Siljan News logo
Annons
Jan och Ulf Wiklund

Här är bröderna som tar över Hellströms Goda

Nu är det klart med nya ägare till Hellströms Goda i Vikarbyn. Det var i november förra året som familjen Gustavsson gick ut och berättade att orken började att tryta och att bolaget var till salu. De nya ägarna Ulf och Jan Wiklund är bröder och uppväxta i Mora.

— Jag är utflyttad från Dalarna men köper alltid med mig Hellströmskorven när jag varit hem till Mora och hälsat på. Vi läste att Helena och hennes familj funderade på att lägga ned verksamheten så då ringde vi samma dag och visade vårat intresse, sen gick det ganska fort, berättar Ulf Wiklund

Bröderna Wiklund tar över ruljansen från och med idag. Om ungefär två veckor skall de första korvarna ha producerats.

— Vi ska ringa runt nu och ta upp beställningar. Jag äger ett charkuteri i Småland som tillverkar både skinka och korv. Vi säljer våra produkter under andra namn och finns i de flesta matbutikerna runtom i landet, berättar Ulf.

Jan Wiklund jobbar med information och marknadsföring och är politiskt aktiv i Gagnef där han också bor.

— Tanken är att produktionen skall ligga i Vikarbyn på sikt. Men för att komma igång så kommer korven att göras i min andra fabrik i Småland. Allt för att få ut korven så snabbt som möjligt till butikerna, säger Ulf.

Annons
Jan och Ulf Wiklund med den förra ägarfamiljen Christoffer, Jan och Helena Gustavsson

Den förra ägarfamiljen Helena, maken Jan och sonen Christoffer Gustavsson skall göra andra saker nu och det är den trion som tillverkat korven. Att få tag på nytt folk som kan lära sig detta här på plats är en lång process.

— När det blir ett ägarbyte så blir det som att börja om från ruta ett. Vi måste söka nya tillstånd, utbilda personal så då blir det enklast att starta i Småland, säger Ulf.

Förutom Hellströms Goda så kommer de nya ägarna att utöka sortimentet.

— Det har varit så att Hellströms tidigare tvingats att tacka nej till nya kunder då kapaciteten inte har funnits. Det problemet kommer inte vi att ha. Alla som vill köpa får köpa och korven kommer att vakuumförpackas vilket gör att den inte måste säljas i delikatessdisk. Vi kommer också att ta fram en mindre ring på 600 gram. Sen får vi en mängd bra recept på småkorvar som tidigare bara har sålts i Vikarbyn. Sen kompletterar vi sortimentet med medvurst och så kommer pölsan tillbaka i höst, säger de båda bröderna.

Familjen Gustavsson är nöjda.

— Det känns jättebra, vi tror jättemycket på den här satsningen. Intresset från de nya ägarna har varit stort. De har varit här och synat alla delar av vår produktion och de vill verkligen göra exakt samma korv som vi alltid har gjort, säger Helena Gustavsson.

Att få överta receptet på Hellströms Goda ser de nya ägarna som en bingo.

— När korven dyker upp igen om ett par veckor så är det samma konsistens och samma smak. Vi har dessutom haft folk från fabriken i Småland här bara för att tillverka korv och pölsa på plats för att känna in stämning, atmosfär och förstå korvens ursprung för det här är hantverk, avslutar de nya ägarna.

Annons