Siljan News logo
Annons
Eva Löfdahl kikar på Hope under sitt sista besök i Orsa Rovdjurspark i mitten av augusti 2022. Arkivfoto. Jörgen Wåger

”Jag är besviken på aktieutdelningen”

Under januari ska alla minoritetsägare i Grönklittsgruppen ha fått ut sin andel. Det efter att ägarna köpt ut minoritetsägarna med tvång. Eva Löfdahl hade inte för avsikt att sälja sina aktier, men tvingades göra det, liksom många andra.

— Jag är besviken på utdelningen, konstaterar Eva som hade förväntat sig mer.

Vi har tidigare berättat om Köpingsbon Eva Löfdahl och hennes kamp som minoritetsägare. Hon ville få med sig andra minoritetsägare för att kunna köpa Orsa Rovdjurspark, men ägarna, med Göran Bronner i spetsen, var inte intresserad av att sälja. Deras avsikt var att lägga ned den så unika parken.

Annons
Mamma Hope med barnen Nanokk och Noori, som föddes i Rovdjursparken i november 2021, ska få nytt hem om de inte redan fått det.  Arkivfoto. Jörgen Wåger

Den 6 november stängdes också Orsa Rovdjurspark för gott för besökare och utplaceringen av djuren håller på.

Kommer man över 90 procent i ägarandel har man rätt att köpa ut övriga småägare och det har Grönklittsgruppen gjort. Åtminstone skriver Grönklittsgruppen på sin hemsida;

”GSJ Holding AB som sedan juli 2020 är huvudägare till Grönklittsgruppen AB har nu fullföljt det inlösenförfarandet som påbörjades under hösten 2022. Detta innebär att under januari månad kommer kvarvarande aktieägare (ca 5 procent) via Euroclear få samtliga aktier inlösta till 50 kr per aktie samt upplupen ränta som fastställt genom skiljedomen meddelad 28 oktober 2022.”

— Men jag fick höra så sent som i fredags att en av minoritetsägarna som jag var i kontakt med hade kvar sina aktier, berättar Eva.

Eva Löfdahl kunde stå hur länge som helst och titta på isbjörnarna som skänkte henne så stor glädje. Men nu är det slut med det, i alla fall i Grönklitt. Arkivfoto. Jörgen Wåger

Löfdahl har i alla fall fått utdelning på sina aktier, men hon hade förväntat sig att få ett besked om det via brev.

— Jag råkade se att en annan minoritetsägare som blev utköpt skrev det i ett forum, annars hade jag fortfarande gått och väntat på besked att de köpt ut mig. Tydligen ska det finnas information på deras hemsida, men det har inte jag sett.

— Men nog hade jag förväntat att man skulle få det på ett papper och det är för dåligt att de inte skickar ut den informationen med ett vanligt brev, menar Eva.

Annons
Tro vart de här lekfulla isbjörnarna kommer att hamna nu när Orsa Rovdjurspark stängt för gott? Kanske de redan har flyttats, det är dock inte något vi har kännedom om. Arkivfoto. Jörgen Wåger

När Polar World 2009 öppnades i Orsa Rovdjurspark och isbjörnar blev en ny attraktion i parken, köpte Eva Löfdahl aktier för 30 000 kronor. Det för sitt stora intresse för just isbjörnar. Hon räknade med att få tillbaka allt hon tidigare hade satsat vid den här utdelningen, men så mycket blev det inte.

— Efter att norskarna (United Camping/First Camp) köpte Grönklittsgruppen hade de en aktieutdelning 2021 och då fick jag 14 000 kronor. När de nu köpte ut mig fick jag 51,21 kronor per andel och det ger mindre än vad jag satsade från början. Jag ville ha tillbaka det jag investerat, men tack vare utdelningen 2021 så har jag i alla fall inte gått back, konstaterar hon.

Eva har också viss förståelse för att utdelningen blev sämre än hon förväntat sig från början.

— De tappade ju campingdelen, så då är hela bolaget mindre värt.

Orsa Grönklitt vill satsa på aktiviteter i stället för att titta på djur. Ett spindelnät finns att klättra i för den som vågar, vill och kan i den klätterbana som invigdes sommaren 2022. Arkivfoto. Jörgen Wåger

I Facebookgruppen ”Rädda Orsa Rovdjurspark” berättar en annan kvinna om sin besvikelse gällande utdelningen.

— Fruktansvärt misstag att avveckla rovdjursparken och vansinniga byggplaner. Vi som köpte Grönklittsaktier blir nu tvångsinlösta till underpriser. Köpte för 21 000 kronor, nu löses aktien in för 15 866 kr. Känner mig grundlurad! Aldrig mer Grönklitt, skriver den här personen.

Besviken och ledsen över Orsa Rovdjursparks nedläggning är Eva Löfdahl. Trots att hon bor i Köping har hon varit en trogen besökare i parken. I mitten av augusti 2022 besökte hon den unika parken för sista gången, det för att ta farväl av sina älskade isbjörnar.

— Jag trodde lokalbefolkningen skulle protestera mer när det gäller nedläggningen, men det är klart, jag bor ju långt från Orsa och vet inte hur det pratats på gatorna där.

Annons
Det här var tidigare entrén till Orsa Rovdjurspark, men inte längre. Foto. Jörgen Wåger

Hon nämner stuguthyrarna och deras oro att uthyrningen kommer att minska i samband med att Orsa Rovdjurspark inte längre finns att besöka.

— Men det får vi inte veta förrän 2023 är över om det blev så.

Eva berättar öppenhjärtigt att hon inte mår så bra och att hennes kamp för att Orsa Rovdjurspark skulle få vara kvar slitit hårt på henne.

— Jag tycker det är väldigt trist att Rovdjursparken lagts ner. Jag har tappat mycket av min energi och nu behöver jag bara lugn och ro.

Det säger Eva Löfdahl, en av många som kämpat för Orsa Rovdjursparks överlevnad.

Förgäves.

Fotnot. GSJ är moderbolaget i den koncernstruktur som heter Grönklittsgruppen AB. Styrelsen för GSJ har beslutat om namnändring för moderbolaget GSJ till Velit Activities AB. I samband med denna förändring kommer det gamla bolagsnamnet Grönklittsgruppen AB inte längre användas. Dotterbolaget Grönklittsgruppen kommer inom kort ändra namn till Orsa Grönklitt.

Läs även: