
”Eleverna kan öva mer och det ska bidra till en ökad patientsäkerhet”
I en sjukhussäng i ett klassrum på Alléskolan ligger en docka, men det är ingen vanlig docka den här blinkar och andas, den kan även prata, skrika, kissa med mera. Dockan heter Anne och är en avancerad docka avsedd för att vårdpersonal under utbildning ska kunna träna på arbetsmoment i en kontrollerad miljö utan risk att skada patienter men som är så nära verkligheten som möjligt. Den dag när vi är där har de sista sakerna ställts i ordning och den första klassen kommer för att få utbildning med hjälp av den nya dockan.
— Den stora vinsten med detta är att eleverna kan öva mer och det ska bidra till en ökad patientsäkerhet, nyligen läste jag en rapport från WHO som sa att 1,2 miljoner människor varje år skadas eller avlider på grund av felaktig vård och det vill vi göra vår lilla del för att förbättra, säger Emily Norlin, vårdlärare som just ställer i ordning för att ta emot de första eleverna.

Vuxenutbildningen Rättvik och Leksand har med hjälp av statsbidrag finansierat dockan som kostar kring en halv miljon kronor i inköp inklusive den kringliggande tekniken, berättar rektor Cecilia Falk. Det är sammanlagt 120 elever som varje termin utbildas inom vård och omsorg och som på olika sätt i utbildningen kommer kunna ha nytta av dockan.
— Elever kommer också kunna examineras på dockan och den klass som är här idag kommer få tre olika sjukdomstillstånd som de ska läsa in sig på och där vården ser olika ut, där de ska kunna läsa av symtom och sätta in rätt behandling. De kommer arbeta två tillsammans och jag kommer vara där och spela rollen som sjuksköterska och de bedöms både på vården och på samspelet, berättar Emily Norlin.
— Det är vanliga sjukdomstillstånd som lungödem (vatten i lungorna) och blodförgiftning men där behandlingen är direkt motsatt och där fel behandling kan få dödlig utgång, fortsätter hon.

Dockan blir en länk mellan det teoretiska som man lär sig i böcker och vid skolbänken och den praktik som alla gör som del i utbildningen.
— En utmaning på praktik kan också vara att det kanske inte händer något just när eleven är där, eller så händer det något allvarligt och då kliver den ordinarie personalen in och ger behandling och den som har praktik får ”bara” titta på vilket är lärorikt men inte samma sak som att göra själv, säger Emily Norlin.
Senare samma dag kommer jag tillbaka och då är eleverna på plats. Emily Norlin går igenom med eleverna hur man sätter en kateter och vad som är viktigt att tänka på, en fråga är vad som är viktigast för att veta att katetern har kommit in i urinblåsan. Flera försöker sig på olika ganska avancerade svar men sen kommer det självklara svaret som i en kör.
— Det måste komma kiss! följt av ett gott och lättat skratt i hela gruppen.
Avslutningsvis vad tycker eleverna efter sitt första möte med Ann?
Eleverna tycker att en halv miljon är mycket pengar men att det är väl investerat för de vill kunna öva och vara riktigt duktiga när de ska behandla verkliga patienter. De tycker att det känns realistiskt att träna på dockan som till exempel kan andas tungt vid vissa sjukdomstillstånd vilket syns både på att bröstkorgen rör sig upp och ner snabbare men också med ljud från en väsande andning.
Idag blir det formell invigning av den nya simuleringsmiljön inklusive dockan Anne med inbjudna gäster från vården. Den 8 maj mellan klockan 14-16 kommer det också finnas möjlighet för allmänheten att komma och titta och för den som är intresserad av en vårdutbildning att ställa frågor till vuxenutbildningens personal på plats.