
”Det är så dumt att stänga ett paradis för djuren”
Hon hade förhoppningar om att få med sig minoritetsägare ur Grönklittsgruppen och andra intressenter för att köpa loss Rovdjursparken. Men nu har Eva Löfdahl gett upp kampen. Under några dagar har hon varit och hälsat på djuren en sista gång.
— Klart det känns vemodigt, men det var värre i förrgår, säger Eva.
Vi träffar henne i Rovdjursparken under den varma måndagen. Eva reste innan helgen från hemmet i Köping upp till Orsa och Grönklitt. Hon skulle stanna under några dagar för att ta ett sista farväl av djuren.
— Ja, det här blir nog mitt sista besök, säger hon med sorg i rösten.

Favoritdjuren är isbjörnarna. Eva kan stå länge och titta på när Hope och hennes två ungar leker i vattnet. När vi träffas har isbjörnarna varit osynliga ett tag, men så plötsligt…
— Titta, det rör sig i vattnet. Nu är de tillbaka, konstaterar Eva glatt.
Vi går och tittar på de häftiga djuren. Mamma Hope ser ut att mest njuta av det svala vattnet medan hennes ungar, Nanokk och Noori, som föddes i Rovdjursparken i november 2021, leker i vattnet. Helt plötsligt kan de komma upp med något i munnen som de hittat där nere.

— Isbjörnarna är inte djurparksskadade som man kan se att djuren är i andra parker, säger 10-årige Isak som besöker Orsa Rovdjurspark för första gången.
Isbjörnarna ser verkligen ut att trivas. Här finns stora hägn, större än någon annan djurpark kan erbjuda.
Men den 6 november i år stängs Rovdjursparken för gott, söndagen under höstlovet är sista dag att se djuren. Planeringen vart alla djur ska placeras har påbörjats sedan en tid tillbaka. Siljan News försökte under juli få reda på vart djuren ska placeras, där nytt hem redan bestämts, men det ville inte Grönklittsgruppens ledning svara på.

— Jag pratar med besökarna, jag frågar om det är första gången de är hit och vad de tycker om att parken ska läggas ner. Alla som jag pratat med tycker att det är för bedrövligt och jag har pratat med många, poängterar Eva.
Besökarna i Rovdjursparken kommer förstås förbi Polar World, området där isbjörnarna finns. Ungarna som vid det här tillfället tagit sig upp i vattnet för att kika på människorna på andra sidan staketet. Ett par barn börjar springa efter staketet och en av de lekfulla ungarna springer med och kikar.
När barnet vänder och springer neråt backen, gör Nanokk, eller om det är Noori, samma sak. Det ser ut som en rolig lek mellan människa och djur.

— Det här visar att isbjörnarna är medvetna om vad som försiggår på andra sida staketet, menar Eva.
Vi träffar på en familj som åkt ända från Jämtland.
— Vi bor i Oviken och åker ner över dagen. Vi har 30 mil hit, berättar barnens ”plastmamma” Malin Sjödin.

Med sig har hon sambons barn; Anna-Lovisa Svelander, 18 år, Bia, 9, Hilma, 6, och Wilgot, 2 år, de tre sista barnen med efternamnet Adolfsson.
— Vi har åkt hit mer eller mindre varje sommar sedan Anna var 2 år. Ska vi någon annanstans, så åker vi ändå hit, Rovdjursparken har varit ett självklart utflyktsmål, säger Malin.
De beklagar att Orsa Rovdjurspark ska läggas ner.
— Det är jättekul att vara här, särskilt att se djur som är ovanliga i andra parker, säger Anna-Lovisa.

Tidigare hade Malin Frösö Zoo på något närmare håll att besöka, men den parken lades ner för cirka 15 år sedan. Rovdjursparken är på väg mot samma öde och parkens sista sommar lider mot sitt slut.
— Det är tråkigt att Rovdjursparken ska läggas ner och personligen är jag intresserad av själva avelsprogrammet som de har här. Det finns en anledning till varför den här parken finns, det är inte enbart för att folk ska stå och glo på djuren, understryker Malin Sjödin.
Om mindre än tre månader stängs parken för besökare, därefter börjar utplaceringen av djuren, vilket lär ta sin tid.

— Jag hoppas det finns någon guldsjäl med stor plånbok som kan se till att Rovdjursparken blir kvar, säger Malin Sjödin i ett önsketänkande.
— Men oavsett så kommer vi att komma tillbaka minst en gång till, lovar hon och får leenden tillbaka från barnen.
Eva Löfdahl gjorde sitt sista besök i Rovdjursparken under tisdagen. 2009, när Polar World med dess isbjörnar öppnades, köpte hon aktier och satsade 30 000 kronor i Polar World.
Men Grönklittsgruppens majoritetsägare, GSJ Holding AB, som äger över 90 procent av bolaget, beslöt tidigare i år att köpa ut Eva och övriga minoritetsägare.

— Än så länge har jag inte sett några pengar, men de sa också att det kan ta upp till ett år innan det blir utbetalning.
Eva själv har kämpat för parkens överlevnad och försökt få med sig övriga minoritetsägare i ett hopp om att köpa Rovdjursparken. Det hoppet släcktes dock ganska tidigt efter ett möte med GSJ Holdings styrelseordförande Göran Bronner.
— Jag presenterade mina idéer för Bronner, att jag försökte få loss pengar för att kunna köpa parken och att jag bland annat ville få hjälp av andra minoritetsägare.

Men Göran Bronner förklarade att Grönklittsgruppen inte var särskilt intresserad av en försäljning. I ett möte med Siljan News i våras informerade Bronner och VD:n Mari Tara att Rovdjursparken gått med 8 miljoner kronor i förlust årligen under tio års tid och att det var anledningen till att parken ska läggas ner.
Samma förklaring fick Eva Löfdahl under sitt telefonmöte med Bronner.
— Men jag har svårt att tro på det där, att man skulle låtit Rovdjursparken gå med så mycket förlust i så många år. Det är åtminstone fyra styrelser före Bronner som ska ha låtit detta ske och det tycker jag i så fall är jättekonstigt.

Hon tror helt enkelt inte på att de stora förlustsiffror som anges är korrekta.
— För hela bolaget är siffrorna officiella, men jag skulle gärna vilja se de siffror som gäller för enbart Rovdjursparken. Jag har svårt att tro att revisorer och styrelser tillåtet så stora förluster under så lång tid, menar Eva.
Mari Tara och Göran Bronner har förklarat att det är campingarna som räddat Orsa Rovdjurspark. När sedan First Camp köpte upp Grönklittsgruppen i fjol, för att ett antal månader senare sälja tillbaka skidanläggningarna i Grönklitt och Tänndalen samt Rovdjursparken till Göran Bronners bolag, då tappade Grönklittsgruppen ett enormt viktigt ben att stå på.

Det blev nådastöten för Orsa Rovdjurspark. Då fanns inte längre de vinstindrivande campingarna som kunde täcka upp Rovdjursparkens stora förluster, vilket i sin tur bidrog till att blev det bråttom med avveckling, enligt Göran Bronner och Mari Tara.
Aktionsgruppen Rädda Orsa Rovdjurspark kämpar från sitt håll för att Rovdjursparken ska bli kvar. Frågan är hur länge Jessica Johansson, som är drivande där, och deras glöd håller i sig.

Eva Löfdahl är uppgiven och vemodig när hon vandrar runt och tar farväl av djuren i Rovdjursparken.
— Om jag blundar kan jag se Wilbär simma fram och tillbaka. Han har de flyttat till Holland, men det var bestämt sedan tidigare. Nu säger jag tack och adjö till det här, säger hon sorgset och konstaterar:
— Det är så dumt att stänga ner ett paradis för djuren.










