Siljan News logo
Annons
Grönklittsgruppens Mari Tara under ett besök på företagarfrukosten. Arkivfoto. Jörgen Wåger

”Jag känner mig bedrövad”

Under måndagens kommunstyrelsemöte hade Grönklittsgruppen blivit särskilt inbjuden. Det för att redogöra för läget när det gäller Orsa Rovdjurspark och beslutet att avveckla den. Hoppet till dem som kämpar för att parken ska leva vidare stärktes tyvärr inte.

— Jag blev faktiskt bedrövad, säger kommunalrådet Mikael Thalin ärligt.

Kommunstyrelsens ordförande hade bjudit in Grönklittsgruppens vd Mari Tara och Göran Bronner, styrelseordförande i GSJ Holding AB, som äger 95 procent av Grönklittsgruppen.

— Det för att ledamöterna i kommunstyrelsen skulle få chans att ställa frågor och höra Grönklittsgruppens syn gällande Rovdjursparken. Vi fick bland annat en redogörelse för parkens ekonomi, besöksantal och vilka investeringar som gjorts, berättar Thalin.

Annons
Kommunalrådet Mikael Thalin. Arkivfoto. Jörgen Wåger

Kommunstyrelsen fick också höra vad Grönklittsgruppen vill satsa på och där ingår inte Rovdjursparken.

— De vill utveckla sina aktiviteter inom längd och alpint och bygga bostäder och de står helt klart fast vid sin ståndpunkt att de inte kan driva Rovdjursparken vidare.

Anledningen är de mångmiljonförluster som gjorts under tiotalet år. Åtta miljoner årligen har Orsa Rovdjurspark gått med förlust under tio års tid. Det har tidigare täckts upp av skidanläggningarna i Grönklitt och Tänndalen och inte minst campingdelen.

Men när campingdelen försvann i norskt ägo (United Camping/First Camp) så var det även nådastöten för Rovdjursparken. Det förklarade Tara och Bronner för Siljan News nyligen och det är anledningen till varför parken ska avvecklas.

— De sa att man gärna sett en offentlig aktör driva parken vidare, men att kommunen ska ta över, det har jag sagt tidigare att vi inte kommer att göra. Vi måste fokusera på våra huvuduppdrag; vård, skola och omsorg, understryker Thalin.

Grönklittsgruppens vd Mari Tara tillsammans med Göran Bronner berättade för kommunstyrelsen om det kärva läget gällande Orsa Rovdjurspark. Foto. Jörgen Wåger

Kommunalrådet poängterar också det faktum att Grönklittsgruppen är helt privatägt och att kommunen inte kan lägga sig i vad ägarna beslutar.

— Men det var bra att vi kunde träffas och att vi fick ställa frågor. Det är ett till hundraprocentigt privatägt företag som satsar pengar i verksamheten och de har sina idéer hur de ska utveckla företaget, då kan inte jag ge mig in i bedömningen hur de ska göra.

— Det jag kan säga bestämt är att vi som kommun inte kan ta över parken och lägga skattemedel på den, vi kan inte göra så.

Kommunstyrelsen fick ta del av investeringar som gjorts i parken, att besöksantalet fått sig en liten uppsving då, det vid till exempel satsningen på Tiger Mountain, men att det därefter gått ner igen.

— Trenden har varit sjunkande besöksantal, det var tråkigt att se dessa siffror.

— Till syvende och sist så är det ett privatägt företag. De beskrev väldigt tydligt läget att de inte kan driva parken vidare.

Annons
De som vill se isbjörnsungarna Nanokk och Noori, får nog lov att göra ett besök det närmaste halvåret för sedan flyttades de troligen från Orsa Rovdjurspark, om nu inte någon köpare går in och tar över parken. Foto. Johanna Berglund

Att staten skulle gå in med pengar för att bevara Orsa Rovdjurspark är osannolikt, menar Thalin.

— Staten drar in på bidrag när det gäller djurparker. Naturvårdsverket betalar ut en del, men det är för svenska djur, inte till exempel tigrar eller isbjörnar.

Stiftelsen Rovdjurscentrum får ett visst stöd, men det täcker inte på långa vägar de miljonförluster som parken dragits med.

— Jag är inte den som ger upp så lätt, men det här blev lite jobbigt att se. Rovdjursparken är ett viktigt varumärke för Orsa kommun, men de fakta som presenterades var tydliga och det ser tufft ut, säger Mikael Thalin om parkens chanser till överlevnad.

— Men Rovdjursparken står ju där än, så vi får se vad som händer. Det vi måste komma ihåg är att det är deras (Grönklittsgruppens) beslut och det är deras ekonomi.

— Jag känner mig faktiskt bedrövad, men nu har i alla fall ledamöterna i kommunstyrelsen fått information och kunnat ställa frågor, avrundar Mikael Thalin.