
Tolv bussar i Mora underkända av Dalatrafiks kontrollanter
Förra veckan gjordes en besiktning vid depån i Mora där kontrollanter från Dalatrafik underkände nästan samtliga linjebussar som de utsända kontrollerade. Totalt 12 av 14 bussar måste åtgärdas inom 30 dagar.
— Men det vi gör är ingen vanlig besiktning. Vi kontrollerar inga bromsar och sånt, utan vi kollar mer hur resenären upplever det, att till exempel bussarna är rena, förklarar Susanne Niklasson, som är chef för kvalitet och utveckling Region Dalarna, kollektivtrafikförvaltningen.
Siljan News har i ett flertal reportage berättat om förare som klagar över skicket på Transdevs fordon. Det franskägda företaget Transdev kör åt Dalatrafik på många orter i Dalarna.
— Det vi kontrollerar har inget med själva trafiksäkerheten att göra, när det gäller sånt är det polisens sak att utföra dessa efter vägarna, poängterar Susanne Niklasson.
Under onsdagen den 3 januari skedde vid depån i Mora 14 fordonskontroller där 12 stycken fick anmärkningar som behöver åtgärdas. De ska åtgärdas inom 30 dagar och när man hör det kravet, är det nära till hands att dra slutsatsen att det handlar om trafiksäkerhet.
— Vi kontrollerar våra bussar kontinuerligt och det är enklare att göra det vid skollov, då det är fler bussar som inte rullar, som det var förra veckan.
— Det vi kollar är hur det är hur resenären upplever det, om sätena är hela och rena till exempel. Eller hur vår logotype sitter på bussen, det här är handlar inte om lagkrav gällande trafiksäkerhet.
När det gäller förarna och deras kritik mot fordonen hänvisar Susanne Niklasson chaufförerna att ta upp det med Transdevs ledning, vilket man också har gjort.
De chaufförer som Siljan News tidigare varit i kontakt med har berättat att verkstadspersonalen inte hinner åtgärda felen på ett korrekt sätt, utan att det bara ”sätts på ett plåster, sedan ska fordonet ut och rulla igen”, som en chaufför beskrev ”reparationen”.
Siljan News hade en artikel den 5 december där en mamma från Skattungbyn berättade att hon vid 07-tiden på morgonen skickade sina tre barn för att åka till skolan i Mora. Efter närmare tre timmar får hon ett samtal från skolan där det informeras att barnen inte kommit fram, vilket berodde på att två av Dalatrafiks fordon gått sönder.
— Men kära nån, det där är inget vi önskar och det var otroligt olyckligt. Vi ställer högre krav på Mora och Orsa och jobbar intensivt för att säkerställa att det där inte ska ske igen. Jag skyller inte ifrån oss, utan vi tar vårt ansvar i det här.
Vi har även haft ett flertal reportage gällande inställda bussar.
— Det där är inte acceptabelt på nåt vis och vi gör allt vi kan för att bli bättre.
Dalatrafik har för övrigt kostat på mycket annonser där det utlovas att man ska bli bättre och nog har man en del att ta tag i. Susanne Niklasson skickar över statistik och när det gäller kundnöjdhet ligger Dalatrafik i botten. Endast 51 procent anser sig vara nöjd. Det innebär att varannan som åker med Dalatrafik är missnöjd och resenärerna i Dalarna ger sämst betyg av alla i hela landet.
Sedan görs även en mätning vad allmänheten tycker och den statistiken är heller ingen smickrande läsning för Dalatrafik. Där är det bara 39 procent som är nöjda, endast Gotlands Kollektivtrafik får sämre betyg; 34 procent.
— Där har vi lite att jobba med, men vi gör allt vi kan för att bli bättre, hävdar Susanne Niklasson, chef för kvalitet och utveckling Region Dalarna, kollektivtrafikförvaltningen.