Siljan News logo
Annons
Här ser vi Therese Kax i en tävling på Orsa RK:s anläggning på Sandhed. Den senaste tidens torka har orsakat dammoln när hästarna hoppat, damm som spridit sig till de närmast boende. Arkivfoto. Jörgen Wåger

”De kan träna inomhus”

Hoppa inomhus. Det är fritidschefen Barbro Fischerströms svar till Orsa Ridklubb för att få stopp på dammet som yr över Sandhed när det är så torrt.

— Vi tränar ju inomhus hela vintern, så det vore ju kul för hästarna att se något annat än dessa fyra väggar, säger ridläraren Therese Kax med passning till Orsa kommuns fritidschef.

Det var under söndagen som vi hade ett reportage om ridanläggningen på Sandhed och att det dammar så mycket under träning, faktiskt så pass mycket att de som bor närmast ridklubben knappt kan vistas ute, än mindre hänga tvätt eller grilla.

Ridklubben får sitt vatten från Hansjö Vattenledningsförening, men att vattna banorna för att det inte ska damma under träning, det är inte tillåtet, poängterade Grå Gunnar Andersson, ordförande i föreningen, i samma artikel.

Annons
Barbro Fischerström är fritidschef i Orsa. Foto. Jörgen Wåger

Vi pratade med Therese och Grå Gunnar innan helgen, men fick inte tag i Barbro Fischerström då hon var ledig. Men under måndagen fick vi en pratstund med fritidschefen.

— Jag kan förstå vattenledningsföreningen att de inte vill att ridklubben ska använda deras vatten för att vattna den stora paddocken. Om de i stället använder den mindre paddocken, som ligger en bit längre ifrån, så störs nog inte de som bor nära ridhuset, föreslår Barbro hur dammet till närmaste grannar ska bli mindre.

— Ja, det blir kanske bättre för grannarna. Men vi som är mitt uppe i det, det blir ju ingen skillnad. För ryttare och hästar dammar det lika mycket på den lilla paddocken, konstaterar Therese.

Orsa RK:s ridlärare Kax poängterar att de försöker använda den stora paddocken med måtta.

— Vi är mycket på gräsplanen och tränar, men när vi ska hoppa så måste den träningen ske i den stora paddocken, det är ju där vi har hinder. Vi kan ju inte hoppa när underlaget är gräs, då hästarna inte har några broddar.

Grå Gunnar Andersson föreslog att ridklubben, med kommunens hjälp, skulle ha en egen brunn att kunna ta vatten ifrån för att vattna paddockarna.

— Ja, visst vore det vara bra, men det är inget som finns i budgeten det här året, kanske nästa, säger Fischerström apropå brunnförslaget.

Det där med ”nästa år” är dock inget som Therese Kax har någon större förhoppning om.

— Så där har det låtit i flera år nu, det är som att de inte vill hjälpa oss, menar hon.

Det är torrt så det dammar och sprider sig från ridanläggningen till de boende som har hus närmast anläggningen på Sandhed. Foto. Anna Kalleberg

Att få till en brunn behöver kanske heller inte innebära så stort jobb, då grundvattnet är högt.

— Visst vore det bra på sikt om ridklubben hade en egen brunn, men i nuläget är det som sagt inte aktuellt, konstaterar Barbro.

Fischerström hoppas i stället på att ridklubben ska få hjälp från ovan.

— Tänk om det kunde regna på nätterna, det vore perfekt.

Annars föreslår fritidschefen som sagt att de aktiva mitt i sommarvärmen ska hoppa inomhus.

— Vi har en fin anläggning, men det känns tråkigt om vi inte ska kunna använda paddockarna på grund av att vi inte kan vattna dessa. Det är heller inte så kul att vara inomhus nu.

— Kommunen har dessutom kostat på att byta underlaget i den lilla paddocken, då känns konstigt att man uppmanar oss att gå inomhus.

Det verkar vara en låst situation, där det i nuläget bara är regn som kan göra paddockarna ridbara utan att damma ner den närmaste omgivningen som är grannar till anläggningen på Sandhed.

Sent måndag eftermiddag blev också Fischerström ”bönhörd” när det gäller önskan om regn då ridklubben fick hjälp från ovan med bevattningen.

Annons
Läs även: