
Traditionsenligt midsommarfirande tillbaka på Udden
2019 var senast det firades en traditionsenlig midsommar nere vid Udden. Men i år är det dags igen och som vanligt är det på midsommaraftonen som stången ska resas vid Orsasjön och ljuvlig spelmansmusik ljuda över campingen.
Varför är det viktigt att påpeka att majstångsresningen sker på just midsommarafton? Jo, för att det förekommit uppgifter att firandet vid Udden skulle ske på torsdagen, dagen innan midsommarafton.
— Det där var faktiskt lite kul, det väckte ju reaktioner, säger Hans Lans om den felaktiga informationen.
Det var Visit Dalarna som råkat skriva fel dag och genast uppstod spekulationer varför man i hela friden ska ändra en sådan kär och traditionsrik dag som midsommarafton, så gör man bara inte.
— Men det var ingen som hade begärt att dagen skulle ändras, det var helt enkelt fel information som angivits.

Innan helgen så rättade Visit Dalarna till det på sin hemsida. Hans Lans, som tillsammans med Tomas Sjööns är ansvarig för firandet på Udden, tog bokstavligt talat felskrivningen med ro, styrman som Lans är i kyrkbåten Sturfajt’n.
— Alla reaktioner som blev bidrar till att vi känner mer motivation att göra det här, det visar att folk är engagerade och vill att den här midsommartraditionen ska leva vidare, det tycker vi är jättekul.
För 63-årige Hans Lans är midsommarfirandet heligt.
— Vandringen med rankan ner till Udden är det vackraste av allt. Det här var jättestort när man var barn, så att jag tycker om det här så mycket kommer från när man var ungdom.

— Eftersom min mor var polioskadad satt vi alltid i bilen vid gamla brandstationen, släkten var ofta på besök och vi var mäkta stolta över arrangemanget, berättar Hans som en liten kuriosa från sin barndoms midsomrar.
Lans och Sjööns har haft huvudansvaret i väldigt många år. Att man ska få ha firandet på Udden har dock inte alltid varit en självklarhet.
Han hade också lite farhågor nu när Orsa Camping fått nya ägare, att det fanns risk för ett visst motstånd.
— Ja, jag var faktiskt lite beredd på att det kunde bli det, men så blev det inte alls. First Camp tog emot oss med öppna famnen, precis som Torbjörn Wallin, när han var vd i Grönklittsgruppen på sin tid.

René Schwanda är campingchef i Orsa och den som Lans haft kontakt med. Schwanda i sin tur har förstås fått lov att kolla med sina överordnade inom First Camp, men allt löste sig smärtfritt.
— De tackar väl för erbjudandet och är bara glada att det finns några ”idioter” som vill göra det här, skrattar Hans.
Det måste finnas eldsjälar för att såna här traditioner ska leva vidare, men Hans och Tomas klarar förstås inte allt på egen hand.
— Onsdag kväll (två dagar innan, alltså) klär vi stången och tillverkar rankan och där välkomnar vi allmänheten att hjälpa till. Vi drar igång klockan 18.00 och efteråt bjuder vi sedan på sill och tunnbröd.
En familj som troget hjälpt till i många år vill Hans framhålla.
— Det är en familj från Jämtland. Familjen Stenmark från Hammarstrand har säkert hjälpt till under tio år.

Stenmark är ett bekant namn, kanske ni tänker.
— Jo, faktiskt så är pappan i familjen tremänning med Ingemar. De har som tradition att åka från Jämtland och hjälpa till här och vi har blivit goda vänner med åren.
Nu har inte familjen kunnat hjälpa till på tre år, då det inte varit något traditionellt midsommarfirande på grund av pandemin, men i år har de sagt att de kommer och hjälper till.
— Det har ju varit ett långt uppehåll, men vi hoppas och tror att alla andra tappra medhjälpare som varit med tidigare, att de kommer nu också, att de längtar efter det här arrangemanget.

Och vad Lans och Sjööns fått höra ska det ordna sig med frivilliga.
— Det är förhållandevis lätt att hitta i folk som ställer upp, ungefär som till Orsakajt’n, säger Lans om en annan gammal kär midsommartradition som också gör comeback efter pandemiuppehåll.
Det är Orsa IF Roddklubb som står bakom arrangemanget av midsommarfirandet på Udden i samarbete med Orsa kommun och First Camp.
— Roddfolket är alltid duktiga på att ställa upp, berömmer Sturfajt’ns styrman.
Under många år börjades vandringen med rankan från centrala Orsa. Nu är starten flyttad någon närmare Udden och vandringen börjar klockan 17.30.
— Musikerna börjar bli lite till åren, så det räcker att vi går från kommunhuset.

Eftersom roddklubben står bakom arrangemanget är ett av inslagen att Sturfajt’n kommer glidande på Orsasjön och med sig har Lans och hans besättning den kulande kullan Anna-Karin Bengtar.
När Sturfajt’n kommer till Udden, då ska spelmännen och rankan ha anlänt och midsommarstången förhoppningsvis vara rest.
— Jag överlåter själva resningen till Tomas, det har han skött i många år. Till sin hjälp behöver han starka människor, medan jag själv avstår. Jag tycker det är otäckt när stången ska resas, erkänner Lans.
För ett antal år sedan så knäcktes stången vid en resning vid Holens bystuga, där midsommarfirandet brukar vara dagen innan midsommarafton.
Att samma öde ska drabba stången som reses vid Udden, det har man gjort allt för att minska de riskerna.
— Redan för två år sedan ordnade Orsa Grönklitt en ny stång. Allt är uppdimensionerat, det är nytt fäste och stången är mycket grövre.
— Och även om alla som hjälper till skulle tappa sina störar när stången är i 45 graders vinkel, så ska fundament och spel hålla så att stången inte knäckts, lugnar Hans eventuella oroliga, besökare och de som funderar på att hjälpa till med resningen.
Förutom att Tomas Sjööns ansvarar för själva resningen, så är han också lekledare.
— Jag beundrar verkligen Tomas för ansvaret han tar med resningen.
Så nu kan vi lugna alla som undrat att vandring med rankan, resning av stången och allt det övriga som hör traditionen till vid midsommarfirandet vid Udden, det sker på midsommarafton och ingen annan dag.
Det vet man säkert. Det som dock kan vara högst osäkert är något som ingen rår över; vädret. Allra helst så här två månader innan själva firandet.
— När vi senast genomförde det, 2019, så blåste det som bara den. Vädret kan vara varierande, det är bara att hoppas att det blir bra.