
”Marknadsföringen har varit bedrövlig”
Om mindre än en månad stänger Orsa Rovdjurspark för gott. Planeringen gällande omplaceringen till andra djurparker har pågått en tid och det kommer att dröja länge än innan alla djuren fått ett nytt hem.
— Arbetet med att få iväg djuren kommer nog att pågå i alla fall 1,5 år till, skulle jag tro, säger djurparkschef Pernilla Thalin.
1986 öppnades Orsa Björnpark, det som senare fick namnet Orsa Rovdjurspark. Men efter drygt 35 år är Rovdjursparken snart historia.
Den 11 januari i år meddelade Grönklittsgruppen att parken kommer att läggas ned och sista dagen att se djuren är den 6 november.

— Överlag tycker jag det är ganska stort intresse för Rovdjursparken nu, många som kommer hit säger att de passar på medan vi ännu har öppet.
Den gångna helgen var väderleksmässigt bra och då var Rovdjursparken välbesökt.
— Jag skulle säga att det var väldigt mycket folk i det fina höstvädret som vi hade, just vädret påverkar antalet besökare.
För tre veckor sedan hade SVT Dalarna ett inslag från parken där Pernilla berättade att ”Målet är att alla individer ska få ett nytt hem under de kommande åren.”
Som ett led i det har det nyligen genomförts en stor internationell konferens där man diskuterat omplaceringar med djurkoordinatorer och andra djurparker.
— Det jag kan säga är att alla djur i dagsläget inte har klart med omplacering. Men vi har god hjälp av många inom våra nätverk med andra djurparker som jobbar för fullt för att hjälpa till i arbetet.

Av förståeliga skäl får Pernilla och alla djurvårdare en massa frågor som rör nedläggningen.
— Det är såklart vi får det. Framför allt är det frågor om djuren kommer att få det lika bra, vad som kommer att hända med området, hur länge vi personal får vara kvar? Det här är frågor som vi inte kan svara på. När det gäller personalen, så är det ingen som ännu är uppsagd och att få iväg alla djuren kommer nog att dröja 1,5 år till siar djurparkschef Pernilla Thalin.
Att Orsa Rovdjurspark läggs ner beror på dålig lönsamhet. Parken har gått med miljontals kronor i förlust under många år, har Grönklittsgruppens styrelseordförande, Göran Bronner, och vd Mari Tara, motiverat nedläggningen.

När Grönklittsgruppen 2021 såldes till First Camp, blev det nådastöten för Rovdjursparken. First Camp var bara intresserad av campingarna som ingick i Grönklittsgruppen och sålde tillbaka övriga anläggningar i GG till BOS Holding AB, det som i dag heter GSJ Holding AB och som nu äger över 90 procent av Grönklittsgruppen.
I det köpet ingick de två skidanläggningarna i Grönklitt och i Tänndalen samt Orsa Rovdjurspark. När campingarna inte längre fanns som kunde täcka upp den ”blödande” Rovdjursparken, tvingades de styrande ta det tuffa beslutet att avveckla den.
Att Rovdjursparken gått med förlust menar många beror på dålig marknadsföring. Från Grönklittsgruppens håll har man sagt att man marknadsfört parken på ett bra sätt, men det är inte något som de djurvårdare vi pratade med, när beslutet om nedläggning kom i januari, höll med om.

En annan som menar att marknadsföringen av Rovdjursparken varit undermålig är Anders Ferm, ägare av Dalarna Design of Sweden. Anders är från Mora, men har bott i Falun i många år.
Dalarna Design of Sweden har funnits på nätet sedan 2011 och 2019 öppnades en fysiskt butik i Falun. Sedan februari i år har man även haft en lokal på gågatan i Mora. Dalarna Design of Sweden ger mycket turistinformation, men några material att ge ut gällande Rovdjursparken finns inte, enligt Ferm.
— Marknadsföringen har varit bedrövlig. Det digitala är en sak, men det bästa är att ha broschyrer att dela ut, det finns dock inte när det gäller Rovdjursparken. Vi möter dagligen turister i Falun och Mora som inte vet att Rovdjursparken finns.
Digitalt är bra, men fysiskt material är av stor vikt, menar Anders Ferm.
— Till de guldkorn vi har behövs det broschyrer att dela ut, men det finns inget från Rovdjursparken. Vi informerar; ”åk dit och åk dit” och när vi kommer till ett av Dalarnas mest unika besöksmål, Rovdjursparken, så känner besökarna inte till den.

— Framför allt isbjörnarna är unikt, men när det inte marknadsförs så är det inte konstigt att folk heller inte vet. När vi berättar om sevärdheter från Falun och uppåt Siljan för turister, så nämner man bland annat Styggforsens vattenfall i Rättvik, det är Zorngården i Mora och Rovdjursparken.
— Vad har Orsa kommun gjort för att Rovdjursparken ska vara kvar? Jag menar inte att kommunen ska äga parken, men alla kommuner borde gå ihop och hjälpa varandra att bevara våra sevärdheter, det skulle man ha gjort för längesen. Att Orsa förlorar Rovdjursparken är så tragiskt, konstaterar Ferm.

Vi har tidigare skrivit om minoritetsägaren Eva Löfdahl som ville köpa Rovdjursparken tillsammans med andra minoritetsägare och aktionsgruppen ”Rädda Orsa Rovdjurspark” med Jessica Johansson i spetsen och hennes kamp för att parken ska bli kvar. Men inget har kunnat stoppa den stängning av Rovdjursparken som nu är mindre än fyra veckor bort.
Många är besvikna och ledsna över nedläggningen. En av dessa är Petter Elfqvist, uppväxt i Orsa och som flyttat runt till en del orter, men är tillbaka med sin familj i Ovansiljan, nu i Mora. Han är förvånad över att Grönklittsgruppen låtit Rovdjursparken blöda med åtta miljoner kronor årligen i tio år, siffror som Göran Bronner och Mari Tara nämnt.

Petter har skrivit brev till Grönklittsgruppen och fått svar. Förklaringar till nedläggningen som han har svårt att acceptera.
— Rovdjursparken är oerhört viktig och måste räddas kvar. Det främsta skälet är inte besöksnäringen, fast den spelar en oerhört stor roll. Det är bevarandet, forskningen och lärdomar i en värld där fler arter hotas. Den delen struntar Grönklittsgruppen helt i när vi behöver den som mest, menar han.
På grund av beslutet om nedläggning kommer Petter och hans familj inte att besöka Grönklitt i vinter.
— Grönklittsgruppen har retat upp mig och vi tänker som familj inte välja Grönklitt denna säsong. På sin höjd kommer dottern få säsongskort om hon vill åka med kompisar. Det kan jag inte neka henne, men jag tror att hon inte kommer vilja på grund av flytten av djuren. Vi kommer i stället att satsa på Kläppen, Sälen och Idre.
