
”De vill inte diskutera Rovdjursparken med oss”
Orsa Rovdjurspark ska avvecklas. Det har upprört känslor på många håll. Det kämpas från olika håll för att försöka få Grönklittsgruppen att i första hand sälja Rovdjursparken.
— Jag anser att Rovdjursparken ska vara kvar och med hjälp av Anders Björklund och alla andra så känns det positivt. Synd bara att Grönklittsgruppen inte vill träffa oss så att vi får prata med varandra.
Det säger Jessica Johansson, en av grundarna till aktionsgruppen ”Rädda Orsa Rovdjurspark”.
— Vi är många som vill ha Rovdjursparken kvar. Tack vare allt stöd så känns det positivt. Vi är flera som arbetar på olika håll, men vi ska samordna vårt samarbete så vi inte behöver stångas ensamma.
Jessica poängterar också stödet från Anders Björklund. Björklund som var med och grundade Rovdjursparken och även Rovdjurscentrum och som tidigare varit vd för Rovdjurscentrum och chef för parken.

1986 öppnades Orsa Björnpark, då för att berätta och visa den svenska björnen. Snabbt kom björnparken att också få de övriga svenska rovdjuren och sedan växte den till att bli Orsa Rovdjurspark. Där samlades rovdjur från hela norra halvklotet.
Genom att göra en koppling till utbildning och information bildades Stiftelsen Rovdjurscentrum och genom stiftelsens arbete som något av museum, kunde olika bidrag sökas och verksamheten växa.
Anders Björklund var då ansvarig för stiftelsen och pekar på hur samarbetet med Grönklitt gjorde att pengar kunde växlas upp.
Han har i en tidigare artikel i Siljan News berättat hur illa han tycker de styrande skött Orsa Rovdjurspark. Det var den 11 januari, samma dag som beskedet kom att Rovdjursparken kommer att avvecklas och stängas helt efter sommaren 2022, som han uttalade sig starkt kritiskt mot nedläggningen av Rovdjursparken.
— Hade vi låtit själva djurparken bli en del av stiftelsen så hade den här situationen aldrig behövt uppstå. Då hade det funnits en rad stöd att söka, men tyvärr fanns det herrar som motsatte sig att låta även rovdjursparken bli en del av Stiftelsen Rovdjurscentrum, sa Anders Björklund syrligt med passning till de som då hade andra uppfattningar.

— Vi skulle egentligen inte ha någon chans, men tack vare hjälp från Björklund och alla andra känns det ändå positivt. Vi har passerat 2000 underskrifter som vill rädda Rovdjursparken och intresset att bevara den sträcker sig ända till Ryssland, säger Jessica.
Den 48-åriga Furudalsbon har ett stort djurintresse och är rädd att djuren i Rovdjursparken ska fara illa om parken läggs ner. Hon tror inte riktigt fullt ut på det när det sägs att djuren ska till andra djurparker.
— Jag är rädd att det ska bli som i Eskilstuna (Parken Zoo). Där var det en tigerhane som man sa var omplacerad, men i själva verket så hade den avlivats.
— Det var ett riktigt fulspel och jag är rädd att det blir likadant med Rovdjursparken, befarar Jessica.
Johansson poängterar också hur svårt det är att omplacera djur och inte minst den Kodiakbjörn som finns.
— Där finns ett specialavtal med Alaska. Om det var så att Kodiakbjörnen inte skulle bli kvar i Rovdjursparken, så ska den tillbaka till Alaska.
— Det är ingen liten björn och den får inte sövas, så det kommer inte bli lätt att flyga den tillbaka till Alaska. Det lär behövas militärflyg som ska ordna det och bara kostnaden kanske går på någon miljon, funderar Jessica.

Rovdjursparken har gått med förlust i många år, vilket är Grönklittsgruppens motivering varför den ska avvecklas.
— Det är inte så konstigt. Till exempel så har man släppt in skidåkare gratis om det blev stopp i en lift. Då har de kompenserats med att få gå in gratis på Rovdjursparken.
— I ett sånt läge ska väl inte Rovdjursparken drabbas, det borde vara en kostnad för själva skidanläggningen. Men det går att dribbla med siffror hur mycket som helst, jag har själv studerat bokföring.
Från Grönklittsgruppens håll har man sagt att man inte har några bestämda planer vad som ska göras med all mark som frigörs när Rovdjursparken avvecklas. Området som är hela 325 000 kvadratmeter stort.
— Det borde bli billigare att skänka parken till en stiftelse eller hitta någon köpare. Men de verkar inte vara intresserad av att hitta en köpare.

Aktionsgruppen vill sätta sig ner och diskutera med Grönklittsgruppens ledning om Rovdjursparken, bland annat gällande en försäljning.
— Men då har vi fått svar via mail att ”diskussion kan föras när intressent kan presentera finansiering och affärsplan”. Men finansiering och affärsplan, det är det väl det som banken är mest intresserad av.
Jessica är övertygad om att Grönklittsgruppen vill åt marken. Det säljs redan mycket tomter i Grönklitt och det är ett enormt stort område som frigörs om Rovdjursparken försvinner.
— De bryr sig inte om djuren, annars hade man visat vilja att sälja parken, men de vill tydligen inte det.
— Men vi i aktionsgruppen vill att djuren ska vara kvar. Orsa Rovdjurspark skulle kunna bli ett perfekt utbildningscenter för rovdjur, säger Jessica som en framtidsdröm.

Hon poängterar att det inte finns något intresse från Grönklittsgruppen att diskutera Rovdjursparken. Eventuella svar från de styrande har skickats via mail.
— Men vi vill träffas, det kan bli så fel när man skickar mail. Det är bättre om vi kan träffas och diskutera, är aktionsgruppens önskemål.
Trots de styrandes ovilja att träffas ger inte Jessica och hennes vänner upp kampen om Rovdjursparken i Grönklitt.
— Det är roligt att se hur många ideella krafter som ställer upp för att Rovdjursparken ska vara kvar. Vi ska visa att David kan slå Goliat, åtminstone ska vi göra det väldigt svårt för de styrande.
Undertecknad har sökt Grönklittsgruppens vd Mari Tara.