Siljan News logo
Annons
Här ser vi en drönarbild när Kyrkbyskolan genomförde Jerusalema dans challenge. Foto. Julius Aspman

”Man blir så glad av den här låten”

Den går som en löpeld genom världen, Jerusalema Challenge, dansen som blivit en viral succé. Det är många som spelat in sin egen Jerusalema och nu har även Orsa kommit med ett bidrag, det genom eleverna och personalen på Kyrkbyskolan.

— En jätterolig grej, man blir så glad av den här låten, säger Kyrkbyskolans rektor Jenny Knutsson.

Jerusalema-låten spelas ofta lite varstans och inte minst har den gått varm på Kyrkbyskolan.

— Idrottsläraren Emma (Frost) brukar ha den här dansen som uppvärmning och även när de har dans på själva lektionen så är det Jerusalema eleverna dansat till. Den är ju så härlig och lätt att dansa till, berättar Anna Hedin.

— Den har blivit så populär att vi till och med har spelat den ute på rasterna. En del är med hela tiden, men det kan komma elever och hoppa in och bara ta några steg också.

Anna var en av skolans lärare som även själv var med och dansade när Julius Aspman filmade.

— Totalt var vi runt 100 som dansade, det var riktigt roligt. Sedan ska det sägas att vi inte tvingade någon att vara med och det var några som avstod, poängterar Anna.

Rektorn Jenny berättar att det diskuterades i arbetsrummet om att göra något större av det här, att kanske göra som så många andra skolor, arbetsplatser, idrottslag gjort; filma dansen och lägga ut den på sociala medier.

— Vi har ju haft gemensamma danser ute på skolgården tidigare, men vi har aldrig filmat förut. Det var Randi Claussen, slöjdlärare, som var mest drivande i det här, att vi borde göra något större, som att filma.

— Det är annars lätt att man bara pratar om att ”vi borde göra nåt”, men sedan blir det inget mer, men nu tog vi verkligen tag i det hela, berättar Anna.

Annons
En print screen från filmen när de yngre eleverna på Kyrkbyskolan dansar Jerusalema Challenge. Foto. Julius Aspman

Man ville ha någon som kunde filma med drönare och det var Anna Hedin som fick uppdraget att fråga Julius Aspman. Den duktige filmaren/fotografen, som själv gått på Kyrkbyn, var inte sen att tacka ja.

— Det var jättekul. Ett projekt helt styrt med hjärtat, beskriver Julius filmandet av Kyrkbyskolans Jerusalema Challenge.

Det var ett kärt återseende för Julius att komma tillbaka till där han gick sina första år i skolan.

— En känslomässig anknytning fanns ju redan från början i och med att jag hade mina sex första skolår där, med världens bästa lärare Randi Sandmon (numera pensionär) som la grunden för ett gott liv, hyllar han sin gamla skola och inte minst sin tidigare lärare.

Men att Julius skulle reagera så starkt som han gjorde, kunde han inte ana då han tackade ja till uppdraget.

— Jag rös när jag stod och filmade och under munskyddet var ett stort flin hela tiden. Då vet man att man är på rätt plats.

Nästan 20 år efter att han gick på Kyrkbyn slog det den 30-årige filmaren vilken stor funktion skolan fyller.

— När jag kom hem så sa jag till min sambo hur jädra viktigt det är med skolan, en plats där en blandning av folk möts som inte gör det någon annanstans. Från små förskolebarn till coola sexor, från alla möjliga bakgrunder, och lärare i 60-årsåldern som tillsammans har gått ihop och lärt sig en koreografi.

Att filma och fota är Julius levebröd. Det här uppdraget fyllde inte på bankkontot, men han blev i stället belönad med något mycket viktigare.

— Ibland är inte pengar den bästa betalningen, jag gick därifrån med massor av energi, en blomma och en chokladask istället.

Julius Aspman, glad filmare och fotograf från Orsa. Här från vackra Trysil. Foto. Privat

En av närmare 100 elever som var med och dansade var 12-åriga Elin Eriksson, som går i sexan.

— Dansen är ju rätt lång, fem minuter, och vi dansade den tre gånger så det blev lite jobbigt efter en stund och man fick lov att ta av sig jackan, berättar Elin.

— Men det var väldigt roligt och dansen är väldigt enkel. Vi dansar den ofta på skolan, även på raster då lärarna ställer ut högtalare.

Hon har tidigare sett alla möjliga olika varianter Jerusalema-dansen. Nu är hon och alla kompisar med själva i en film med den populära dansen som spridit sig världen över.

— Jag har sett dansen på många klipp, men man har väl inte tänkt att man skulle vara med själv, jag som liten flicka som bor i en liten by.

Resultatet har hon faktiskt ännu inte hunnit se, avslöjar Elin när vi får en pratstund med henne sent torsdag eftermiddag.

— Nej, jag har ju inte det, men jag får ta och göra det. Det var i alla fall väldigt roligt att dansa och att det hela filmades, poängterar hon.

Annons

Jerusalema Challenge började ta fart under februari 2020 och har fått stor spridning i sociala medier. Det är en dans som har sitt ursprung i Sydafrika och har dansats världen över för att visa på en samhörighet under året med pandemi.

På skärtorsdagen antog Kyrkbyskolan dansutmaningen och gjorde en egen version som redan fått mycket uppskattning sedan Julius Aspman la upp resultatet på sociala medier.

Anna Hedin berättar om Kyrkbyskolans budskap med sin dans:

— Vi vill visa att man kan sprida glädje och ha roligt tillsammans och trots att vi är mitt i en pandemi så rullar skolan på nästan som vanligt.

— Vi har kul ihop och det är jättehäftigt. Extra roligt att vi kunde göra det här på skärtorsdagen, sista skoldagen innan påsklovet. Nu får vi se om en annan skola tar över stafettpinnen i Jerusalema Challenge, säger Anna som en uppmaning till övriga skolor i Orsa.

Här kan du ser Kyrkbyskolans version av Jerusalema Challenge