Siljan News logo
Annons
Pia Webb lär ut krisberedskap i Orsaskolan den här veckan, här med hjälpredan Lasse Norrman. Foto. Jörgen Wåger

”Man kan leva på groddar och vatten hela livet”

Krisberedskap ligger verkligen rätt i tiden just nu med tanke på vad som händer i omvärlden. Kunskapen att kunna leva i en kris håller Pia Webb på att lära ut just nu. Den här veckan utbildar hon Orsaskolans elever.

— Det här var bra och lärorikt, nu skulle jag kunna klara mig en vecka i skogen, menar Erik Björklund.

Han går i årskurs 7B, klassen som Pia Webb instruerade då vi gjorde vårt besök.

— På två dagar har vi utbildat 100 elever och när veckan är slut så är det 250 elever, inräknat även då vi var i Skattungbyn förra veckan, som kommer att ha fått en grundutbildning i krisberedskap, berättar Pia.

Annons
Den här veckan undervisar Pia Webb Orsaskolans elever i krisberedskap. Foto. Privat

Till sin hjälp har hon sambon Lasse Norrman som springer runt och servar eleverna. Han är eldansvarig då det grillas marshmallows och poppas popcorn, vilket var mycket populärt.

— Jag har lärt mig att man kan leva på groddar och vatten hela livet och så marshmallows, förstås, säger Vilja Grundmark med ett skratt.

Vatten är viktigast att ha tillgång till vid kris, konstaterar ”Vcbarre”, som en elev kallar sig:

— Utan vatten kan man leva max några dagar, utan mat kan man klara sig i tre veckor bara man har vatten.

Pia visar här hur man lätt tänder en eld. Foto. Jörgen Wåger

Eleverna fick även lära sig hur man själv kan tillverka groddar.

— Alfagroddar är den absolut bästa maten i kris och de håller nästan hur länge som helst. Jag är uppväxt med en mamma som groddade, det är också bra näring i groddar, poängterar Pia.

— Jag skulle gärna se att alla affärer i Orsa säljer frön till groddar, så man slipper beställa från nätet, säger hon som en uppmaning.

Här grillas det marshmallows. Foto. Jörgen Wåger

Pias förhoppning, eller hennes mål, som hon säger, är att Orsa ska bli en självproducerade kommun.

— Det räcker om alla började odla något hemma, sedan hade man kunnat byta med varandra. Då skulle vi här i Orsa bli bäst på krisberedskap.

47-åriga Webb har hunnit med mycket i sitt liv. Hon har har coachat höjdare inom företagsvärlden och hon är också författare till boken; Förbättra livet på ditt sätt.

— Det känns som jag gjort allt i livet, nu vill jag lära ut till ungdomar. Jag vill ge ungdomar hopp om framtiden, kan jag lära dem att vara lugn i en kris, då behöver de inte oroa sig för nåt, menar hon.

4H:s motto här på Lasse Norrmans rygg. Foto. Jörgen Wåger

Pia Webb är mångårig vildmarksledare i Friluftsfrämjandet. Hon lämnade Stockholm för Skattungbyn förra våren och tillsammans med Lasse har hon startat 4H i Dalarna: Projekt nedsläckt – lev utan el.

— 4H finns i dag i 80 länder. 1947 startades det i Sverige och det fanns i Orsa på 1950/60-talet. Vårt motto är att lära genom att göra, men det är helt kravlöst. Vill man titta på djur en hel dag, så får man göra det och alla är välkomna.

4H riktar sig till barn och ungdomar mellan 6-25 år.

— De som är över 25 får gärna vara stödmedlemmar, de behöver inte göra nåt, man kan vara medlem ändå.

Här vid Orsaskolan har Pia och Lasse slagit upp ett militärtält och här hålls utbildningen i krisberedskap den här veckan. Foto. Jörgen Wåger

Pia Webb har tidigare berättat att man söker en gård att vara på med projektet 4H.

— Vi har inte signerat än, men vi kommer att få vara i klubbstugan i Skattungbyn och den första helgen i juni ska vi ha öppet hus och informera om 4H.

Drömmen är att någon skulle vilja skänka en gård, vilket hon också berättat om tidigare.

— Jag är uppväxt med att alltid kunna fråga. Det värsta som kan hända är att man får ett nej. Frågar man inte alls, så kan man heller inte få ett ja, konstaterar hon.

— Så har någon en gård som man kan tänka sig att skänka till det här projektet?

Annons
Så här såg det ut när Skattungeskolans barn blev undervisad i krisberedskap. Foto. Privat

— Ge det hellre till ungdomarna här i kommunen än till allmänna arvsfonden. Det  här ska vara en gård där ungdomarna får en meningsfull fritid. Vi kan även hyra en gård, poängterar hon.

Det har skickats ut en enkät till ungdomarna vad de skulle vilja göra på gården.

— Snart får vi svar på vad ungdomarna vill, säger Pia spänd av förväntan.

Webb berättar att man kommer att söka bidrag för att utbilda unga ledare.

— Det ska inte kosta något att gå utbildningen, det enda man behöver är att vilja.

— Sedan kan utbildningen handla om att sköta om djur, lära sig inom fiske eller bli ledare inom idrott, räknar Pia upp några exempel.

Här har vi en av eleverna i Skattunge skola som får lära sig tända en eld. Foto. Privat

Hon har informerat bland annat kommunalrådet Mikael Thalin om sina planer för ungdomar och projektet 4H har också fått stöd av kommunen genom den så kallade Visionspengen.

— Men än så länge drivs det mesta helt ideellt.

Men det verkar inte den energifyllda Pia Webb bry sig så mycket om. Hon brinner för att lära ut av sina erfarenheter till barn och ungdomar.

— 4H är till för ungdomar och det är även ungdomar som sitter i styrelsen. Jag själv har gjort allt i livet känns det som, nu vill jag lära ut allt jag kan till ungdomar, jag vill att de ska få en meningsfull fritid, understryker Pia.

Elever i Skattunge skola lyssnar på Pia Webb när hon lär ut om krisberedskap. Foto. Privat
Här sitter Skattungebarnen i militärtältet. Foto. Privat