Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons
I höst stängs Orsa Rovdjurspark. Arkivfoto Nisse Schmidt

Rovdjursparken i Orsa stängs efter sommaren

Orsa Rovdjurspark läggs ner efter den här säsongen. På tisdagsförmiddagen informerades personalen om styrelsens beslut att avveckla Orsa Rovdjurspark.

Siljan News avslöjade i våras att statliga styrda Inlandsinovation skulle sälja sina aktier i Grönklittsgruppen och köpare blev United camping. Redan då stod klart att det bara var en tidsfråga innan Grönklittsgruppen skulle splittras och huvudkontoret hotas. Något som i höstas ledde till ett varsel för 22 personer på huvudkontoret. Det följs nu av att ytterligare cirka 12 arbetstillfällen försvinner när avvecklingen av Rovdjursparken genomförts. Totalt beräknas avvecklingen av Rovdjursparken ta två år.

Det tog United camping fyra månader att splittra bolaget. Grönklitt och Tänndalen såldes till BOS Holding AB med Göran Bronner som huvudägare. Redan då stod det klart att framtiden för Orsa Rovdjurspark var hotad.

Ett halvår senare kommer också beskedet att Orsa Rovdjurspark ska avvecklas när den här sommarsäsongen är över.

Annons
Ewa och hennes 3,5 månader gamla isbjörnsunge ute på en av sina utflykter som mor och unge gör. Foto. Orsa Rovdjurspark

Det var orsabor som genom turistföreningen på 30-talet startade Orsa camping. 30 år senare bildades det kommunägda Fritidsbolaget som röjde nedfarter och fick den första repliften på plats i Grönklitt.

1986 öppnades Orsa Björnpark, då för att berätta och visa den svenska björnen. Snabbt kom björnparken att också få de övriga svenska rovdjuren och sedan växte den till att bli Orsa Rovdjurspark. Där samlades rovdjur från hela norra halvklotet.

Genom att göra en koppling till utbildning och information bildades Stiftelsen Rovdjurscentrum och genom stiftelsens arbete som något av museum, kunde olika bidrag sökas och verksamheten växa.

Anders Björklund var då ansvarig för stiftelsen och pekar på hur samarbetet med Grönklitt gjorde att pengar kunde växlas upp.

Anders Björklund på Orsa Rovdjurspark 2014. foto Nisse Schmidt

— Hade vi då även låtit själva djurparken bli en del av stiftelsen så hade den här situationen aldrig behövt uppstå. Då hade det funnits en rad stöd att söka, men tyvärr fanns det herrar som motsatte sig att låta även rovdjursparken bli en del av Stiftelsen Rovdjurscentrum, säger Anders Björklund syrligt mot de som då hade andra uppfattningar.

Nordens Ark är ett exempel på hur en stiftelseägd djurpark kan fungera och finansieras,.

— Det är verkligen tråkigt det som nu händer och det känns onödigt, suckar Anders Björklund.

Stiftelsen kommer att finnas kvar och det är den som äger och disponerar utställningarna och många av de uppstoppade djur som finns i anläggningen och även i toppstugan.

Orsaken till att Orsa Rovdjurspark nu avvecklas är att färre besökare lockas att besöka Rovdjrusparken och att den inte längre är lönsam. Tidigare fanns en möjlighet att se Rovdjursparken som en reseanledning från besökarna på Grönklittsgruppens campinganläggningar i Orsa, Rättvik och Mora.

Nu finns inte den kopplingen längre. Grönklittsgruppens ägarbolag vill istället utveckla Grönklitt med nya sommaraktiviteter med mer boende, en konferensanläggning och nya sommaraktiviteter som zipline och höghöjdsbanor.

Den stora satsningen som planeras går under namnet ”Greenwood”. Det handlar om planer att över tid och i två etapper uppföra sex byggnader med över 100 lägenheter och med 500 ”varma” bäddar i ett ”ski-lodge” koncept i bästa ski-in/ski-out läge. Det ska också öppna möjligheter till satsningar på konferens- och mötesverksamhet.

Annons
Sibiriska tigrar leker i ett stort hägn. Idag finns amurtiger bland de stora kattdjuren i rovdjursparken. Foto Nisse Schmidt

Ambitionen är att under den perioden finna nya hem för många av parkens djur.

Anders Björklund pekar på att rovdjursparken inte hade behövt stängas om den fått drivas vidare i stiftelseform, precis som Nordens Ark.

— Hade man gjort det hade vi aldrig varit i det här läget, säger Anders.

Med facit i handen så hade situationen varit en annan om Inlandsinnovation skjutit på försäljningen och inte sålt mitt under en pandemi. Då hade det funnits möjlighet att finna en annan ägare som kunnat behålla campingplatserna i Orsa, Mora och Rättvik och därmed även haft utrymme för att behålla Orsa Rovdjurspark.

Nu stängs rovdjursparken för publik i oktober. Antagligen blir det fritidshustomter där de nyfödda isbjörnsungarna ska leka i sommar. Sedan återstår det att se om ägarbolaget till Grönklittsgruppen behåller både Tänndalen och Grönklitt. Samtidigt som det också finns frågetecken för Moraparken, som inte längre hör till Grönklittsgruppen.

Fackliga förhandlingar inleds nu med personalen på Rovdjursparken.

Läs även: