den tiden var där bara åkermark.
I dag är kvarteret Liljan området vid och bakom affären Willys. Trädgårdsrörelsen servade under många årtionden hela Säter. Allt såldes i blomsteraffären i stan. I kvarteret Hammaren 5, i korsningen Skolgränd och Östra Långgatan byggde familjen år 1929 ett nytt hus. Huset inrymde både affärslokaler och boningshus och står kvar än i dag. (I dag finns där Röda Korsets lokaler).
Lisens och Gustafs barn Britta och Erik tog över 1953, Erik tog över handelsträdgården efter att också han utbildat sig till trädgårdsmästare och arbetat jämte sin far i många år. På utställningen finns en tidningsartikel från Säters Tidning, utgiven år 1947, som fint och detaljrikt beskriver Gustafs och Eriks arbete med odlingarna samt dess omfattning. Britta gifte sig med Bertil Andersson från Hedemora. De tog det gemensamma efternamnet Bribert efter de första bokstäverna i bådas förnamn. Blomsteraffären fick namnet Briberts blomsterhandel.
Affären fanns på samma plats fram till 1986, då den upphörde. Eriks son Owe tog över Jacobssons Handelsträdgård 1985 och rörelsen bytte namn till JaHa AB Garden & Dekor. JaHa är de första två bokstäverna i Jacobssons Handelsträdgård. På utställningen finns fotografier med överblick över alla växthus, pannhall och andra byggnader. Owe drev företaget fram till 2018 då det upphörde, 100 år efter att det bildades.

Ulla Widell och hennes bror Owe Jacobsson är båda brorsbarn till Britta Bribert, och har också lånat ut konst, fotografier och delat med sig av sin familjehistoria.
Fredrik Jacobsson, son till Owe Jacobsson, har lånat ut sin högskoleuppsats om C.E Lindberg, Trädgårdsmästare vid Forsmarks herrgård som flyttade till Säter 1906.
Utställningen pågår 6 maj – 8 juni i Kulturhörnan, Säters bibliotek.