Siljan News logo
Annons
Eva Löfdahl hoppas få med sig övriga minoritetsägare och andra investerare för att köpa Orsa Rovdjurspark. Foto. Jörgen Wåger

”Jag känner mig alldeles förtvivlad”

Ska det finnas en minsta chans till försäljning av Orsa Rovdjurspark måste köparen vara ansluten till EAZA. Det klara beskedet gav Grönklittsgruppen under ett möte med Siljan News.

— Jag känner mig alldeles förtvivlad, säger Eva Löfdahl.

Som vi berättat om tidigare tillhör hon de minoritetsägare som tvingas sälja sina aktier till Grönklittsgruppen. Eva vill ha tag i övriga minoritetsägare för att höra om de vill vara med och köpa Rovdjursparken.

Men i torsdagens möte med Siljan News deklarerade Mari Tara, vd i Grönklittsgruppen, och Göran Bronner i GSJ Holding AB, som är majoritetsägare i Grönklittsgruppen, att en försäljning till privatpersoner inte är aktuell.

— Vi kan inte sälja till vem som helst. En eventuell köpare måste ha EAZA bakom sig. Det spelar ingen roll hur mycket pengar man är villig att betala, man måste ha en organisation bakom sig för att komma ifråga, det för att garantera djurens välfärd, poängterar Tara och Bronner.

Annons
Grönklittsgruppens vd Mari Tara. Arkivfoto. Jörgen Wåger

Europeiska djurparksföreningen, EAZA, är en förening i Europa som sedan  början av 1990-talet samordnar olika frågor som rör de 340 djurparkerna i 41 länder som är medlemmar i organisationen.

Eva Löfdahl har under en tid försökt få till ett möte med Grönklittsgruppen för att höra vad för krav som gäller för att ta över Rovdjursparken. I början av veckan tog så Göran Bronner kontakt med Eva för mötet som hon efterlyst.

— Delmålet att få prata med, och bli lyssnad på, nådde jag, men mina idéer och förslag ligger inte i linje med deras planer, konstaterar Eva efter telefonmötet.

Eva fick också förklarat för sig att Rovdjursparken gått med miljontals kronor i förlust varje år. För Siljan News berättar Bronner att de senaste tio åren gett en förlust på cirka 80 miljoner kronor, i snitt årligen åtta miljoner kronor om man inkluderar alla driftskostnader, räntor och avskrivningar.

Att man ändå låtit Rovdjursparken fortsätta år efter år, trots minskade besökare och miljonförluster, beror på övriga anläggningar som Grönklittsgruppen ägde kunnat balansera upp förlusterna för parken.

Men i och med att United Camping (First Camp) köpte Grönklittsgruppen var det början till slutet. Bolaget var bara intresserat av campingarna och sålde sedan återstående av Grönklittsgruppen vidare till BOS Holding AB, det som numera heter GSJ Holding AB.

Det ser allt mörkare ut att få se de här isbjörnsungarna efter oktober i år. Foto. Johanna Berglund

Göran Bronner och BOS Holding AB gick in som delägare i Grönklittsgruppen förra sommaren. Han försökte stoppa försäljningen till det norska bolaget, men lyckades inte.

I stället köpte hans bolag det som var kvar av Grönklittsgruppen, skidanläggningarna i Grönklitt och Tänndalen och på ”köpet” Rovdjursparken som har stora förluster varje år.

— Nu är vi ett mindre bolag och då är varje miljon värt mer, understryker Bronner.

Därför beslutades det den 11 januari att Orsa Rovdjurspark ska avvecklas. Många beklagar beslutet och Eva är som sagt intresserad av att ta över Rovdjursparken tillsammans med bland annat övriga minoritetsägare som förhoppningsvis är intresserade.

Men det spelar som sagt ingen roll hur mycket pengar man har, om man inte har EAZA bakom sig. Det kan man få om man har ett samarbete med en annan djurpark, som redan är med i EAZA. Förutom det behöver man bli överens om markens och parkens värde.

— De flesta djurparkerna i dag kämpar med lönsamheten. Ska man driva djurpark måste mer baseras på statliga medel och djurparken kan då drivas som ett bevarandeprojekt, det är det som måste till, poängterar Göran Bronner.

En sibirisk tiger har man kunnat se i Rovdjursparken, men inte efter den 31 oktober, då stänger parken för gott om inte något drastiskt inträffar. Arkivfoto. Foto Nisse Schmidt

Det här svaret fick även Eva Löfdahl i början av veckan.

— Jag har en kontakt i Eskilstuna som skickat min förfrågan vidare. Hoppas den linan ger något.

I Eskilstuna finns Parken Zoo som är med i EAZA, ska vi förtydliga

Aktionsgruppen Rädda Orsa Rovdjurspark jobbar på sitt håll för att ta över parken. De har skickat en skrivelse, som vi berättat om, till Grönklittsgruppen där de begär att få veta hur mycket de vill ha för Rovdjursparken och har till och med föreslagit att Grönklittsgruppen ska skänka parken så slipper de kostnaderna för den.

— Självklart ska vi försöka gå med i EAZA, men först och främst vill vi veta hur mycket parken kostar, säger Jessica Johansson i aktionsgruppen.

Några siffror på vad Grönklittsgruppen kan tänkas sälja Rovdjursparken för ger man inte. De siffror som nämns är att det kostar mellan 16-18 miljoner kronor om året bara i driftskostnader, som löner till personal och mat till djuren med mera.

Annons
Furudalsbon Jessica Johansson är stor djurvän och vill rädda kvar Orsa Rovdjurspark. Foto. Privat

Men Grönklittsgruppen poängterar att om parken över huvud taget ska vara aktuell för försäljning måste man ha organisationen EAZA bakom sig, alltså få med en annan djurpark.

Det här är ett moment 22 för aktionsgruppen.

— Ja, det blir ju det, konstaterar Jessica besviket.

Mari Tara och Göran Bronner poängterar att det inte har kommit någon förfrågan som på allvar skulle kunna ta över parken.

— Vi har fått förfrågningar från djurparker att ta över djur, någon är intresserad av att köpa staket, men att ta över Rovdjursparken, nej det har vi inte fått.

— När det gäller Facebookgruppen (Rädda Rovdjursparken) och Eva, de är fantastiska i sitt engagemang, men frågorna avseende ett övertagande av Orsa Rovdjurspark eller en nyetablering av en Rovdjurspark känns inte realistisk, menar Tara

— Och har man inte EAZA bakom sig, då är det här en icke fråga, understryker Bronner än en gång.

Läs även: