
Efter förra årets stora efterfrågan har man laddat upp rejält med klabbe
Det blev lite av ett ”klabbekaos” förra året när Stiftsgården serverade Rättviks nationalrätt på lunchen. Det visade sig att efterfrågan var långt större än vad man räknat med och i dag när det är klabbe med messmörssås, fläsk och lingon på menyn har man infört förbokning och laddat upp rejält med klabbe.
— Hittills har vi bakat tusen stycken och vi räknar med att hinna med tusen till och vi har så att vi kan göra mer om det skulle behövas, säger Anna-Lena Tärnström som är kökschef på Stiftsgården.
Det är en tradition att servera ”Rättviks nationalrätt” på Stiftsgården vid den här tiden på året och i genomsnitt brukar mellan 70 och 100 personer dyka upp. Förra året kom närmare 200 personer och många fick vända hem igen eftersom man inte alls förberett sig på så många klabbesugna lunchgäster.
— Ja, vi hade inte räknat med att det skulle komma så många så vi blev lite tagna på sängen kan man säga. Vi har gjort det här varje år men förra året vet jag inte vad som hände.
De gäster som fick vända i dörren fick dock en ny chans att äta eftersom man fixade ett nytt tillfälle att äta klabbe. I år är det förbokning som gäller för att få en säkrad plats även om det serveras lunch precis som vanligt i matsalen. 200 klabbesugna gäster kan man ta emot och i år har man förberett med en egen matsal för de som förbokat.
— Vi delar av matsalarna och de som har förbeställt får en egen matsal med egen klabbe, säger Anna – Lena och berättar att det är en blandad skara människor från 30 år och uppåt som kommer för att äta.
Traditionen att äta klabbe under januari och februari har funnits sedan slutet av 1800-talet och så här års ställs det till med kalas i bystugor runt om i kommunen. Klabben äts traditionsenligt med tillbehör så som messmörssås, fläsk och lingonsylt.
— Vi gör klabbe på kornmjöl, vetemjöl, lite mjölk och salt. Sedan bakar man ut den tunt och gör runda plättar av den och sedan kokar man den i saltat vatten som man kokar pasta. Såsen är gjord på messmör och vi har jättemycket grädde i och salt och peppar. Det är ju såsen och tillbehören som gör det, avslutar Anna-Lena Tärnström.