Siljan News logo
Annons
En bild från Orsa Rovdjurspark juli 2020, Wilbär och Hope. Arkivfoto Nisse Schmidt

”Vi är mycket chockade och ledsna över att parken ska stänga”

Kampen för att rädda Rovdjursparken får stöd långt utanför Orsa kommun, det är väl känt. Även utomlands upprörs man över beslutat att avveckla Orsa Rovdjurspark. Brigitte Langer är bedrövad över det som är på väg att ske.

— Jag och min familj är mycket chockade över beskedet att Rovdjursparken i Orsa ska stängas till hösten, inleder Brigitte ett meddelande till Siljan News.

Brigitte Langer är från Tyskland. Hon är 66 år och och bor i Kamen, en grannstad till Dortmund. I 30 år har hon och hennes familj varje år tillbringat 3-5 veckors semester i Sverige.

— Sedan 1992 har jag och min man och våra tre söner nästan varje sommar varit i Sverige, men vi har även varit där på vintern, med husvagn eller husbil, berättar hon.

Annons
Brigitte Langer under sitt besök i Rovdjursparken 2019. Foto. Siggi Langer

Hon berättar vidare att familjen har lärt sig svenska på högskolan hemma i Tyskland. Läraren kom från Ängelholm.

— Ängelholm är vår vänort. Vi var med på studentutbytet med gymnasieskolan i Ängelholm och vi brukar säga ibland att vi är ”smittade av Sverigeviruset”.

Inte varje år, men många gånger gick resan från det tyska besöket i Sverige till Orsa Rovdjurspark.

— Vi läste ofta nyheter på nätet om Rovdjursparken och det visades även en dokumentär i tysk tv från parken, som jag har kvar, berättar Brigitte om hennes och familjens stora intresse för den unika parken med alla dess rovdjur som finns i Grönklitt.

De fascinerades och imponerades framför allt över de stora hägn som djuren finns i.

— Vid vårt första besök, ja inte bara det, utan om och om igen, blev vi mycket förvånade och glada över att djuren bor på så stora ytor. De har så mycket utrymme och alla djur blir så väl omhändertagna.

— Vi upplevde den guidade turen med den tyske biologen flera gånger och lärde oss mycket om dessa djur, av vilka några är hotade av utrotning. Det var mycket intressanta guidade turer.

Isbjörnarna Ewa och Wilbär kom till Grönklitt 2009. Den 3 december 2020 blev de föräldrar. I början av det här året flyttades dock Wilbär till en djurpark i Holland. Foto. Orsa Rovdjurspark

Särskilt intressant tyckte familjen att Wilbär var. Wilbär som tidigare i år flyttades till en holländsk djurpark, men det var ett beslut som togs innan Grönklittsgruppens besked den 11 januari kom om Rovdjursparkens nedläggning.

— Vi har varit i parken extra mycket sedan ”vår” tyska isbjörn Wilbär, från Nürnberg, kom dit. I juni kommer vi tillbaka för att se hans avkomma.

Det kanske blir Langers sista besök i Rovdjursparken.

Familjen Langer imponeras av hur stora utrymmen djuren har i Rovdjursparken. Arkivfoto. Pia Wåger

Men Brigitte vill göra sitt för att Rovdjursparken ska överleva, så att hon och hennes familj, och alla andra som brinner för de exotiska djuren, ska kunna fortsätta göra sina besök.

— Vi är fullt medvetna att ett samhälle som Orsa inte kan ta på sig denna parks brister (stora ekonomiska förluster under många år), men eftersom parken är en så stor turistmagnet och därför så viktig för regionen och hotade arter är skyddade där, så måste svenska staten ha ett stort intresse av att bevara den, är Brigittes förhoppning.

— Rovdjursparken måste vara ett världsarv, menar också Brigittes och många med henne.

Genom sitt meddelande till Siljan News vill hon dra sitt strå till stacken för att visa att man bryr sig om Rovdjursparkens överlevnad även från utländskt håll.

— Vi är mycket chockade och ledsna över att parken ska stängas, det är en av de stora attraktionerna i Sverige, i Dalarna, understryker Brigitte Langer.

— Men efter att ha skrivit det här brevet mår jag bättre eftersom jag vill bidra lite i kampen för att behålla Rovdjursparken.

Annons
Jessica Johansson och hennes vänner kämpar för att Orsa Rovdjurspark ska leva vidare och man har även stöd från tyskt håll. Foto. Privat

En som kämpar hårt för Rovdjursparkens överlevnad är Jessica Johansson, som är drivande i Facebookgruppen ”Rädda Orsa Rovdjurspark”. Gruppen har 2 300 medlemmar och Brigitte Langer är en av dem.

Nyligen fick kommunstyrelsen i Orsa ta del av Rovdjursparkens kärva ekonomi och sjunkande besöksantal. Det var dystra besked från politikerna efter mötet, så någon större hjälp av Orsa kommun är nog inte att vänta för Facebookgruppen och alla andra som jobbar för parkens överlevnad.

— Jag är den sista som ser mig besegrad, inte före den 31 oktober i alla fall. Vi har lite på gång, säger Furudalsbon Jessica Johansson som dock inte vill gå in närmare på vad hennes nästa drag i kampen om parkens överlevnad blir.

Enligt Grönklittsgruppens planer om Rovdjursparkens avveckling så är just den 31 oktober 2022 sista dagen som parken har öppet, sedan stängs den för gott.

En riktig närbild på favoritisbjörnen Wilbär under ett av familjen Langers besök i Rovdjursparken. Foto. Brigitte Langer
Här ser vi en av Siggi och Brigittes tre söner under ett av många besök i Orsa Rovdjurspark, det här var 2001. Foto. Privat
Familjen Langer har varit trogen besökare till Orsa Rovdjurspark under många år och tycker det är sorgligt om den ska läggas ner. Foto. Brigitte Langer
Läs även: