
”Det känns bra och skönt fast det är vemodigt”
Historisk dag i Rättvik när Fricks konditori från och med nu byter ägare. I dag skrevs papperen under och familjen Frick som drivit konditori i Rättvik sedan 1958 tar nu med sig varumärket när Robert Tamm och Linda Johansson som sedan tidigare driver Siljans konditori i Leksand tar över ägarskapet.
— Nu är det klart, nu har vi gjort det formella på banken. Det känns bra och skönt fast det är vemodigt ändå, säger Peter Frick som tillsammans med sina syskon tog över driften av familjeföretagen på 1980 – talet.

Den rosa och gröna neonskylten som suttit på fasaden till konditoriet i generationer kommer så småningom att bytas ut efter familjen Fricks vilja. Sedan ägarbytet blev offentligt har det spekulerats i allt ifrån att konditoriet skulle läggas ned till att skylten måste sitta kvar för att den är K-märkt, men så är inte fallet. Egentligen så kommer inte några större förändringar att göras i Rättvikarnas vardagsrum förklarar Robert Tamm.
— Vi kommer att behålla all personal, det är ett fantastiskt gäng som jobbar, så vi kommer att förvalta arvet efter familjen. Det här är ett jättefint företag med ett fint varumärke och det tycker jag att vi har i Leksand också med Siljans konditori så det här känns jättebra.
Det är såklart med visst vemod som nyckeln till Fricks nu lämnats över. Peter Frick har i princip vuxit upp bland bakverken här när föräldrarna Lawe och Marianne drev konditoriet. För mamma Marianne tåras i dag ögonen när en epok går i graven.
— Ja….det här har ju varit mitt liv. Jag ramlade in i smeten när jag var 16 år, säger Marianne som fram tills bara för ett par år sedan arbetade här i köket.
Det var efter att Lawe gick bort 1995 som barnen Ann-Catrine, Gunilla och Peter klev in som ägare och det var även då som Fricks flyttade in i lokalerna där konditoriet ligger i dag. Att ägarskiftet sker nu har föregåtts av långa samtal och en bearbetningsperiod på ett par år, redan 2015 kunde en försäljning blivit av men att sälja då var Peter inte mogen för, däremot har det varit viktigt att sälja företaget vidare till Siljans konditori.
— Ja, för då vet man vem som tar över och Robert har visat intresse för att ta över tidigare så då kändes det naturligt att ta kontakt med honom.
Från och med nu kommer som sagt nya loggan att finnas på alla tårtkartonger och på husfasaden, men några större förändringar förutom det blir det inte. Konditori Siljan i Leksand har brasserie på kvällarna men det konceptet kommer man inte att ha här. Det kommer fortsätta vara ett konditori och för den som är orolig för att klassiska bakverk ska försvinna ger Robert Tamm lugnande besked.
— Vi kommer inte att ta bort någonting som redan fungerar, så bakverk som de klassiska glasswienerbröden och bombmurklan kommer finnas kvar. Det mesta kommer att finnas kvar så det blir ingen större skillnad.
Sedan i somras har Pelle Lindsjö skolats in här på konditoriet och blir den som är chef på plats från och med nu. Med många års erfarenhet inom restaurangbranschen ser han framemot att få jobba på Rättvikarnas träffpunkt med att förvalta det som byggts upp men även att utveckla verksamheten.
— Det som ligger närmast är att vi kommer att förändra lunchkonceptet lite och kommer att servera soppa lite längre fram under september. En skillnad blir att vi kommer att öppna en timme senare på morgonen under vardagarna annars blir det samma öppettider, avslutar Lindsjö.