
”Sedan kuppade jag lite under min kväll också”
Den här veckan är det dags för fyra för varandra helt okända människor från Leksand, Borlänge och Rättvik att bjuda varandra på middag i Halv åtta hos mig på TV4. En av de som ställer sig i köket för att överraska gästerna med en trerätters meny är Jimmy Nilsson som jobbar på Stiftsgården.
— Jag har ju bott utomlands i olika omgångar, bland annat i Frankrike i sex år så jag kommer att laga fransk mat kan jag avslöja.
Vi träffas hemma hos Jimmy som bor strax intill sin arbetsplats med Siljan utanför köksfönstret. På gården finns ett litet växthus och i köket hänger torkade kryddor på rad. När programmet spelades in var kryddorna färska och sommarsolen lyste från en klarblå himmel. Här ute satt hans gäster delvis under kvällen då det var hans tur att bjuda på middag.
Även om programmen bara är under en halvtimme långa så var inspelningen intensiv från morgon till sen kväll i nästan en vecka med besök hos de fyra olika värdarna.
— Första inspelningsdagen var i Arvslindan utanför Borlänge och jag kände ingen. Jag blev hämtad i taxi och man skulle läsa upp menyn till värden man kommer till på kvällen och det gjorde vi i Bäsna handelsträdgård, så jag tänkte oh, vad spännande för jag trodde att vi skulle äta där.
Men så blev det inte. Jimmy fick hoppa in i taxin igen utan att ha träffat några av de andra deltagarna och åka vidare mot hemlig ort där kvällens middag skulle intas. Väl efter tre timmar i bil fick han kliva in till kvällens värd och träffa de andra, ett möte som så klart var lite nervöst.
— Det var pirrigt, att komma hem till någon man aldrig varit hemma hos och sedan ska man göra husesyn. Det som var lite spännande och lite konstigt tyckte jag var att efter husesynen blev tre av oss infösta i ett litet sovrum medan de filmade andra grejer. Men tack vare att vi satt inlåsta där lärde vi känna varandra för det hann man inte under middagarna för den blir så kort, vi kanske sitter och äter i 20 min bara.
Programmet går ju ut på att gästerna ska betygsätta maten och den som får flest poäng i slutändan vinner 15 000 kronor. Så det är klart att gästerna gör sitt allra bästa för att överraska med en meny som sätter fart på smaklökarna.
— Maten var jättegod, det var fyra helt olika rätter under veckan., Jag lagade ju franskt tema med chèvre chaud som förrätt, till huvudrätt lagade jag en bouillabaisse – en fransk fisksoppa med havskräftor, musslor, räkor och lokal fisk från Siljan och grönsaker från min trädgård. Sedan gjorde jag en crème brûlée till dessert, det blev väldigt uppskattat.
Att Jimmy hamnade i det här sammanhanget som en av profilerna var inte för att han självmant anmälde sitt intresse utan för att en kollega tipsade teamet om att han är en stark karaktär som gillar att laga mat och som kan bjuda på sig själv, vilket han fick tillfälle att göra under filmningen.
— Jag hade på mig basker, jag försökte sjunga – jag sjöng Edith Piaffs sång ”Je Ne Regrette Rien” och när baguetten kom från bageriet så tog jag den i handen och nynnade på franska nationalsången, skrattar Jimmy som ville bjuda på sig själv under sin dag.
— Sedan kuppade jag lite under min kväll också. Jag pratade mycket om inkludering under min kväll och hade i hemlighet klistrat fast saker under bordet. Så när middagen var slut gav jag mina gäster en signal som vi kommit överens om och som filmteamet inte visste om och tog fram lite Prideattiraljer som peruker, halsdukar och annat och springer ut i glädje ner till Siljan. Det var de inte beredda på så det fick vi ta om ett par gånger, skrattar Jimmy som avslöjar att det fanns fler tillfällen under inspelningen där han tog tillfället i akt att överraska.
Om det kommer med i programmet återstår att se. Det som definitivt kommer att visas är ett samtal där det ser ut som om Jimmy pratar med Morgan Alling som är berättarrösten i programmet.
— Han är ju inte med här, men när man ser programmet så tror man ju att Morgan Alling är med hemma hos mig, men det är en person som spelar honom så sedan lägger man in hans röst sedan.
Att vara med i en sådan här produktion var så klart en upplevelse även om Jimmy har varit med i tv i andra sammanhang under sina år utomlands när han jobbat för Svenska kyrkan.
— När jag jobbade i Frankrike blev jag intervjuad i omgångar, men det var ju mer när det hade hänt saker i Paris där svenskar varit inblandade då har ju Svenska kyrkan blivit en samlingspunkt.
På bordet hemma hos Jimmy står en bild på hans hund Pepsi som är med i programmet och en bild på de andra deltagarna. I morgon drar programmet i gång och hur det går för deltagarna kan Jimmy såklart inte avslöja annat än att de under den här veckan blev ett riktigt sammansvetsat gäng.
— Vi har jättebra kontakt fortfarande. En av deltagarna pratar jag med nästan varje dag och några av oss träffas emellanåt och under den här veckan så bjuder vi faktiskt in våra vänner till en stor fest som vi kallar ”Halv Åtta hos oss” där vi ska bjuda på alla våra rätter. Då tänker vi också att vi kommer att ha en fri insamling till något lokalt engagemang som finns här i Dalarna eller till Barncancerfonden.