Siljan News logo
Annons
Här på Malmtorget bor Tove Björlind och Dennis Hårdén. Huset har självlåsande dörrar och det skapade paret stora problem och kostnader i fredags. Foto. Privat

Det är dyrt att bli utelåst

Se till att alltid ha en reservnyckel utplacerad på lämpligt ställe. För blir man utelåst kan det bli väldigt dyrt. Det blev Tove Björlind och hennes sambo varse. Det fick betala 1500 kronor till låssmeden plus 1000 kronor till Orsabostäder.

—  Dörren till vår lägenhet är självlåsande och vi borde haft en reservnyckel hos en granne eller någon annan, men nu hade vi inte det, konstaterar Tove med en suck.

Det är lätt att vara efterklok. Det kan också vara lätt att låsa sig ute, allra helst som man har lås på dörrar som är självlåsande då man stänger dörren.

På de flesta lås hos Orsabostäder får man lov att använda nyckel för att låsa dörren, men inte i husen vid Malmtorget, där Tove och sambon Dennis Hårdén bor.

— Vi har en del hus med såna lås, där dörren låses bara man stänger dörren. Vi byter ut låsen allt eftersom när vi gör underhåll, men när det kommer att ske vid det här området kan jag inte svara på, säger Roland Fållby, vd för Orsabostäder.

Om vi tar det från början skulle Tove ta en kort promenad med sin hund i fredags.

— Då fick jag se ett så fint norrsken. Jag ringde min sambo och bad honom komma ut med min riktiga kamera, så att jag kunde fota norrskenet.

Annons
Dennis Hårdén och Tove Björlind tillsammans med sin hund Disa. Foto. Privat

Det gjorde sambon, men i ivern att skynda sig ut med kameran glömde han ta med sig en nyckel. Tove hade ingen nyckel med sig och dörren gick i lås när Dennis stängde den efter sig.

Det var då strulet började.

— Jag tycker det är dåligt med självlåsande dörrar och det har hänt förut att vi låst oss ute, berättar Tove.

Den gången räckte det med att ringa Orsabostäders journummer.

— Det kostade 700 kronor den gången, det var också efter kontorstid.

Tove tänkte att det skulle fungera lika den här gången och ringde nu Securitas, som har Orsabostäders jour efter kontorstid.

— Det verkade till en början som att vi skulle få hjälp. Securitas sa att det kostade 800 kronor för att låsa upp. Han ställde frågor och jag svarade, men helt plötsligt fick han se att Orsabostäder inte har den tjänsten längre och sa att han inte kunde hjälpa oss.

— Varför de ändrat att de inte kunde hjälpa till med att öppna, fick jag ingen riktig förklaring till.

Efter helgen skulle de kunna få hjälp av Orsabostäder, men nu var det fredag och i parets bostad var ugnen på.

— Men det var inget jag berättade från början när jag pratade med Securitas.

Då började det bli lite desperat hos paret. Tove skrev då på Facebook och efterlyste en låssmed som skulle kunna hjälpa paret in.

—  Ugnen var på, jag hade precis bakat, och vi hade även vår katt inne. Vi måste bara in, så var det.

Men i väntan på att hon skulle få tips gällande låssmed ringde Tove till polisen på 114 14.

— För polisen berättade jag att ugnen var på och att vår katt var kvar i lägenheten. Då sa polisen som jag pratade med att det fanns fara för deras egendom och att Orsabostäder av den anledningen borde kunna öppna.

— Den polis som jag pratade med sa att han skulle försöka få tag i Orsabostäder och själv försökte jag få tag i en låssmed, berättar Tove vidare.

I huset till vänster, på Malmtorget, bor paret som blev utelåst i fredags vilket kostade dem 2500 kronor. 1500 kronor till låssmeden samt 1000 kronor till Orsabostäder. Foto. Tove Björlind

Hon fick napp och en låssmed lovade att komma och öppna dörren.

— Låssmeden sa att det här händer hela tiden, att folk låser sig ute.

I samma veva hade polisen fått tag i Orsabostäders vd Roland Fållby, som på grund av att ugnen var på i lägenheten insåg det allvarliga och beordrade ut en som hade jour.

— Vi hade redan kommit in tack vare låssmeden och då kom jourkillen från Orsabostäder. Han behövde inte göra något för det var ju redan upplåst. Så han vände direkt och han sa inget om någon betalning.

Låssmeden skulle ha 1500 kronor för att ha hjälpt paret komma in i lägenheten fredag kväll. Det accepterade förstås Tove och Dennis.

— Men måndag morgon ringde vd:n för Orsabostäder. Jag trodde att han skulle ringa och be om ursäkt för att de inte hjälpte oss från början, men i stället sa han att vi skulle få betala 1000 kronor för att jourkillen åkte dit. Han behövde ju aldrig göra något, poängterar Tove.

— Jag är sjukskriven och har inte så mycket pengar. Att vi ska betala 1500 kronor till låssmeden är tillräckligt, men att vi också ska betala 1000 kronor till Orsabostäder som först inte ville hjälpa oss, det är för dåligt, tycker hon.

Tove ångrar att hon inte direkt berättade för Securitas att hon hade ugnen på.

— Jag skämdes så, dels att ugnen var på och att vi blev utelåst på grund av att jag ville fota norrsken.

I och med att paret låst sig ute tidigare och det gick bra den gången, om än lite dyrt, att få upplåst efter kontorstid, så trodde Tove att det var samma nu. Det räknade med att det skulle bli något dyrare än förra gången.

Enligt Orsabostäders vd Roland Fållby var det flera år sedan som de ändrade regeln om att låsa upp efter kontorstid.

— Jag har kollat upp det där och vi tog bort det 2017, säger han.

Men varför ska det vara så svårt att låsa upp för en hyresgäst som är utelåst från sin lägenhet?

— Vi ändrade det här för hyresgästens egen säkerhet. Vår personal har inte huvudnycklar i sina bilar och sedan kan de inte veta om det verkligen är rätt person som är hyresgäst och som påstår sig ha låst sig ute.

Men om de kan visa legitimation då ser man ju att det står rätt namn på dörren?

— Men vår personal vet inte hur det ser ut i relationen mellan de som bor där. Under kontorstid, då kan vi öppna, då är det lättare att kontrollera, men efter kontorstid så går det inte att säkerställa dels om det är rätt person som bor där och vi vet inte hur familjerelationen ser ut.

— Släpper vi in fel folk kan det få allvarliga konsekvenser, förklarar Fållby varför regeln om upplåsning ändrats när det gäller kvällstid.

Han poängterar också att på Orsabostäders hemsida står det att man ska kontakta låssmed om man råkat låsa sig ute efter kontorstid.

— Visst är det beklagligt att de inte kom in i lägenheten. Sedan kan man tycka vad man vill om det här med att vår egen personal inte öppnar efter kontorstid, men det är för hyresgästernas egen säkerhet, understryker Orsabostäders vd.

Annons
Roland Fållby, vd för Orsabostäder. Foto. Jörgen Wåger

Att paret ska tvingas betala även Orsabostäder för deras utryckning ser inte Fållby några konstigheter i.

— Självklart ska de ska betala. Jag fick ett samtal fredag kväll från polisens ledningscentral och när jag fick höra att det var en ugn på i lägenheten, då skickade jag ut vår personal som hade beredskap. Samtalet från polisen kom 20.18 och direkt vi pratat klart, klockan 20.25 så ringer jag ut vår jourkille.

— Klockan 20.50 får jag sedan ett samtal från polisen att hyresgästen kommit in. Jag ringer jourkillen 20.52 och får då höra att han varit dit strax innan jag ringde, men att han inte behövde göra något då paret redan kommit in.

Så på grund av att Tove ville fota ett fint norrsken kostade det paret 2500 kronor denna fredagskväll.

— Generellt sett så är jag nöjd med Orsabostäder, men att vi åkte på att betala 1000 kronor, trots att de inte behövde göra något, det är jag inte så glad åt.

— Nu måste vi se till så att vi har en reservnyckel hos någon om det här skulle hända igen. Sedan att man ens har såna här lås, det tycker jag är dåligt. De borde byta ut lås till andra, som inte låses av sig själv.

Vilket också Orsabostäder gör vid underhåll, men lägenheterna vid Malmtorget har kvar den gamla varianten av lås, som gör att man lätt kan bli utelåst.

— Vi ska byta någon gång framöver, men jag kan inte säga när, kommenterar Roland Fållby låsen.

Under tisdagen tog Tove kontakt med Hyresgästföreningen, för att eventuellt få någon hjälp därifrån.

— Men svaret jag fick är att det är tydligen rätt så vanligt att hyresvärdar inte hjälper till med utelåsningar efter kontorstid. Man får hålla koll på sina nycklar helt enkelt.

— Men jag skulle återkomma till Hyresgästföreningen när jag fått fakturan, så kanske de skulle kunna hjälpa till med det på något vis.