Siljan News logo
Annons

”Ingen ska känna oro för att gå till skolan”

Inomhusmiljön på Nyhedsskolan har varit ett problem under flera år. Utredningar, provtagningar och åtgärder har genomförts under ett drygt år, men problem återstår fortfarande och Socialdemokraterna som är i opposition tycker att Alliansen som styr inte tagit frågan på tillräckligt stort allvar. Bakgrunden är en ny kontrollrapport från miljöförvaltningen som lämnades i början av juli står det klart att det fortfarande finns brister och att många elever och personal anser att de mår dåligt av inomhusmiljön.

— Det som kommit fram är egentligen inte nytt. Vi har känt till mycket av problemen sen tidigare, men det som är allvarligt är att åtgärder och undersökningar som skulle gjorts inte utförts och att det saknas dokumentation för sådant som asbestsanering, säger Daniel Nyström (s) som sedan valet sitter i Kommunstyrelsens bildningsutskott.

I miljöförvaltningens rapport står att läsa att fuktskador vid entréer inte lagats och att det inte gjorts tillräckliga provtagningar eller att dokumentation saknas kring sanering och prover utförts. Det ska även finnas brister i ventilationen där så kallade ventialtionsdon är för tilluft är igensatta och filter byts för sällan.

— Det verkar inte som att den politiska majoriteten eller Rättviks fastigheter tagit det här på allvar. Att politikerna stuckit huvudet i sanden. Den här rapporten visar att jobbet inte gjorts klart och det har gått lång tid sedan de problemen upptäcktes. Det är allvarligt att kommunens miljöinspektör skriver i rapporten att det inte går att säkerställa att lokalerna inte utgör en olägenhet för människors hälsa.

 Du jobbar inom skolan och vistas en del på Nyhedsskolan – är du orolig för att jobba nu i höst?

— Nej jag är där på plats så lite tid, men jag förstår de som jobbar där hela dagarna och känner av det för luften är inte bra och skolan är för liten för elevantalet och gammal och sliten så det är ingen bra miljö.

Annons

Bildningsutskottets ordförande Joanna Stridh (c) känner även hon väl igen problemen. Hon tycker dock inte att hon och Alliansen stuckit huvudet i sanden och säger att de tar frågan på stort allvar.

— Nej, jag tycker att vi i alliansen tagit det här på stort allvar och de utredningar och kontroller som gjorts visar det. Men det tar tid att få fram bra underlag för beslut om hur vi ska ha det i framtiden och ska det byggas en ny skola ska ju den fungera bra i kanske 30 år så det är viktigt att det blir rätt.

Vad säger du till de som tycker att det går för långsamt?

— Dels är det så att det går långsamt när demokratins kvarnar ska mala, men det är också en väldigt stor investering att bygga en ny skola eller renovera rejält. Det gäller att det blir bra och därför har vi också velat vänta in den skolutredning som alldeles nyss blev klar.

Ska elever och lärare känna oro för att gå tillbaka till skolan i augusti med tanke på den nya rapporten?

— Det är upp till rektor och Rättviks fastigheter att avgöra hur man går vidare nu, men det är klart att ingen ska känna oro för att gå till skolan. Nu efter semestrarna är det prioritet ett att snabbt ordna de brister som finns kvar och sedan får vi jobba vidare med hur vi ska göra på lite sikt.

När de akuta problemen åtgärdats finns fortfarande en svår fråga kvar på politikerna bord. Ska Nyhedsskolan helrenoveras eller ska en ny skola byggas och i så fall var? Ett stort och viktigt beslut eftersom det kommer att påverka kommunens redan ansträngda ekonomi väsentligt, säger Joanna Stridh som också menar att det beslutet måste bli väl underbyggt så att skolan svarar upp till nuvarande och framtida krav på skolmiljö.

— Skolan är gammal och är inte anpassad efter hur man bedriver undervisning och skolverksamhet idag. Därför tittar vi nu också på om det kanske ska byggas en ny skola och i så fall var. Det är därför vi väntat in skolutredningen för att bättre avgöra hur behoven ser ut framöver när det gäller t.ex. elevunderlag.

Annons

Även Socialdemokraternas Daniel Nyström ser ett behov av en ny skola även om han har svårt att se hur kommunen ska ha råd att göra en så stor investering då ekonomin är svag och det finns stora skulder i kommunens bolag.

— Det här är jättesvårt eftersom kommunens ekonomi är svag. Skolan skulle egentligen behöva renoveras rejält eller rivas för att istället bygga en ny skola, men då det beräknas vara en kostnad på 130 miljoner kronor är det inte en lätt fråga att lösa.

Vad ser ni socialdemokrater för lösning då?

— Ett förslag är att kommunen säljer sitt fjärrvärmeverk och öronmärker intäkterna till en ny Nyhedsskola. Värdet på värmeverket ligger på ungefär den nivån som en ny skola skulle kosta.

Ni har tidigare föreslagit en skattehöjning för att stärka kommunens ekonomi?

— Ja, men där har vi sagt att vi vill öronmärka de pengarna för socialförvaltningen som går minus. Samtidigt så stärks ju då kommunens ekonomi och kan underlätta att bygga en ny skola.

Läs även:
Annons
Annons
Annons
Annons