Rättvik först ut i landet med ett certifierat hästgymnasium

Dela:

Under 2019 arbetade personalen aktivt med att få en stämpel på att både häst- och utbildningsverksamheten på skolan håller hög nivå. Och i går damp beskedet ner. Nu är det nu klart att Stiernhööksgymnasiet är den första skolan i Sverige som blivit certifierad genom en ny kvalitetsmärkning som kom förra året.

— Det är jätteroligt, det är kul att få vara först ut i Sverige, säger Lotta Persson som är biträdande rektor på Naturbruksprogrammet Häst. Vi vet ju att andra gymnasium också arbetar på att bli certifierade, men vi var snabba med att anmäla oss i våras när det blev aktuellt.

Revisionen av Stiernhööksgymnasiet pågick under stora delar av förra året både via egenrevision och besök från SMAK, som är ett oberoende certifieringsföretag som håller i revisionen. Granskningen omfattar både nuvarande verksamhet och statistiska resultat för att bevisa en kvalitetsnivå över tid. Certifieringen gäller i tre år framöver och årliga granskningar kommer att ske för att säkerställa kvaliteten.

Vad betyder det här för er?

— Det betyder framförallt att vi håller en hög kvalitet över hela bredden, både för hästverksamheten och på utbildningsverksamheten. Det handlar ju om både arbetsmiljö och alla former av djurhållningsregler. Det är en statushöjande stämpel för elever att söka på och det visar att vi uppnår det som branschen kräver.

Hur firar ni?

— Eftersom beskedet kom i går så är det många på sportlov, men när personalen kommer tillbaka får se till att fira med lite tårta, lovar Lotta Persson.

Madeleine Drake
Madeleine Drake
madeleine.drake@siljannews.se
    Dela: