
De tar studenten under Master Chef-liknande former
Mitt emot varandra i provköket står kockeleverna leksingen Nellie Hopkins och Lisette Händén ifrån Rättvik. De är två av de sex kockelever på Vuxenutbildningen som tillhör den åttonde kullen som slutar. Nu har de fått en budgeten till slutprovet på 1350 kronor för 8 personer, sedan ska varje elev skapa en trerätters middag. I Mockfjärd hade man sitt eget Master Chef under onsdagskvällen, fast utan utröstning.
— Det känns verkligen som att jag tar studenten ikväll, ler Nellie. Men innan det ska hon sätta ihop sin trerätters exotiska meny döpt till ” I wanna go surf” som enkelt beskrivet består av tonfisk tartar, högrev och maräng.
— Ja, lite nervös är jag, fast det var värre igår. Just nu står jag och väntar jag på tempa upp mitt kött, berättar eleven Villiam Modala ifrån Rättvik. Han har gått som kocklärling på Klockgården och där kommer han fortsätta jobba.
I juryn under eftermiddagen och kvällen är förutom köksläraren Marie Öhman också Peter Israels sous chef från Åkerblads. Peter är även en så kallad sensor. Han tittar hur kockeleverna arbetar och hur maten är presenterad och givetvis smaken.
— Jättekul att se att det finns en framtid i branschen. Vi måste få in fler!
Vad är Birria frågar kvällens sensor?
— Det är min huvudrätt, högrev som kokat väldigt länge och sås kryddat med chili och sedan fylls det i bröd som ska doppas i sås och stekas, förklarar Nellie Hopkins.
Kursansvarig är Marie Öhman och hon berättar att restaurang- och storköksbranschen har ständig efterfrågan på utbildade och kunniga medarbetare. Med rätt utbildning och kunskaper blir man helt enkelt eftertraktad på arbetsmarknaden.
Den här lärlingsutbildningen ger elever goda kunskaper inom både det varma och kalla köket. Man får lära sig att tillämpa de bestämmelser som finns gällande livsmedelshygien och lär dig arbeta på ett sätt som främjar säkerhet och en god arbetsmiljö. Dessutom ingår grundläggande kunskaper om service och gästbemötande, ekonomi och specialkost ger ytterligare bredd åt utbildningen. En av årets elever heter Maha Ghulakhiri och har inriktning storkök.
— De som går storkök, går tillsammans med de andra kockarna i början sedan skiljer det sig i och med att de ska kunna planera och tillaga många portioner och ha mer av specialkost och näringslära eftersom de lagar mat till våra barn och äldre, berättar Marie Öhman.
Varför är det för få kockar i landet?
– Jag tror att branschen har lite dåligt rykte. Dels är det ofta obekväma arbetstider och sen är det inte jättebra betalt som ingångslön, konstaterar kocken Peter Israels.
När klockan börjar närma sig 17 trillar det in matgäster. Det är handledare alltså kockar från restauranger i Rättvik och Leksand samt släkt och vänner till studenterna. Det osar mer och mer nervositet bland eleverna i köket. Marie hälsar alla välkomna och meddelar glatt att alla som snart slutar utbildningen ingen har fått jobb.
— Nu ska ni få äta en trerätters middag, jag och Peter vi ska sitta här ute och betygsätta samt smaka på 15 rätter, ler hon.
Kommer du gå hem mätt ikväll Peter?
— Ja, efter att ha sett elevernas menyer så kommer jag inte behöva äta nattamat hemma, skrattar Peter Israels.