”I år har jag har slungat drygt 200 kilo honung”

Dela:

I trädgården hos Jan Ericsson i Vikarbyn som sedan många år är engagerad i Rättvik biodlarförening är det full fart. Bina flyger ut och in genom de små öppningarna till bikuporna som står intill huset. På den lilla ängen intill har mycket av gräset och sommarblomster förlorat sin spänst och grönska men mjölkörtens lila toppar blommar fortfarande och lockar de sugna bina. Efter en kall juli är värmen som nu svept in över oss välbehövlig för bina.

— Ja, det är bra, nu hittar de lite nektar. Jag har sett att de drar in mycket pollen också, säger Jan och förklarar att juli var en tuff månad för bina med kalla nätter och lite honung i kupan som resultat.

Här på tomten finns 10 kupor som ger cirka 30 kilo honung per samhälle. Jan har precis slagit ihop två bisamhällen vilket gör att de närmare 90 000 bin som flyttats ihop är lite stingsliga. I kupan bredvid är det betydligt lugnare när Jan öppnar locket till samhället för att visa den fascinerande bivärlden där det pågår en oavbruten aktivitet.

— Det här gjorde jag i midsomras, här har jag inte tagit så mycket honung i år för det går ju åt mycket honung för att föda upp nya ägg och larver. Men totalt i år har jag väl slungat drygt 200 kilo honung, ungefär lika som förra året. 2018 var ett riktigt dåligt år, då var det alldeles för torrt så blommorna hade ingen nektar.

Jan tar med van hand upp ram efter ram ur kupan för att visa hur både nykläckta ägg och pollen ser ut på vaxkakorna.

— Jag äter ingen honung själv, det är för sött, men jag tycker det är så intressant att hålla på med dem. De är roliga och de flesta är snälla också, tar man det bara lugnt så brukar det gå bra, säger Jan och puffar lite med röken ner i kupan.

Att bina inte bara gör honung utan har en viktig roll som pollinatör har uppmärksammats mycket de senaste åren, och kanske är det en av anledningarna till att fler har blivit nyfikna på denna bisyssla. Jan själv startade med biodling för cirka 20 år sedan och är en av drygt 30 medlemmar i Rättvik Biodlarförening som utbyter erfarenheter och kunskap med varandra. De senaste åren har föreningen hållit nybörjarkurser och här märker man att intresset för biodling har ökat.

— Ja, vi får ju fulla kurser och det kommer folk hela tiden, det har ringt folk i år också fast i år har vi inte haft någon kurs på grund av corona.

Efter att vi inspekterat kuporna drar vi iväg till honungsslungan som Jan har en bit bort.  Det doftar honung inne i den lilla vagnen där slungan står och honungsburkar står uppradade på bänken. Vaxet från gamla ramar ligger i påsar och ska skickas iväg för att smältas till nya kakor. Jan tar fram en av ramarna som han har med sig och skrapar lite på vaxkakorna och där under rinner det gula guldet som sen stoppas in i cylindern som slungar ut honungen i tanken.

— Man kan slunga fyra ramar år gången, och så måste man vända på de. Så det tar en stund att få ur honungen.

Madeleine Drake
Madeleine Drake
madeleine.drake@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla