
”Trevligt att det luktar korv i byn igen när rökarna går”
Sedan två månader tillbaka doftar det korv i Vikarbyn igen och inne i den anrika korvfabriken mitt i byn flätas korvar för hand i långa rader av Jan, Victoria och Olof Hellström som nu får maskinerna att snurra efter att Hellströms Goda AB såldes för tre år sedan. För Jan är det lite som att komma hem igen.
— Det är roligt, det är synd om maskinerna bara ska stå. Jag jobbade här för 58 år sedan när jag var 15 år.
I fabriken har släkten tillverkat korv sedan 1932 men när Jan Hellströms kusin Helena med familj som drivit företaget de senaste åren sålde varumärket med både recept och logga flyttades korvtillverkningen till Småland. Sedan dess har därför maskinerna stått stilla fram tills för två månader sedan då Ickholmsbudä kött & chark köpte alla inventarier och fick liv i den gamla anrika lokalen igen. Nu tillverkar Victoria och Olof med Jans hjälp cirka 350 kilo korv i olika storlekar och smaker varje vecka som säljs i gårdsbutiken där både sortiment och kunder har ökat.
— Ja, sedan vi började med falukorven har vi sett en ökning. Nu till påsken gjorde vi prinskorv för första gången och det tog slut direkt, vi hade lång kö utanför butiken, förklarar Jan och Victoria.
Just den här dagen hänger hästkorv på rökning och deras egen grillkorv som doftar vitlök och kryddor hänger på tork. Vid den stora rostfria bänken står Jan och Victoria och flätar prinskorv med vana händer för även om påsken nu är över kör man på med ett nytt lager prinskorv eftersom efterfrågan var större än utbudet till förra helgen.
— Vi provar så får vi se om folk vill köpa, annars kommer vi nog bara att tillverka den till högtider. I dag har vi tillverkat wienerkorv, prinskorv, Ickbier, hästkorv och vår falukorv. Vi ska väl försöka utöka utbudet med lite grillkorvar till sommaren och så har vi fått rätt mycket önskemål från kunder så det kan hända att vi provar lite av det, säger Victoria och Olof.
Jan Hellström har sedan -70 talet drivit verksamhet med både mjölkkor och köttdjur på gården i Ickholmen och i november 2020 öppnade han tillsammans med barnen Victoria, Olof , Sverker den lilla charkbutiken intill huset. Här säljs eget styckat kött, chark och korv styckevis över disk som förr i tiden något som verkar uppskattas.
— Det kommer folk ganska långt ifrån och vill handla och vi har lastbilar som stannar efter vägen och kommer in. Det som är lite förvånande är att det är så många unga som handlar och killar i 20 till 25 årsåldern som kommer in och handlar dyrt kött. Men i och med att det är sålt över disk så går det att få allting som man vill, vill du ha en kotlett så kan du få en kotlett och vill du ha två korvar så går ju det, säger Jan och Victoria märker att intresset för matlagning från grunden har ökat.
— Folk pysslar mycket hemma och har egna rökar och köper bringa och sidfläsk i hela bitar och röker hemma.
Att de nu kan vara här i korvfabriken betyder såklart att det blir enklare att jobba samt att det går att göra korv i större volymer, men just nu finns inga planer på att varan ska säljas på annat ställe än i den egna charkbutiken i Ickholmen som har öppet tre dagar i veckan.
— Som det är nu hinner vi inte sälja till någon butik och vi vet inte riktigt vad som är rätt att göra heller, förklarar Jan som inte vill konkurrera med Hellströms Goda AB.
Vad har ni fått för reaktioner sedan ni kom i gång här?
— De tycker att det är bra att någon som har upphört kommer tillbaka men det är många som inte förstår att vi inte är Hellströms Goda, säger Jan.
— Det var någon som sa att det var trevligt att det luktar korv i byn igen när rökarna går, avslutar Victoria.