
Minoritetsägare inte längre välkomna i Grönklittsgruppen
Vad är det som händer inom Grönklittsgruppen? Nu är minoritetsägare inte längre välkomna. Eva Löfdahl hade ett antal aktier i bolaget, men nu tvingas hon och övriga minoritetsägare sälja sina andelar.
— Det är väl så att de inte vill att vi minoritetsägare ska kunna gå på bolagsstämmor och göra våra röster hörda, är Evas teori varför Grönklittsgruppen tar till tvångsinlösen.
Det ska direkt poängteras att Grönklittsgruppen har sin fulla rätt att köpa ut minoritetsägare. När en ägare har över 90 procent ägarandel är det lagligt.
I det brev som skickats ut till minoritetsägarna poängteras också det att GSJ Holding AB äger över 90 procent. Om ni reagerar över namnet så hette bolaget som har Göran Bronner i spetsen BOS Holding AB, men har nyligen bytt namn till GSJ Holding AB.

I brevet poängteras: ”GSJ har därför rätt att av de övriga aktieägarna i Grönklittsgruppen lösa in återstående aktier. GSJ har beslutat att utnyttja denna rätt.”
Det står även i brevet som Eva fått; ”Eftersom GSJ inte kunnat träffa överenskommelse om inlösen med samtliga övriga aktieägare har GSJ hos styrelsen i Grönklittsgruppen begärt att tvisten om inlösen av återstående aktier ska avgöras av skiljemän.”
— Jag vet inte ens om någon tvist, säger en förvånad Eva till Siljan News.
— Brevet är daterat den 8 februari. Jag var bortrest och såg brevet den 10 februari. Det är första gången som jag hört talas om det här med tvångsinlösen för oss minoritetsägare och jag förstår inte vad de menar med tvist.
Det står också i brevet att minoritetsägarna har två veckor på sig att anmäla sig till Grönklittsgruppen AB om de vill föra sin egen talan, annars ska styrelsen i Grönklittsgruppen ansöka om att en god man utses som i sin tur utser en gemensam skiljeman för minoritetsägarna och i tvisten bevaka frånvarande aktieägares rätt.
— Jag har funderat ett tag på när det ska bli bolagsstämma, förmodligen köper de ut oss för att slippa ha bolagsstämma.
Det är många som är rejält missnöjda med vad som hänt i Grönklittsgruppen det senaste året. Först tilläts United Camping köpa majoriteten av Grönklittsgruppen.
Det pratades om satsning på alla anläggningar, men de nya ägarna var bara intresserad av campingdelen och sålde sedan resterande delen av Grönklittsgruppen, skidanläggningarna i Grönklitt och Tänndalen samt Orsa Rovdjurspark, till BOS Holding. Det som numera alltså heter GSJ Holding AB.
Ägarbytena har inneburit att många blivit arbetslösa eller kommer att bli det, vilket vi berättat om tidigare.
— Jag protesterade redan i somras när norskarna (United Camping) kom in och vred om kniven. Med de nya ägarna så har kniven vridits om ytterligare, menar Eva.
Det hon syftar på är beslutet från Grönklittsgruppen att Orsa Rovdjurspark ska avvecklas. Ett beslut som hon tycker är helt fel. Vi hade ett reportage under torsdagen om aktionsgruppen ”Rädda Orsa Rovdjurspark”. Även Eva är med där.

Eva Löfdahl är uppväxt i Arboga, men bor numera i Köping. Hon berättar bakgrunden till sitt intresse av att bevara Orsa Rovdjurspark och hur det kom sig att hon har andelar i Grönklittsgruppen. Andelar som hon inte haft för avsikt att sälja, men som hon och övriga minoritetsägare nu tvingas till.
— Jag jobbade i Zürich för ABB under 30 år. När jag bodde där, i den tysktalande delen av Schweiz, så var det en hel del i media om isbjörnen Knut som fanns på Berlin Zoo.
Det fanns långt framskridna diskussioner att Knut skulle komma till Rovdjursparken i Orsa, men tyvärr blev det inte så.
Eva följde vad som hände med Knut och det var så hon fick upp intresset för isbjörnar och första gången hörde talas om Rovdjursparken i Orsa.
— Knut är anledningen till att jag blev involverad i Grönklittsgruppen och när det blev nyemission så köpte jag aktier för 30 000 kronor i nystartade Polar World i Grönklitt, berättar Eva.
Wilbär, som är född i Stuttgart 2007, kom till Grönklitt 2009 och blev den andra isbjörnen i Orsa Rovdjurspark.
— Jag hade tidigare besökt Stuttgart och kunde konstatera att Wilbär kommit till paradiset i Grönklitt.

Just för att djuren har det så bra i Rovdjursparken kämpar Eva och många med henne för att parken ska få finnas kvar.
— När jag bodde i Schweiz och körde hem till Sverige, så besökte jag ofta djurparker där det fanns isbjörnar. Jag vet därför att det är en jäkla skillnad på djurparker i Europa och den i Grönklitt, där djuren har det jättebra, vill Eva ha sagt.
— Vart än djuren flyttas, så kommer de att få det sämre än de har det nu, är hennes bestämda uppfattning.
Grönklittsgruppen har sagt att Orsa Rovdjurspark ska avvecklas. Eventuellt om det finns en köpare, men enligt de som Siljan News pratat med så menar de att intresset att sälja är svalt.
Grönklittsgruppen vill ha marken, men har ännu inte utåt sagt vad de tänker göra med den.
— Men vi vill köpa Rovdjursparken, säger Eva något överraskande.
När hon säger ”vi” syftar hon på sig själv och andra som vill ha kvar Rovdjursparken i befintligt skick.
— Ja, jag vill att vi köper Rovdjursparken och jag vill komma i kontakt med övriga minoritetsägare.

Hon har begärt att Grönklittsgruppen ska lämna ut namnen på minoritetsägarna, men fått nej.
— Därför efterlyser jag övriga minoritetsägare. Jag har också bildat en sluten Facebookgrupp; ”Grönklitts minoritetsägare”, där man kan gå med, uppmanar hon.
Eva poängterar hur besviken hon är över att hon och övriga minoritetsägare tvingas sälja sina andelar i Grönklittsgruppen.
— De vill inte ha några diskussioner över huvud taget och genom tvångsinlösen, så kommer de undan, menar en besviken Eva.
Hon blir av med sina andelar i Grönklittsgruppen, men Eva och övriga i aktionsgruppen kommer att fortsätta kämpa för att Rovdjursparken blir kvar.
— Men det är viktigt att vi även har lokalbefolkningen med oss. Man behöver inte göra så mycket, det räcker gott om man skriver under listan ”Rädda Orsa Rovdjurspark” som nu har runt 2200 underskrifter, säger Eva Löfdahl.
Vi har sökt Göran Bronner för en kommentar.
