
Hon är Orsas första demenssjuksköterska
Therése Nordgren har jobbat länge inom vården och alltid varit väldigt intresserad av vården som ges till de äldre. Nu är hon Orsas första demenssjuksköterska.
— Innan jag började studera till sjuksköterska jobbade jag som undersköterska i 20 år. Jag har jobbat med barn och lite olika saker, men har hela tiden fallit tillbaka till de äldre, det känns mest givande för mig, berättar Therése för Siljan News.
En demenssjuksköterska är något som saknats i Orsa tidigare. Under två år har Therése läst på halvtid till specialistsjuksköterska samtidigt som hon jobbat 50 procent på Orsagården, som är just ett demensboende.
— Det här är en funktion som behövdes och när min chef Linda frågade mig om jag ville läsa till specialistsjuksköterska med inriktning demensvård, nappade jag på det. Jag har som sagt alltid varit intresserad av att jobba med äldre och alltid haft viljan att bidra till att öka kvalitén inom vården.

Linda Fredriksson är enhetschef för hälso- och sjukvård. Hon är väldigt nöjd att hon lyckades få Therése att läsa upp sig så att hon kvalificerat sig för den här tjänsten som tidigare inte funnits.
— Vi är så glada att vi äntligen har fått en egen demenssjuksköterska. Det är väldigt efterlängtat och det är inte så vanligt att det finns en demenssjuksköterska i en liten kommun, säger Linda till Orsa kommuns hemsida.
— Vi har vidareutbildat Therése Nordgren som jobbat i Orsa kommun sedan 2020 och som utbildat sig samtidigt som hon jobbat på Orsagården. Att Therése har kännedom om verksamheten sedan tidigare underlättar samarbetet med omsorgspersonalen och vår anhörigkonsulent, fortsätter enhetschefen för hälso- och sjukvård.
I beskrivningen av tjänsten står att läsa; ”Vår nya demenssjuksköterska är en nyckelperson för vården av personer med demenssjukdomar. Genom utbildning, handledning och samarbete med olika vårdinstanser, är en demenssjuksköterska en värdefull resurs för att förbättra livskvaliteten för dem som påverkas av demenssjukdomar.”
Vidare står det i beskrivningen:
”En demenssjuksköterskas arbete sträcker sig över flera områden, exempelvis utbildning och stöd till omsorgspersonal. Det nära samarbetet med primärvård, biståndshandläggare och anhörigstöd är en viktig komponent för att säkerställa en helhetsinriktad och effektiv vård för dem som drabbas av minnessvikt och demens.”
Det poängteras att om någon misstänker att de själva eller en närstående kan ha en demenssjukdom är det viktigt att först kontakta sin läkare på vårdcentralen. Läkaren kan påbörja en utredning och föreslå lämpliga åtgärder. Men det är också möjligt att söka rådgivning och information direkt från kommunens demenssjuksköterska.
— Jag blir en nyckelperson för de som bor i särskilda boenden, men även för dem som bor i sina vanliga hem, understryker Therése Nordgren.
— Jag kommer att ha nära kontakt med personal och anhöriga, men självklart också vara ett stöd för de personer som får demens som diagnos. Det är så mycket som händer i början och jag ska stötta med råd och hjälpa till att förmedla kontakter.
Enhetschefen för hälso- och sjukvård, Linda Fredriksson, ser fram emot en kvalitetshöjning i demensvården i Orsa kommun i och med Nordgrens utökade kompetens och den här nya tjänsten.
— Det är mycket som behöver utvecklas, personer med demenssjukdom ska ha ett värdigt liv, poängterar Therése Nordgren.
— I utbildningen betonas nämligen att det är personen bakom sjukdomen vi ska värna och se, så att det inte blir tvärtom sjukdomen som hamnar i fokus. Det är verkligen något jag generellt vill ändra på och lyfta, att inte personerna som lider av demenssjukdom blir kallade för ”dementa” eller dylikt.