Siljan News logo
Annons
Här har vi tre av de närmare 30 från Orsaskolan som ska med på Toleransresan till Polen; Saga Stathin, Liv Wallman och Maya Gustafsson. Foto. Jörgen Wåger

”Vi behöver ha in flera hundra tusen till”

I fjol åkte för första gången elever från Orsaskolan på studieresa till koncentrationslägret i Auschwitz.

Nu är det ett nytt gäng elever i årskurs 9 som ska jobba ihop pengar till Toleransresan som går till Polen.

— Vi behöver få in flera hundra tusen till, menar de i föräldragruppen.

Annons

Som ett led i insamlingen har föräldragruppen tillsammans med eleverna startat en loppis i lokalen mitt emot kulturhuset, där Returbutiken tidigare höll till. Vi träffar Kristina Sundkvist, Helene Lindh, Anna Hållén och Elin Zackrisson som är i färd att ta emot prylar som snälla människor skänkt till Toleransresan.

— Mitt barnbarn Ellen ska med så jag har tagit hit en cykel de får sälja, berättar Mats Karner som har Inger Skog med sig.

När Siljan News gjorde sitt besök hade man precis börjat ta emot det folk vill skänka till Toleransresan.

— Vi har fått in jättemycket och fyllt upp lokalen, informerar Helene Lindh ett par dagar senare.

Det är kläder, skidor, hjälmar, snowboard, snowracer, elprylar, husgeråd, ljusstakar, är en del av allt det Helene räknar upp.

— Vi har även fått in leksaker för mindre barn, spel och pussel. Vi har fått in så mycket, det är helt klart över förväntan, säger hon tacksamt.

Annons
Här har vi fyra ur föräldragruppen som ansvarar för loppisen; Helene Lindh, Kristina Sundkvist, Elin Zackrisson och Anna Hållén. Foto. Jörgen Wåger

Under lördag och söndag kunde man lämna in prylar, men det är inte för sent än.

— Man kan lämna in löpande, när vi har öppet för försäljning här.

Lördagar och söndagar kommer Toleransresans loppis vara öppen. Men man planerar även för att ha öppet någon vardag i veckan.

— Vi föräldrar jobbar och barnen går i skolan, så då blir det senare. En tanke är ha öppet från klockan 16.00, då stänger Returbutiken. Det kanske inte alla som har möjlighet att komma deras öppettider, då kan de besöka oss i stället, vi ska komplettera varandra.

Toleransresan får faktiskt låna lokalen av Svea Fastigheter, lokalen som stått tom sedan Returbutiken flyttade till sin nya lokal för mindre än en ett år sedan. Fastighetsägaren lånar ut lokalen så länge ingen gör anspråk att vilja hyra den. De hoppas få låna lokalen de lite drygt tre månader som det handlar om, fram till 30 april.

— Vi öppnar försäljningen nu till helgen med att ha öppet lördag och söndag, så får vi se hur det blir längre fram.

Annons
Mats Karner skänkte en barncykel till Toleransresan. Foto. Jörgen Wåger

Det är inte bara föräldrarna som får jobba, även eleverna måste förstås vara med i det tuffa jobbet som innebär att få ihop tillräckligt med pengar. Saga Stathin, Liv Wallman och Maya Gustafsson viker inkomna kläder under vårt besök. De beklagar naturligtvis det hemska att cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Det är det som är syftet med resan, att lära sig av historien och att det aldrig får upprepas igen.

— Lärorikt, spännande och känslosamt är några ord hur de beskriver resan ska bli.

De berättar hur de står på marknader och säljer allehanda prylar, det ska ordnas disco för låg- och mellanstadiebarn och att det söks olika stipendium för resan. Sedan kommer det dessutom, liksom i fjol, att arrangeras en välgörenhetskonsert i Orsa Missionskyrka kommande måndag, på Förintelsens minnesdag som årligen hålls den 27 januari.

— Det är Hellzephyrs som spelar. De bör dra folk, så där hoppas vi det kommer in mycket pengar, säger Helene.

Hon berättar vidare att Toleransresan tagit på sig många pass under Vasaloppets alla arrangemang i jakten på att få in tillräckligt med pengar. Eleverna Saga, Liv och Maya berättar att man fått in närmare 100 000 så här långt.

— Men vi måste ha in flera hundra tusen till, menar föräldragruppen som vi träffade.

Här har vi ytterligare ett gäng elever som ska med på Toleransresan och läraren Christel Flood längst fram. Foto. Privat

En hel del hoppas de loppisen ska ge.

— I stället för att köra saker till tippen, lämna det till oss i stället. Är det större saker man vill bli av med, men inte har släpvagn att frakta så erbjuder vi upphämtning, poängterar Helene Lindh.

28 elever har anmält sig till resan. Skulle man mot förmodan inte lyckas dra in alla pengar som krävs, planerar man för en annan resa.

— Det blir med samma tema: Tolerans och allas lika värde, poängterar läraren Christel Flood.

Men går allt som det ska åker de närmare 30 eleverna plus tre föräldrar samt Christel Flood och ytterligare två lärare till Polen i mitten av maj.

— Vi har fått information av föräldrarna som var med i fjol och deras resa gick lite sent (i början av juni). Vi lägger den lite tidigare, så att eleverna får tid på sig att träffas och berätta om vad de varit med om innan skolan slutar. Jag tror det blir en väldigt mäktig resa och att de får en bättre förståelse för det som hänt när man är där på plats, säger Helene Lindh.

En sammanställning av elevernas Toleransresa kommer sedan att visas på Orsa Kulturhus till sommaren.