Siljan News logo
Annons

”Jag längtar efter att få kliva in i fäbodbubblan!”

Just nu pågår förberedelserna inför sommarlivet uppe i Karl-Tövåsens fäbod som öppnar den gamla grinden den 16 juni för att ta emot besökare. För Tin Gumuns är fäbolivet lite som en drog som hon inte kan vara utan trots att hon under några år övervägt att inte driva det vidare.

— Jag har tänkt och sagt länge att jag inte ska hålla på med det här längre, så det ska jag inte säga längre för det går inte. Jag var med om en skoterolycka för ett par år sedan som gjorde att kroppen tog stryk men nu har jag repat mig så det är lättare att göra comeback, det känns jättebra. Jag älskar ju det där livet, att känna att kroppen är trött men själen är lycklig. Du gör något nyttigt med händerna och det är en trygghet att veta att man kan producera mat, det blir bara viktigare och viktigare, säger Tin som tillsammans med familjen snart kommer att buffra korna upp till skogen.

Annons

Första gången Tin kom till fäboden var 1992, då var det för att hjälpa Gunnar och Ingrid Sandh med fäboddriften. Nu sedan många år tillbaka är det hon som sköter driften under sommarens två månader när fäboden är öppen för besökare. I år har hon valt att dra ner på öppettiderna för att kroppen ska orka med de långa arbetsdagarna som börjar tidig morgon med mjölkning följt av tillverkning av produkterna och djurskötsel.

— Vi har tänkt om lite i år och ska bara ha öppet tre dagar i veckan, från fredag till söndag. Jag har ett par ungdomar som kommer att jobba hos mig, bland annat Emelie Nygårds Gustavsson och Rina Solvik som kommer att vara caféansvariga så det blir lite mer hembakat och så kommer vi att ha osttallrikar.  Det är för att orka med och tycka att det är roligt, jag vill leva fäbodliv och då mäktar jag inte med att ha öppet fem dagar i veckan för de dagar vi har öppet jobbar man 15 timmar i sträck non-stop. Så jag hoppas att folk förstår det, men de får komma och köpa ost och smör i boden om vi inte har öppet.

Nytt för i år är att det snickrats en liten ostbod som kommer att stå på plats med ost och smör där besökarna själva kan handla och betala för sig. Och vid några tillfällen i sommar kommer Tin även hålla kurser i bland annat ystning av fäbodprodukter samt att två meriterade gästkockar kommer under en helg för att laga riktig gourmetmat med råvaror från fäboden.

— Det känns roligt att göra något nytt. Det är min barndomskompis Anna Björlin från Vikarbyn och hennes man Fredrik som kommer hit. Fredrik har vunnit Guld i Mat OS och ansvarat för Nobelmiddagen två gånger och Anna har tagit silvermedalj i Årets Konditor och nyligen tagit Mästerbrev för Bageri och kommit tvåa i EM i bakning. Det är två tillfällen som vi ska ha de här middagarna med produkter från fäboden och kringliggande miljö.

För den som vill klappa på eller titta på djur kommer det att finnas många olika fyrbenta vänner att hälsa på. Här kommer det att strosa både fjällkor, kalvar, höns, killingar några grisar, ett par hästar, kaniner och några hundar. Tin ser framemot livet på Karl-Tövåsen som för många är en tradition att besöka.

— Jag längtar efter att få kliva in i fäbodbubblan! Man är där och får vara nära naturen och djurens naturliga beteende, det är skönt att få stänga ute allt annat det tror jag fler människor skulle behöva göra för att må bra.

Annons
Annons
Annons
Annons