
Vändskivan vid lokstallarna får konstnärlig utsmyckning
I vår får vändskivan vid lokstallarna en utsmyckning i form av ett staket i och en belysning fylld av Rättvikssymboler och mönster som hämtats från takmålningarna i societets paviljongen. Bakom konstverket står Erik Olof Wiklund från Alfta som inspirerats av det rika kulturutbudet som finns i kommunen.
— Det betyder jättemycket att få det här uppdraget. Jag har ju jobbat mycket inom Gävleborg tidigare, så det är första gången jag gör något utanför så det känns jättekul att få det här förtroendet, säger Erik Olof Wiklund.
Det var i höstas som kulturförvaltningen tillsammans med samhällsförvaltningen gav ett gestaltningsuppdrag till de tre konstnärerna Emma Billbäck från Rättvik, Per-Ola Söderlund från Skattungbyn och Erik Olof Wiklund från Alfta. Uppdraget handlade om att ge varsin skiss över ett staket och en belysning för att rama in den 15 diameter stora vändplanen. Och det vinnande bidraget blev alltså Erik Olof Wiklunds förslag som föll juryn i smaken.
— Gruppen var helt eniga, vi röstade alla efter deras presentationer och Erik fick högsta poäng av alla oss sex som satt i juryn. Att vi bjöd in Erik Olof i det här gestaltningsuppdraget är för att han har ställt ut här på kulturhuset tidigare och vi vet vad han kan, och det känns extra roligt att kunna främja en ung konstnär, förklarar kulturchefen Lena Krånglin.
Staketet som kommer att sättas upp runt maj består av ett antal skivor i cortenstål med utskurna detaljer som hämtats från Rättviks rika kulturskatt. Belysningen som ska monteras upp på platsen har Erik Olof skapat med societetspaviljongens speciella form i åtanke. Plåtarna kommer att rosta med åren och tanken är att de ska höra ihop och smälta in med belysningen och blomlådorna som står utmed vägen och kom upp under projektet vackert Rättvik. För att hitta inspirationen till den här utsmyckningen har Erik Olof lusläst boken Rättvik – turistort med tradition och rest runt i kommunen för att liksom fånga Rättviks själ.
— Mönstret som till en början liknar takmålningen i Societetspaviljongen visar sig vid närmare blick innehålla allt från Blånnesladu till en av Rättviks midsommarstänger och bilar som symboliserar Classic Car Week, säger Erik Olof och förklarar att man i mitten hittar Siljansringen som likt järnvägen haft en betydelsefull del kring Rättviks resande besökare och invånare.
Även om han under många år varit på besök i kommunen och tittat på många sevärdheter så var det många nya ställen han upptäckte i samband med att han lärde känna kommunen lite bättre inför gestaltningsuppdraget. Ett av dem var en sten som kom att fastna på näthinnan som en positiv upplevelse.
— En rolig grej var att när jag var hit och pitcha idén så åkte jag till offerstenen i Altsarbyn, det var ett ställe jag inte hade besökt men som jag läst om i boken och gärna ville se. Och när jag stod och tittade på stenen så såg jag att det låg små mynt där och då kom jag på att jag hade små mynt i fickan med små Hälsingemotiv på som jag stansat själv, så jag la den på stenen. Sedan åkte jag upp på toppen av skidbacken och kollade på utsikten och då ringde de och sa att det var klart att jag fick det, så jag tänkte att den kanske har någon inverkan den där stenen, säger Erik Olof och skrattar.
Den runda vändplattan utanför lokstallarna som loken en gång i tiden använde hade kunnat vara ett minne blott om inte Thomas Mattsson på kommunen agerat och pratat med kulturchefen Lena Krånglin. Det fanns nämligen en plan på att fyllas igen platsen med grus för att hindra folk från att snubbla och göra sig illa på vändplattan. Men nu har alltså räddningsaktionen lyckats och att man nu kan finansiera den här utsmyckningen som kommer att landa på cirka 300 000 kronor handlar om att förvaltningen hade pengar över i budget som inte användes under det speciella coronaåret.
— Annars har ju vi inga pengar alls över för att göra sådana här gestaltningsuppdrag. Att lilla Rättviks kommun kan satsa på att göra konstnärlig utsmyckning i offentlig miljö på det här sättet, det är sällan vi har möjlighet att göra. Det här är ju en del av vårt kulturarv. Järnvägen hade en stor betydelse för att Rättvik kunde utvecklas som turistort och vi har lokstallarna kvar där och då känns det viktigt att kunna behålla den här vändskivan, avslutar Lena Krånglin.