
Succé för turistsommaren i Grönklitt
Från att tvingas stänga ner helt i våras till en rekordsommar gällande antalet besökare. Det kan Grönklitt summera det senaste halvåret. Även Orsa Camping har haft fler besökare än man hade vågat hoppas på inför denna speciella sommar.
Grönklitt är känt som ett vinterparadis, men man har de senaste åren jobbat hårt för att även göra det till ett paradis för sommarturister och allt fler upptäcker att Grönklitt inte bara är skidåkning.
— Det är roligt att många som varit här den här sommaren, kommit just för att de varit här på vintern. Då upptäcker de att sommaren i Grönklitt faktiskt är vackrare än det är under vintern, säger Marcus Laggar.
Sportchefen i Orsa Grönklitt och hans kollegor kan se tillbaka på en fantastisk sommar med massor av besökare. Fullt lika roligt var det inte i våras när skidanläggningarna tvingades stänga ner precis innan påsk.
— Från det att vi stängde och en bit in på våren var det väldigt ovisst. Det permitterades folk och vi visste egentligen ingenting hur det skulle bli framöver, allt var så osäkert.
Men i samband med öppningen av nya cykelleden, flowtrialbanan, i juni och sedan invigningen i början av juli vände det osäkra till något positivt.
— Det är cyklingen som dragit mest folk och invigningen blev en succé. Då tänkte vi att den här sommaren kan nog bli bra ändå.

Invigningen av Grönklitt Flowtrial blev som sagt en succé med många besökare och inte minst hade man tur med vädret just invigningsdagen. Prognosen hade tidigare under veckan talat om regn under lördagen som cykelleden skulle invigas, men i stället bjöds det på strålande sol och cyklisterna sken ikapp med solen.
Sedan har det bara fortsatt resten av sommaren.
— Det har varit himla mycket folk här och mest har som sagt cyklingen dragit. Vi har en bana som passar både elit som motionär och ungdom.
— Vi har även haft mycket besökt av barnfamiljer från närområdet, så det är inte bara turister, påpekar Laggar.
Många har ju egna cyklar, men Grönklitt har också uthyrning till de som inte har egen MTB.
—Det var bara att kolla nere på byn, det var hur många bilar som helst som hade cyklar på taket.
— Och även fast vi hade 80 cyklar för besökare, så var det ett tag tre dagars väntetid under juli om man ville hyra en cykel.

Även multibanan, som invigdes förra hösten, har blivit en succé.
— Oavsett om man vill gå med rullator, åka rullskidor eller cykla så kan man göra det. Multibanan passar verkligen alla och det är så fin miljö runt Rädsjön, poängterar Marcus Laggar.
Men inför bygget av multibanan var det inte alla som såg positivt på det.
— Efter att vi precis börjat bryta för vägen där multibanan skulle gå, kom det in en person till mig på Längdcentrum och undrade hur vi kunde förstöra favoritvandringsleden, hur vi kunde lägga asfalt och förstöra naturen.
Samma person kom sedan tillbaka till Laggar efter att multibanan stod klar och att denne då förstått tanken med den.
— ”Jag måste ta tillbaka det jag sa tidigare, det här blev ju riktigt bra”, fick jag höra och det kändes bra.
Förstås skönt för Laggar och alla, inte minst inom skidklubben, som kämpat i så många år för att få till den här multibanan att få det betyget.

— Nu kommer ju alla ut och kan se naturen, även de med rullstol och rullatorer, konstaterar en nöjd Marcus.
Trots avsaknaden av utländska turister i år, det på grund av rådande omständigheter, så inledde Grönklitt en osäker sommar till att bli något helt annat.
— Besöksmässigt var juli en succé och augusti var också mycket bra. Då ska man ha i åtanke att vi en normal sommar har 90 procent utländska gäster, tyskar och holländare, men det gick från 90 procent ner till noll.
Så det här med ”hemester” har verkligen gynnat Grönklitt den här coronasommaren.
— Vi jobbar ju mer och mer åt att Grönklitt ska bli en året runt-anläggning. Och det finns ju så mycket att göra här under sommaren.
—Vi har rovdjursparken, multibanan som ligger vackert vid Rädsjön och det är dessutom bra fiske i Rädsjön och fin natur och vi har cykelleden.
— Man kan springa, cykla, åka rullskidor, vandra, det finns så många olika alternativ att aktivera sig här uppe.

Många av besökarna var som sagt turister som annars bara varit i Grönklitt vintertid. Och att de uppskattade Grönklitt även sommartid, visar inte minst den kundundersökning som gjorts.
— Nästan 100 procent var nöjda och det är ett väldigt bra betyg, konstaterar Laggar.
När det gäller Orsa Rovdjurspark, som liksom skidanläggningarna tvingades stänga i påsk, så kan man se tillbaka på en bra sommar, där juli månad haft betydligt fler besökare jämfört med tidigare.
Även Orsa Camping stod inför en osäker sommar, men när beslutet kom att folk fick börja resa igen, strömmade åter gästerna till Dalarnas enda femstjärniga camping.
— Vi trodde först att vi kanske skulle få 20-procentig beläggning, men det har varit riktigt bra, berättade Natalie Yxerius, platschef på campingen, för Orsasajten i slutet av juli.
Så inget ont som inte har något gott med sig, då svenska folket den här coronasommaren tvingats ha semester på hemmaplan.
Naturligtvis hoppas alla inom turistnäringen att besökarna ska fortsätta att komma även när coronapandemin är över.
— Vi vill sätta Grönklitt ännu mer på kartan som en året runt-anläggning. Vi har fler planer för olika sommaraktiviteter, men det får vi återkomma till senare, säger Marcus Laggar lite hemlighetsfullt.
Men snart stundar en vintersäsong och skidpremiären i Grönklitt ligger bara lite drygt en månad bort.
— Den 24 oktober har vi längdpremiär på sparad snö, avrundar Laggar som ett tips till alla som längtar efter att åka skidor.