
”Vi kommer att hålla till i maskinhallen”
Som vi skrev om igår så är det dags för Mat Runt Siljan. I Orsa är det hela åtta matproducenter som är med i evenemanget. Vi har tagit ”pulsen” på några som i helgen bjuder till lite extra.
— Enligt prognosen ska det bli regn under lördagen, så vi kommer att hålla till i maskinhallen, berättar Björn Daniels.
Björn driver som bekant Hansjö Mejeri och inte långt därifrån har hans bror Johan sin bondgård. Det är Johans maskinhall som gjorts i ordning för lördagens matfest.
— Vi kommer att ha en matmarknad med bland annat korv, bröd, skinka och ost.
Förra året hade man ett samarbete med Frö Restaurang, från Hundfjället.
— De kommer även i år och serverar lunch. Det är en restaurang som fått flera utmärkelser, berättar Björn vidare.
— Levebröd från Våmhus kommer också att vara här. Vi kommer dessutom att sälja bland annat ölkorv och renkorv från Mora salt & rökning, så det kommer att bli fullt ös här även om det regnar, lovar Björn Daniels.

Bröderna Daniels har varit med i den ideella organisationen Mat Runt Siljan i flera år. En som har varit med ännu längre är Eva Gustavsson, som driver Solsyran, inte långt från bröderna Daniels bondgård och mejeri.
— Jag var med redan från start och i början var det Naturskyddsföreningen som hade arrangemanget.
Det var år 2000 som Mat Runt Siljan-arrangemangen startade. Eva har drivit Solsyran i hela 35 år.
— Verksamheten har förändrats med tidens gång, men jag har grönsaker, surkål och lite bär. Jag förädlar grönsakerna till syrade, men säljer både färska och syrade grönsaker.
— Det är ett förhöjt näringsvärde i syrade jämfört med färsk, poängterar hon.

Eva Gustavsson har varit med från start. Premiär däremot är det för Dalasmaker, som arrenderar Smidgården av Liselott och Per Länsmans. Dalasmaker drivs av Peter ”Pidde” Lundquist och Peter Johansson.
— Ja, det här blir första året för oss, så det får bli ett provår. Det finns ett mervärde i att vara med, folk vill göra saker, säger Pidde och får medhåll av sin namne.
När Liselott Länsmans och hennes make Per drev Smidgården var de med i Mat Runt Siljan i tio år. För fem år sedan tog Dalasmaker över restaurangen, men det blir som sagt första gången i Dalasmakers regi när Smidgården nu gör comeback i Mat Runt Siljan.
— Det är ju höst, så vi har gjort en ny meny. Vi anpassar oss till årstiden så det blir svamp och bär, nämner Pidde ett par exempel.
De båda Petrarna säger att det är väldigt mycket hösttema på Smidgårdens meny inför Mat Runt Siljan.
— Men raggmunk får ni inte ta bort, då blir det ramaskri bland gästerna. Likaså läfsor, det måste också vara med, säger Liselott med ett skratt och Pidde och Peter lovar att det ska vara kvar på menyn.
Vi har nämnt fem matproducenter som under helgen finns i Orsa och som ingår i Mat Runt Siljan. Ytterligare tre är Saluhallen, Orsa Hornberga Gård samt Njut i Orsanaturen.
Vi kan till sist också nämna den gammeldags marknad som hålls på hembygdsgården i Trunna under lördagen. Visserligen är det evenemanget inte med i Mat Runt Siljan, men det brukar vara ett populärt besöksmål och där Orsas egna Popkören kommer att underhålla.