
En 36 år lång epok har gått i graven
I söndags gick en 36 år lång epok i graven. Då var det sista dagen som Orsa Rovdjurspark höll öppet för besökare. Aktionsgruppen Rädda Orsa Rovdjurspark lyckades inte med sin målsättning.
1986 invigdes det som då hette Orsa Björnpark. Söndagen den 6 november 2022 var sista dagen att besöka Orsa Rovdjurspark. Nu tillhör parken historien.
— Så här i efterhand har vi förstått att även om vi hittat en köpare så skulle de (Grönklittsgruppen) aldrig sälja parken ändå. De har inte varit intresserade av en försäljning.

Det säger Jessica Johansson, talesperson för Rädda Orsa Rovdjurspark. Parken är förlorad, men man ger inte upp kampen för djuren, att de ska få komma till ett nytt och bra hem, även om djuren knappast kommer att få samma stora ytor som i Grönklitt.
— Vi fortsätter under samma namn, men nu är vårt fokus att rädda djuren. Det finns ett slutdatum, när djuren som inte lyckats omplaceras ska avlivas, vi vill kämpa för att framför allt de som är utrotningshotade ska få ett nytt hem, poängterar Jessica.
Den 11 januari i år kom ”dödsdomen” för Orsa Rovdjurspark. Då gick Grönklittsgruppen ut med ett pressmeddelande att parken gått med miljontals kronor i förlust de tio senaste åren. Rovdjursparken har ändå kunnat leva vidare under så många år, men det förklarades med att campingarna som Grönklittsgruppen ägde, att dessa täckte upp de stora förlusterna som djurparken drogs med.

Men under 2021 gjordes en uppmärksammad affär då norskägda United Camping-koncernen förvärvade aktier till över 50 procents ägande av Grönklittsgruppen. Det genom bland annat köp av Inlandsinnovation AB:s aktier, men även Orsa Besparingsskog sålde sina aktier till United Camping.
United Camping var dock bara intresserad av de nio campingar som fanns i Grönklittgruppens ägo, bland annat de i Orsa och Mora, totalt fyra i Siljansbygden. UC behöll campingarna, men sålde sedan övriga delar i Grönklittsgruppen, skidanläggningarna i Grönklitt och Tänndalen samt Orsa Rovdjurspark, till BOS Holding AB, det som i dag heter GSJ Holding AB och som i dag äger över 90 procent av Grönklittsgruppen.

Det här innebar att Grönklittsgruppen tappade den så inkomstbringande campingdelen och det blev den definitiva dödsstöten för Rovdjursparken. I Januari kom så beskedet att parken ska läggas ned och tio månader senare besöktes den för sista gången av gäster som en sista gång fick se de exotiska djuren som finns där.
— Det är jättetråkigt att det blev så här, konstaterar Jessica Johansson med sorg i rösten.
Den 48-åriga Furudalsbon startade aktionsgruppen Rädda Orsa Rovdjurspark i hopp om att parken skulle få leva vidare i ny regi. Men Grönklittsgruppen var aldrig intresserad av att sälja parken.

Under en företagarfrukost i början av juni var Göran Bronner, en av delägarna i Grönklittsgruppen och styrelseordförande i GSJ Holding, inbjuden att informera om tankegångarna gällande Rovdjursparken. Ola Granholm, ordförande i Företagarna Orsa, inledde med att säga att ”Rovdjursparken ska säljas”.
— Den ska läggas ner, var då Bronner snabb att rätta Ola.
Så Jessica och och övriga i aktionsgruppen Rädda Orsa Rovdjurspark har verkligen jobbat i motvind.
— Vi jobbar helt ideellt som privatpersoner. Grönklittsgruppen jobbar med detta under arbetstid med pengarna, deras uppgift var att lägga ned parken, då är det klart det blir svårt för oss. Det har också varit väldigt tydligt att de inte ville sälja parken, det var nedläggning som gällde, konstaterar hon dystert.

Trots det har den studerande Jessica envist kämpat på.
— I somras lade jag ned väldigt mycket tid på det här. Men jag ser det inte som bortkastad tid, jag har lärt mig väldigt mycket, framför allt att det är pengarna som styr och numera har jag svårt att lita på folk, säger hon om sin tuffa lärdom.
I kontrast till Orsa Rovdjurspark som nu haft sina sista besökare, så kom innan helgen en positiv nyhet inom djurparks-Sverige. Det då den 20 år gamla noshörningshonan Mashiki Shiki förra onsdagen (2/11) födde en tjurkalv på Borås djurpark. Något som uppmärksammades av bland annat riksradion och TV4.
— Här lägger de ned en hel djurpark, men det är inte mer än lokalmedia som uppmärksammar det. Vi har verkligen tryckt ut information på alla möjliga sätt, men ingen av de större riksmedierna har uppmärksammat att Orsa Rovdjurspark läggs ner, ingenting, suckar Jessica.

— Inte ens när det föddes två isbjörnsungar i parken (november 2021) så uppmärksammades det på riksnyheterna, men det var nog en medveten strategi av Grönklittsgruppens ledning då de redan bestämt sig för att lägga ned parken, menar hon.
Hon har även hört av sig till djurrättsorganisationer, men därifrån har intresset också varit svalt.
— Det går jättebra att bli månadsgivare, men något svar får man inte när man skriver till dem…

Jessica är också besviken på att Orsas politiker inte gjort mer för att försöka behålla den unika parken som trots att besöksantalet minskat kraftigt de senate åren, ändå är en stor turistmagnet. Och inte minst för den avels- och bevarandeprojekt som Orsa Rovdjurspark stått för.
— Jag kan förstå att företagare ser till pengarna, men någonstans måste man ge tillbaka till naturen. De (Grönklittsgruppen) säljer ju också naturupplevelser, är inte ett besök i parken en naturupplevelse?
— Tidigare så lockade man besökare som kunde se exotiska djur samtidigt som de åkte skidor, varför ska de nu åka till Grönklitt? Nu kan de lika gärna åka någon annanstans, funderar Jessica.

Orsa Rovdjurspark är stängd, men djuren finns kvar.
— Tillsammans med art-koordinatorerna runt om i Europa, kommer vi att samarbeta för att omplacera individerna till andra parker, med fokus på djurens bästa, står att läsa i informationen från Orsa Rovdjursparks hemsida.
Men det finns ett spikat datum för de djur som man inte lyckas ordna en ny park till.
— Det finns ett ”dödsdatum” då de som inte har omplacerats innan det kommer att avlivas. Vi vet när det är, men väljer att inte gå ut med det än, då vi är rädd att det glöms bort av allmänheten innan dess, poängterar Jessica.

— Vi vill att Grönklittsgruppen berättar för oss i vår ledningsgrupp vart djuren placeras. Vi kommer förstås inte förstöra för den djurpark dit djuren ska till och vi kommer heller inte att berätta något innan parken själva går ut med det, försäkrar hon.
Jessica tror att det kommer att bli svårt att hitta nya hem till samtliga djur. Gör man inte det innan det här speciella datumet, som inte är under 2023, ska understrykas, så återstår avlivning.
— Vi vill som sagt veta vart djuren placeras, det för att kunna sätta mer press, om det behövs, att framför allt hitta nya hem till de djur som är utrotningshotade.
Hon vill inte att några djur inte redovisas och avlivas i hemlighet för att rädda företagets namn.
— Förhoppningsvis är inte de utrotningshotade djuren, som isbjörnarna, svåra att hitta en park till, men det finns andra djur som kanske inte är lika attraktiva att ta emot, funderar talespersonen för Rädda Orsa Rovdjurspark.
Siljan News har sökt Göran Bronner för en kommentar.

