
Nytt destilleri på gång i Tina
Hemma hos Rättviksbon Johan Forssén pågår nu förberedelserna för att göra en del av garaget till spritfabrik. Företaget Siljans Destilleri AB är ännu i sin linda men planer finns på att tillverka en dryck de blir ensamma om att producera i Sverige.
— Alla vill väl ha destilleri, säger Johan Forssén med ett skratt. Det är något vi har pratat om länge och tycker är kul som ett sidohobbyprojekt som i bästa fall kan bära sig själv.
Det är tillsammans med Bill Kjerrgren som han driver rörfirma med som gamla drömmar nu har förverkligats. Forssén, som bott i Tina i snart fyra och ett halvt år har byggt garaget med siktet inställt på att kunna förvandla en gammal dröm till verklighet.

— Till en början kommer det ju bara vara utgifter och kosta pengar men vi hoppas väl på att få lite lokalt genomslag eller vad man ska säga. Man vet ju inte hur det blir förrän man har gjort det – antingen går det bra eller så går det åt helsike, man får prova, skrattar Forssén.
Huvudprodukten till en början blir apple pie moonshine som har sitt ursprung i USA:s hillbillykultur där begreppet ”moonshine” refererar till hembränt som smaksatts med äpple, kanel och socker – här blir det dock en laglig version av drycken som kommer att ha en lägre alkoholhalt.
— Det är i princip en flytande apple paj översatt på svenska. Den funkar också att dricka varm om man inte gillar glögg, förklarar Forssén.
— Det skulle ju vara jättekul att göra den på lokalt odlade äpplen, men för att säkra att all dryck kommer smaka likadant så är det faktiskt tyvärr säkrast att köra med äppelcider och äppeljuice i grunden, säger han.

Förutom apple pie moonshine planerar duon att tillverka ren blank sprit och eventuellt gin, beroende på efterfrågan. Verksamheten kommer att vara småskalig och handgjord där allt från destillering till buteljering ska ske i garaget i Tina. Trots att gårdsförsäljning numera är tillåtet för små producenter, är det inget Forssén planerar till en början.
— Jag vill ha en lite stängd verksamhet, så det kommer inte att bli något besöksmål. Själva gårdsförsäljningen ser jag positivt på för den här typen av bransch, men det känns inte som att det är något för oss till en början.
Att Forssén lämnade Stockholm för att bygga hus i Rättvik för snart fyra och ett halvt år sedan beror på att han tillbringat många somrar här och träffat många vänner genom bilkulturen. Att starta ett destilleri i sitt garage här i bygden ser han flera fördelar med.
— Om man har ett destilleri i Rättvik så känns det lite lättare att vara mikroproducent här än i Stockholm, här känner man många och blir lite mer av en lokal profil.
När de första flaskorna kan tappas är oklart, nu väntar duon på att flera tillstånd från olika myndigheter ska bli klara innan själva apparaten ens kan installeras.
— Det är svårt att säga när vi kan starta, men om alla tillstånd faller på plats så kanske vi skulle kunna öppna någon gång under 2026, säger Forssén.