Siljan News logo
Annons
Orsa kommunhus. Foto. Jörgen Wåger

”Kommunen kan inte helt slå ifrån sig frågan”

Beslutet om att lägga ner Orsa Rovdjurspark har skapat mycket känslor. Nu uttalar sig Socialdemokraterna i Orsa om den planerade nedläggningen.

— Vi anser att kommunen inte helt kan slå ifrån sig frågan, utan att kommunen kan vara en part i en dialog kring vilka möjligheter det kan finnas att driva parken vidare även om kommunen inte går in som ägare, skriver Socialdemokraterna i Orsa i ett pressmeddelande.

Orsa kommun var ägare när dåvarande Björnparken invigdes på 1980-talet. Sedan har kommunen haft kvar en mindre ägarandel även när Grönklittsgruppen bildades.

— Bakgrunden till privatiseringen var en insikt att kommunen inte hade kraft och ekonomi att utveckla anläggningen i den takt som behövdes för att hänga med i utvecklingen, berättar kommunalrådet Mikael Thalin (C) som en historisk bakgrund.

— Kommunen kan inte äga en sån här anläggning, en kommun måste fokusera på sitt uppdrag gällande vård, skola och omsorg, har Thalin poängterat flera gånger.

Annons
Magnus Bjurman, S. Arkivfoto. Jörgen Wåger

En del av ägandet har kommunen ändå behållit under alla år, men i fjol sålde man större delen av sina aktier till dåvarande BOS Holding AB, det som numera heter GSJ Holding AB, där en av ägarna, Göran Bronner, ofta är den som uttalar sig tillsammans med Grönklittsgruppens vd Mari Tara.

Vi har flera gånger berättat om turerna det senaste året kring försäljningarna av Grönklittsgruppen, som numera till 95 procent ägs av GSJ Holding AB.

När kommunen sålde sin del behöll man ändå en liten del för att kunna vara med på bolagsstämmor. Men när GSJ Holding AB kom upp i lite drygt 90 procent i ägarandel beslöt de styrande att köpa ut minoritetsägarna i Grönklittsgruppen, där alltså Orsa kommun var en av de som blir av med sin ägarandel.

Så den insyn som Orsa kommun trodde sig få har kvar i bolaget försvinner helt.

— Men vi kommer ändå att ha en dialog med Grönklittsgruppen, har Mikael Thalin uttalat sig tidigare apropå att man nu tappar all insyn och inte kan påverka vad som händer i bolaget.

Rovdjursparken kommer att stängas den 31 oktober i år om man inte hittar någon som kan ta över parken. Nu vill kommunen ha en dialog med Grönklittsgruppen som bjudits in till kommunstyrelsens sammanträde måndag den 11 april. Arkivfoto. Nisse Schmidt

Den 11 januari beslutade de nuvarande ägarna i Grönklittsgruppen att Orsa Rovdjurspark ska avvecklas. Lönsamheten har varit för dålig där parken de tio senaste åren gått med 80 miljoner kronor i förlust.

— Från Socialdemokraterna har vi följt debatten sedan beskedet att Grönklittsgruppen avser att avveckla Orsa Rovdjurspark kom. Från början infann sig en känsla av uppgivenhet då vi inte direkt kan påverka bolagets beslut, står att läsa i pressmeddelandet.

Nu vill Socialdemokraterna försöka bidra till att Rovdjursparken trots allt kan drivas vidare.

— Vår största näring är besöksnäringen och Orsa Rovdjurspark är inte bara ett besöksmål utan även en del i varumärket för Orsas identitet, säger Magnus Bjurman, oppositionsföreträdare för S i Orsa.

Här ser vi Ewa och hennes 3,5 månader gamla isbjörnsunge när bilden togs ungefär vid den här tiden 2021. Foto. Orsa Rovdjurspark

I pressmeddelandet poängteras; ”Vi kan inte underskatta betydelsen av parken för oss som destination. För bygden och besöksnäringen finns värden som inte kan mätas i antal besökare i parken. Orsa Rovdjurspark fyller också en viktig funktion för bevarandet av de djurarter som finns i parken. Bolaget har uttryckt att en försäljning bara kan vara tänkbar till kommun eller erkända institutioner.”

Socialdemokraterna konstaterar också att Orsa Rovdjurspark är en unik anläggning.

— En unik anläggning som under flertalet år framgångsrikt utvecklades i en kombination av park, bevarandearbete och även ett uppdrag i Rovdjurscentrum med kunskapsspridning och forskning bland annat om relationen mellan människa och rovdjur.

Liksom Thalin gjort tidigare understryker Socialdemokraterna att det inte finns någon möjlighet för kommunen att äga Rovdjursparken.

— För en kommun skulle det innebära omöjliga prioriteringar med grunduppdragen inom skola och äldreomsorg med mera.

— Finns det några möjligheter till att parken kan räddas och utvecklas utifrån bevarandearbetet och för besöksnäringen, bör de undersökas, anser vi Socialdemokrater. Vi anser att kommunen inte helt kan slå ifrån sig frågan utan att kommunen kan vara en part i en dialog kring vilka möjligheter det kan finnas att driva parken vidare även om kommunen inte går in som ägare.

Mikael Thalin, C, är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd. Arkivfoto. Jörgen Wåger

Och tydligen har Socialdemokraterna fått övriga partier med sig. På måndag eftermiddag kom ett mail från kommunalrådet Mikael Thalin om att det den här frågan ska tas upp under kommunstyrelsens möte nästa måndag, den 11 april.

— Med anledning av Grönklittsgruppens beslut att stänga Rovdjursparken har bolagets vd Mari Tara och styrelseordförande Göran Bronner bjudits in till Kommunstyrelsens sammanträde för att redogöra för bakgrunden till beslutet, skriver Thalin.

— Det förekommer frågor om såväl möjligheten att parken skulle kunna vara kvar, om vilka möjligheter det finns att få in en ny ägare och om möjligheten att flytta parken.

Mikael Thalin poängterar hur viktigt det är att kommunstyrelsen får en bild av hur Grönklittsgruppen ser på läget och vilka övervägande som görs.

— Därför har jag bjudit in företagsledning och ägare till KS-mötet kommande måndag, förklarar han.

När vi pratar med Magnus Bjurman och nämner kommunstyrelsemötet där Grönklittsgruppen är inbjuden, så välkomnar han det.

— Kommunen kan inte ta kostnaderna för en park, men vi vill skapa en debatt gällande Rovdjursparken. Det här är en viktig verksamhet för kommunen och vi vill vara med och skapa en dialog för att hjälpa till, vara en part att hitta vägar framåt till lösningar, säger Magnus Bjurman (S) till Siljan News.

Annons
Läs även: