
”Det blir bygemenskap av det”
I naturens skafferi finns det gott om ätbart – brännässlor till exempel. Några som traditionsenligt kokar nässelsoppa varje år är Gerd och Patrik Ihrman som bor i Näset intill Oresjön. I år bjöd de in byborna för lite nässelplock och gemenskap, något som kanske kan bli en ny tradition.
— Vi har plockat nässlor hela vårt liv tillsammans, vi har haft det som en årlig högtid nästan. När vi bodde i Kalmar åkte vi i väg och plockade årets nässelskörd på ett bra ställe och tog med Trangiaköket för man ska koka och äta på plats förstås och fika samtidigt. Sedan måste man bada också så det gäller att det är någorlunda varmt i vattnet, vi åkte oftast över till Öland för detta evenemang och drog med oss lite grannar och vänner precis som vi gör här, säger Gerd och ler stort.
Vindarna får de små nässelskotten att vaja på marken och på sjön vågar det rejält så badlusten infinner sig inte riktigt. Här i ett litet paradisiskt hörn av byn bor paret Ihrman sedan sju år tillbaka i huset som Patriks farfar byggde 1932. Nu när de bägge är pensionärer passar de på att engagera sig i byn där Gerd är ordförande i bystugan som arrangerar en hel del aktiviteter för att öka gemenskapen i byn.

— Vi har hittat på allt möjligt som vi tycker är roligt och det här är en av de aktiviteter vi kom på att vi kan göra. Maken och jag har alltid plockat nässlor och vad vi gör vill vi gärna introducera i vår by här för vi har inte bott här så länge. Vi tar med oss vad vi har sysslat med in i bystugan precis som andra kan ta med sig sina kunskaper och idéer och roligheter, det blir bygemenskap av det. Förra året hade vi över 50 aktiviteter, säger Gerd.
Det är första året paret bjuder in till nässelplock och även om det inte blev en så stor skara människor var de som kom glada och njöt av sällskap i solen.
— Jag älskar nässelsoppa, det är det bästa jag vet. Jag brukar koka nässelsoppa hemma och då brukar jag ha Cherry och lök i soppan, säger Kickan Brandberg som sedan ett par år tillbaka bor på släktgården i byn efter ett yrkesliv i Stockholm.

Det skrattas och pratas samtidigt som nässlorna åker ner i små byttor. Nässlor är inte speciellt trevliga att handskas med men de gröna bladen är fyllda av nyttigheter som ger näring till både människor och växter – färska som torkade.
— Det är järn och C-vitamin i kombination så det är jättebra för kroppen och de har en massa annat nyttigt också och så är de goda. När man kokar dem så blir vattnet ganska mörkt och det använder man gärna i sin soppa eller stuvning och så brukar jag ta vattnet att vattna blommor med, säger Gerd och fortsätter.
— Ytterligare ett användningsområde är att göra gödselvatten av dem när sådden behöver ha lite näring. Då brukar vi lägga nässlor och kirskål i en hink och sätter lock på och ställer i solen och efter någon vecka är det riktigt gosigt där i för att ge näring till växter och grönsaker.
Nässelplockstraditionen innebär att soppan ska tillagas och inmundigas utomhus och den som står för soppkokningen är Patrik som lagar till lunchen på ett Triangakök i skydd av blåsten.
— Man tar bara topparna av nässlorna och sköljer dem sedan klipper man de så att de blir lite mindre. Sedan ska de kokas i fyra till fem minuter och medan de gör det tar man nästa kastrull och gör en liten klimp med smör och vetemjöl, sedan häller man på soppan för att reda och har i lite buljong och salt om man vill.

När soppan var färdig njöts det för fullt av den utomhuslagade lunchen. Meta Molin som bor i Sunnanhed brukar åka hit till byn med jämna mellanrum eftersom:
— Det är så mycket som händer här med Näsets bystuga så jag är här ofta faktiskt och i dag skulle vi ju få lära oss att göra nässelsoppa och det vill jag, jag har inte tänkt på att göra det tidigare men nu fick jag lite intresse.
Nu under sommaren blir det andra aktiviteter i byn som skapar sammanhållning. Carina Wester som är aktiv i bystugan märker att det betyder en hel del att folk träffas och gör saker tillsammans även under de lite tråkigare årstiderna då många annars kanske inte kommer ut.
— Det betyder jättemycket, just att det kommet många som kanske sitter ensamma som kan vara delaktiga och känna gemenskapen. Vi hade nyss en plantbytardag och det kom över 60 personer, det är jätteroligt.